Hulladékból és ürülékből készül a hipsztersör
A pazarlás elleni küzdelem jelképévé is vált a finn Ant Brew
A kraft (vagyis minőségi, évekig eltartható kézműves) sörök világában ma már hovatovább az a szokatlan, ha a malátából erjesztett ital receptjében nincs valami szokatlan hozzávaló. A meghökkentően egyedi íz- vagy aromajegyeket például olyan különlegességekkel igyekeznek kiváltani, mint a kávébab, a csokoládé, a vaníliafagylalt, a fánk, a homár, az osztriga, a háztartási keksz, a pizza, a kecskeagyvelő vagy a tintahal tintája.
Arra azonban még a legfanatikusabb kraftsör-rajongók is felkapták a fejüket, amikor tavaly nyáron egy kis finn főzde bejelentette, hogy különféle hulladékokból és vadlúdürülékből készít imperial stoutot. Ezt a közepesen keserű fekete sörfajtát eredetileg Nagy Katalin cárnő számára főzték a XVIII. századi Londonban, és azért lett olyan magas az alkoholfoka (7–12 százalék), hogy kibírja a tengeri utat a brit fővárosból Szentpétervárig.