Akármeddig nem fogják bírni az üzletláncok az élelmiszerárak befagyasztását

Milliárdos veszteséget okoz az élelmiszerláncoknak a hatósági áras termékek kötelező forgalmazása, a cégek már az Alkotmánybírósággal semmisíttetnék meg az árstoprendeletet.

Akármeddig nem fogják bírni az üzletláncok az élelmiszerárak befagyasztását

Bolond lenne egy kereskedő olcsóbban adni portékáját, mint amennyibe az neki kerül. Márpedig éppen erre kényszeríti a magyarországi piac szereplőit a kormány azzal, hogy előírja: bizonyos élelmiszerek árát a tavaly október 15-ei szinten kell tartaniuk.

Ráadásul menekülőutat sem hagytak az üzleteknek: kötelező készletezni az árstoppal érintett étolajból, csirke- és sertéshúsokból, UHT-tejből és lisztből, ahogy kristálycukorból is. Utóbbiból már hiány van a boltokban, bár egyelőre inkább a megtermelt mennyiség zuhanása, mint a kormányzati ármanipulálás miatt. Ettől még igaz marad az a közgazdaságtani alapvetés, amely szerint ha egy termék árát mesterségesen alacsonyan tartják, abból előbb-utóbb hiány fog kialakulni.

A határon túl több a cukor, nem is sokkal drágább, mégsem ezért járnak magyarok külföldre vásárolni

Nem sokkal drágábban lehet az itthon sokszor hiányzó kristálycukorhoz jutni a határokon túl, a magyarok mégsem ezért járnak át Ausztriába vásárolni. Az érezhető cukorhiány hátterében ugyanakkor a hatósági ár mellett ott van az is, hogy visszaesett a termelés.

A HVG-nek nyilatkozó kereskedők egyelőre úgy látják, a látványos ellátási zavarokat el tudják kerülni az ominózus portékákból egyszerre megvásárolható mennyiség szabályozásával.

Más kérdés, hogy az utóbbi időben a magyar közbeszéd fontos szóösszetételévé vált „mennyiségi korlátozás” önmagában is hiányjelenség: ha a boltok egyébként fuldokolnának a csirke far-hátban, nem lenne szükség ilyesmire. A magas kereslet miatt azonban a kiszállítások és a készletek feltöltése nem zökkenőmentes, tehát elszórtan és átmenetileg lehet üres polcokkal találkozni. A forgalom féken tartása nem mellesleg a hatósági áras termékeken realizált veszteség minimalizálásának eszköze is. Merthogy erről van szó: minden kilogramm eladott liszt vagy cukor csökkenti, nem pedig növeli az üzletek nyereségét. Ennek mértékéről a vállalatok nagyon szemérmesen nyilatkoznak, de

a Lidl annyit elárult, hogy „több milliárd forintos” az okozott mínusz.

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Budapesten is kitart a jó minőség mellett Wolfgang Puck és fia, Byron Lazaroff-Puck – deklaráltan meg is kérik az árát. A világ egyik legismertebb séfje ma is töretlenül aktív a globális étteremhálózatának ügyeiben, de a Spago éttermeket már fiára bízza. Apát és fiát a menü összeállításáról, az öröklés terhéről, egymással való viszonyukról és arról is kérdeztük, milyen kést használnak. Arról is szó esett, hogy miben erősek a budapesti piacok.