Bisnode
Bisnode

Rengeteg új építőipari vállalkozás alakult az első háromnegyed évben, sokan akarnak az építkezési és lakásfelújítási boomból egy kicsit részesülni. Az új cégeknek ugyanakkor gyakran nincs referenciájuk és lezárt üzleti évük, vagyis nem lehet ellenőrizni őket. Hogyan kerülhetjük el a be nem fejezett vagy rosszul kivitelezett munkákat?

Az év első 9 hónapja alatt 3 ezer új építőipari cég alakult, ezzel pedig magasan vezetik az idei ágazati rangsort (lásd táblázatunkat). Hiába olvashatunk a tech-vállalkozások, startupok szárnyalásáról, nálunk most az építőipar a menő. Már tavaly is vezette a szektorok listáját, de idén még az előző évhez képest is 700-al több vállalkozás indult útjára. Ez nem véletlen: bár 2016 nem éppen az építőipar éve volt az uniós kifizetések akadozása és az állami nagyberuházások elmaradása miatt, az ágazatban idén szeptember végéig 27 százalékkal bővült a termelés az előző évhez képest a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Szintén bizakodásra akad okot, hogy csak augusztusban a rendelések volumene 46 százalékkal emelkedett. Ez pedig vonzza a jó befektetést látó, ügyes vállalkozókat, de sajnos a kóklereket is. Szinte mindenkinek van egy rémtörténete a lakása felújításával vagy családi ház építésével kapcsolatban. Pedig van megoldás, hogy ne csak a bosszúság maradjon emlékként.

A legalább ezer új vállalkozást számláló ágazatok rangsora 

©

Jöjjön bárki?!

Jelenleg bár sok alakuló cég van, a legtöbbjüket elszipkázzák a nagy beruházások. Érthető, hogy egy kisvállalkozás szívesebben dolgozik akár hónapokat egy helyen egy generálkivitelező alvállalkozójaként, minthogy néhány napos munkákkal szerezze meg a bevételt. Így főleg azok vannak „veszélyben”, aki csak egy szobát akarnak felújítani, leburkolni, festeni. Ugyanis a robbanásszerű megrendelések miatt nem tudnak válogatni, azt bízzák meg, aki éppen ráér és elvállalja. Pedig muszáj lenne türelmesnek lenni. A friss cégek között ugyanis elég sok van, akik nem rendelkeznek referenciával, lezárt üzleti évvel pedig végképp nem, így zsákbamacska lesz a munka minősége, sőt az is, hogy egyáltalán befejezik.

Tipp: Bármilyen fiatal cégről is van szó, az interneten valószínűleg találunk róla véleményt. Ha egyetlen negatív kritikát dob ki a világháló, még nem kell megijedni, de nyugodtan kérdezzünk rá: ott mi történt. Ha viszont több fórumon is a „nem ajánlom” kategóriába került, ne is várjuk meg az árajánlatot.

Szerződés kell és számla

Mindenekelőtt zárjuk ki a „számla nélkül mehet, főnök?” típusú vállalkozásokat. Ha nem kérünk bizonylatot és nem kötünk szerződést, semmi nem lesz a kezünkben az utólagos jogorvoslathoz. Hivatalos és védhető szerződéseket könnyen találunk a neten például itt, de a legjobb, ha egy ügyvéddel átnézetjük és aláíratjuk. Így néhány 10 ezer forintból bebiztosíthatjuk magunkat. Ebben a lehető legpontosabban rögzíteni kell, hogy mi a feladat, mikorra kell elvégezni és ez mennyibe kerül. Kevesen vannak azzal tisztában, hogy a jótállás ugyanúgy él az építőiparban is, persze csak ha ezt írásban rögzítik a felek a munka végeztével. 1 éven belül tehát nem kell egy új vállalkozó után néznünk, az eredetinek kell kijavítania a hibát.

Tipp: Megnyugtató, ha a vállalkozónak van valamilyen felelősségbiztosítása, erre speciális termékek az építés-szerelés típusú biztosítások. Kérdezzünk rá! Tudnunk kell ugyanis, hogy a lakásbiztosításunk a felújítás ideje alatt nem él, így bármilyen kisebb vagy komolyabb kár keletkezik, nem kapunk egy árva garast sem a biztosítótól.

Fizessek előre?

Erre a kérdésre a rövid válasz az, hogy ne. Azonban figyelembe kell venni, hogy a kisvállalkozások, főleg az új alapításúak finoman szólva sem dúskálnak a tőkében, ezért az anyagköltség előre utalása nélkül lehet, el sem kezdik a munkát. Talán a legdiplomatikusabb megoldás, ha úgy állapodunk meg, hogy együtt vesszük meg az anyagokat. Ezzel sem leszünk népszerűek, de a bizalmatlanság fél egészség.

Tipp: A munkafolyamatok kifizetését osszuk több részre, így az építési vállalkozó is tud kalkulálni, bért fizetni a munkavállalóinak. Mi pedig csak az elvégzett munka után egyenlítjük ki a számlát.

 

Ez már a fordulat?

2017 szeptemberéig több új cég alakult, mint az előző év első háromnegyed évében – derül ki a Bisnode jelentéséből. Az előző év azonos időszakához képest a legutóbbi negyedévben is növekedett a cégalapítási kedv, számszerűsítve közel 7 százalékkal. Úgy tűnik tehát, hogy megtörténhet a fordulat, az öt éven át tartó negatív hullám után 2016 és 2017 számai is azt mutatják, egyre több új cég születik Magyarországon. A jó hírek mellett meg kell említeni, hogy továbbra is jóval több cég szűnik meg az egyes időszakokban, mint ahány létrejön.

Az adatokból kiderül, hogy bár második éve vezeti a cégalapítási listát az építőipar, működő cégek számában csak a második helyen áll a kiskereskedelemmel. A legtöbb vállalkozás szakmai, tudományos és műszaki tevékenységgel foglalkozik, 85 ezer ilyen van. Az egyelőre kérdéses, hogy ezek az adatok valóban már a fordulatot jelzik, de végre volt egy megyénk – nevezetesen Csongrád –, ahol az információk alapján nem csökkent a működő cégszám!Az oldalon elhelyezett tartalom a Bisnode Magyarország Kft. közreműködésével jött létre, előállításában a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Bisnode BrandChannel

Így tegyen jó benyomást másokra még az első üzleti tárgyalás előtt

Sorra jelennek meg tanulmányok és híres coachok tanácsai arról, hogy a tárgyalóteremben milyen rövid idő alatt kell jó benyomást tennünk az üzleti partnerünkre. Pedig ma már szinte a találkozó előtt eldől minden. Aki a digitális térben láthatatlan, vagy nem foglalkozik az online arculatával, vert helyzetben van. Mit tehetünk, hogy bízzanak bennünk a partnerek?