BrandLab
BrandLab
Tetszett a cikk?

Július 1-jén indul a NAV 2.0, ami a jelenleginél szigorúbb adatszolgáltatási kötelezettségeket ró az adóalanyokra. Sárospataki Albert, a Billingo.hu online számlázó ügyvezető igazgatója szerint viszont az online rendszerekkel kiküszöbölhetők az átállás nehézségei. Interjúnk.

Július elsejétől jelentősen átalakul a kiállított számlákkal kapcsolatos adatszolgáltatási kötelezettség. Mire ügyeljenek az ügyfelek?

Sárospataki Albert (S.A.): Az egyik fontos változás, hogy 500 ezer forintos ÁFA-érték alatti számlánál az addigi öt helyett négy napon belül kell adatokat szolgáltatni az adóhatóság részére, amennyiben kézi számlatömbön állítják ki a dokumentumot. Online számlázó program használata esetén a jogszabály azonnali adatbeküldést követel meg. Azonban ennek teljesítése semmiféle teendőt nem igényel a felhasználók részéről, mivel az adatbeküldést a rendszer automatikusan elvégzi.

A NAV végcélja nyilván az, hogy minden kiállított számla esetében idővel lényegében valós idejű legyen az adatszolgáltatás. Efelé tett lépésként kell értékelni, hogy kézi számláknál az öt napos határidő négyre csökken július 1-től. Ez a törekvés viszont idővel a számlatömb használatának az eljelentéktelenedésével jár majd együtt, hiszen minél rövidebb az adatszolgáltatási határidő, annál nagyobb munkaterheléssel jár a jelentős számban kiállított papír alapú számlát felvinni a NAV online rendszerébe. Így tehát az online számlázás kerül előtétbe, amely az adatszolgáltatásra kötelezett helyett elvégzi az információk elküldését az adóhatósághoz.

Érzékelhető, hogy az online számlázással foglalkozó szolgáltatóknál egyre nagyobb az érdeklődés, az ügyfelek keresik azokat a lehetőségeket, amelyekkel automatizálni tudják az adatszolgáltatási protokolljukat.

Az ÁFA tartalom mennyiben határozza meg az adatszolgáltatási kötelezettséget?

S.A.:  Ez a kötelezettség jelenleg olyan számlákra vonatkozik, amelyet belföldi adóalany részére állítanak ki és a számlában felszámított áfa összege eléri, vagy meghaladja a 100 ezer forintot. A július 1-től életbe lépő változás lényege, hogy az adatszolgáltatási kötelezettség szempontjából lényegtelen a számlában foglalt áfa összege. Ennek következtében a belföldi adóalanyok részére kiállított ÁFA-mentes számlákról is jelentést kell adni. Magyarul, minden belföldi adóalanynak kiállított számla adattartalmát a NAV felé kell jelenteni.

A július 1-es határidő után pedig a 2021. január 1. lesz a következő mérföldkő, ugyanis onnantól már a magánszemélyek és a külföldi partnerek részére kiállított számlákat is be kell küldeni a NAV részére.

Fontos emellett az is, hogy a számlázási határidő is változik. 2020. június 30-ig az általános határidő 15 nap, amelyet a teljesítéstől kell számítani. Július 1-jétől viszont már csak 8 nap. Ez a törekvés szintén azt szolgálja, hogy a NAV minél hamarabb információkkal rendelkezzen a kiállított számlák tartalmáról.

A teljes interjút az Adózóna.hu oldalunkon itt olvashatja el.