HVG Extra A Nő
HVG Extra A Nő

Szerethető függőségeink címmel írtunk ki grafikai és fotópályázatot, az április 15-i határidőig pedig sokféleképpen szeretnénk megszólítani a bizonytalanokat, megerősíteni a magabiztosakat, és motiválni mindenkit, aki beküldené megörökített szenvedélyét. A szakmai zsűrit is kifaggattuk.

 

A legjobb pályamunkák, a kiállításra szánt alkotások kiválasztását szakmai zsűri végzi. A HVG címlapcsapatának munkatársa, Gutema Dávid is tagja a négyfős döntőbizottságnak. A saját mániáiról és a beérkező fotókkal, grafikákkal kapcsolatos elképzeléseiről kérdeztük.

 

Gutema Dávid

2014 óta dolgozik a HVG címlapcsapatában, emellett egy dokumentumfilmmel és animációkkal foglalkozik.

 

 

 

Volt vagy van olyan függőséged, amelyik szerethetőből csúszott át nem szerethetőbe, vagy fordítva?

A hobbim most egy zenekar (TPSRPRT), amelyben gitározom, és néha több energiát teszek bele, mint kellene a többi tennivalóhoz képest. Általánosban és gimiben mindig firkáltam a padra vagy a füzetbe, és sokszor le is szidtak miatta. Aztán ez lett a munkám, és szeretem. 

Mit tud egy igazán jó kép, honnan derül ki, hogy szenvedélyesen, mániákusan szeretik az adott dolgot, tevékenységet?

A kép egy eszköz, és szerintem izgalmasabb az, ami nem valaminek a látszatát kelti, hanem bizonyítéka olyasvalaminek, ami le sem tagadható. Amikor valaki elmélyül valamiben, nem látja magát kívülről, szóval ez egyénfüggő. Sokféleképpen meg tud mutatkozni például az, hogy valamibe sok idő, energia lett fektetve. Számomra izgalmas az is, amikor valami látszólag értelmetlen, a jelen normái szerint értékelhetetlen, az individuum számára mégis fontos élmény.

Fotókból klasszisokkal több érkezik. Üzennél valamit azoknak, akik grafikán törik a fejüket?

Mindig az az értékes, amiből kevés van. A telefonok ontják a fényképeket, és közben van egy csomó olyan absztrakt jelenség, amelyet egy grafikával könnyebben el lehet mesélni. Elég egy jó ötlet, nem kell szépnek lennie. Egy rajz helyettesíthet szavakat, gondolatokat, elmesélhet egy szituációt vagy valamit, ami nem lett lefényképezve. A humor is nagyon jó dolog. Bármit szabad.

A kevesebb több?

Mondhatjuk. Az egyszerű, ötletes, giccsmentes, őszinte, közvetlen, érthető, de nem szájbarágós dolgok könnyebben megmaradnak az ember fejében.

Szerethető függőségeink

Grafikai és fotópályázat értékes díjakkal, kiállítási lehetőséggel

Beküldési határidő: április 15.

A közönségdíjas alkotásra április 16–22. között a Facebookon lehet szavazni.

 

 

 

 

 Az oldalon elhelyezett tartalom a HVG Extra A nő magazin közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.