Ausztriában még a karácsony is más
Az adventi időszak az év egyik, ha nem a legvarázslatosabb pár hete. Kigyúlnak a karácsonyi fények, a téli szürkeséget pedig feledteti az ünnep hangulata. Ha valahol pedig igazi mesevilágot találunk, az Ausztria. A salzburgi vagy a Schönbrunni kastélynál lévő karácsonyi vásár egészen fantasztikus: forralt borozhatunk a decemberi hidegben, miközben kézműves ajándékok közül válogathatunk magunknak és a családnak. Szenteste előtt vagy a két ünnep között megéri átugrani a szomszédba, ahol még a fehér karácsony sem lehetetlen.
Az advent sokaknál inkább a stresszes pillanatokkal egyenlő, és az jut róla eszünkbe, ahogy a plázák tömegében próbáljuk átverekedni magunkat, vagy a hosszú lista ugrik be, hogy még kinek kéne ajándékot vásárolni. Pedig a karácsony nem csak a reklámokban lehet meghitt: itt az ideje, hogy átgondoljuk, hogyan tudjuk valóban átadni magunkat az ünnepnek az örökös rohangálás és idegeskedés helyett. Erre tökéletes megoldás lehet egy rövid utazás, ahol tényleg meg tudjuk élni a karácsonyt. Ausztria tökéletes választás egy decemberi kirándulásra, hiszen amilyen közel van hozzánk, olyan sok káprázatos élményt tartogat. Az osztrák advent egyszerűen utánozhatatlan.
Karácsonyi vásárok forgataga osztrák módra
Ha egy kis változatosságra vágyunk a hazai karácsonyi vásárok után, vegyük Ausztria felé az irányt. Az osztrák tartományokban megannyi lehetőséget találunk a nézelődésre, sétálgatásra, vásárlásra: mehetünk Bécsbe többek között a Stephansplatzra vagy a bécsi operához, ahol egészen szilveszterig megtaláljuk a bódékat. A Praternél a Riesenradplatzon, valamint a Schönbrunni kastélynál működő vásárokon ráadásul az újév elejéig bóklászhatunk (ide kattintva talál egy listát az osztrák vásárokról a nyitvatartási idővel együtt). De a fővároson túl Burgenlandtól Stájerországon és Karintián át egészen Salzburgig számtalan opciót találunk. Egy hétvégi kiruccanás Mozart szülővárosában, a Dóm téren bárkiből előcsalogatja a karácsony szellemét.
Ilyenkor a puncs vagy a forralt bor kötelező, de magunknak és a családnak Salzburgból választhatunk egy aromás likőrt, esetleg egy kelet-tiroli pálinkát. Az alkoholon túl melegíthet bennünket egy kézzel készített sapka vagy kesztyű, vagy ellátogathatunk egy grazi kalapmanufaktúrába is, hogy egy egyedi darabbal térjünk haza. A jó minőségű osztrák kézműves termékekkel nem lőhetünk mellé a fa alatt sem, de egy hógömbbel szintén örömet szerezhetünk. A téli hóesést imitáló üveggömböket ráadásul egy osztrák sebészeti eszközkészítőnek, Erwin Perzynek köszönhetjük, aki eredetileg egy erős orvosi lámpát szeretett volna létrehozni: a gyertya fényerejét különböző fényvisszaverő tárgyak segítségével igyekezett növelni, majd elmondása szerint ezek csillogása keltette benne a hóesés illúzióját, és adta az ötletet a hógömbökhöz. Az első prototípust a mariazelli bazilika makettjével készítette el, és nem sokkal később testvérével, Ludwiggal meg is nyitották a hógömbüzletüket Bécsben.
Lélegzetelállító kilátás a téli tájra
A karácsony messze nem csak a vásárlásról és az ajándékozásról szól. Ilyenkor a szeretteink körében eltöltött idő a legfontosabb, és már azzal felejthetetlen perceket szerezhetünk, ha közösen teszünk egy-egy hétvégi látogatást egy hangulatos kisvárosba. Ausztriában a téli hangulatból nincs hiány: az Alpok vonulatai mintha egy képeslapról ugrottak volna le, az ünnepi díszbe öltöztetett osztrák látványosságok pedig szinte bármely karácsonyi történet helyszíneként megállnák a helyüket. A Schönbrunni kastély parkjában évről évre megrendezett vásár a bódék között is bámulatos, de ne hagyjuk ki a park legszebb kilátópontját, a Gloriette-et se, innen belátni az összes érdekességet.
Linz ugyancsak megér egy kitérőt, ahol az egyik városi túraútvonal a Nibelung-hídtól indul, és a Pfenningbergre vezet. A linziek kedvelt célpontjának számító Pöstlingberg a meredek Pöstlingberg-felvonóval érhető el. A főtérről a Kastélymúzeumhoz vezető séta továbbá remek program, ha a karácsony előtti időszakot a kivilágított város felett közelről szeretnénk élvezni.
Salzburgba érve a hófödte hegycsúcsokat pillanathatjuk meg, amiket a legjobban a régió egyik kedvelt desszertje, a salzburgi galuska (Salzburger NockerI) adja vissza. A porcukorral megszórt édességhez a Gaisberg körtúra-útvonalak illenek a legjobban, amely során gyönyörködhetünk abban, ahogy a Salzach jobb partján álló Kapuzinerberg a Mönchsberggel és a Festungsberggel együtt Salzburg óvárosát keretezi. De elmerülhetünk a varázslatos alpesi tájban Innsbruckban és Grazban is.
Ünnepi ízek Ausztriából
Ha a karácsonyt illatokkal kéne jellemezni, bizonyára mindenkinek a narancs, a szegfűszeg, a fahéj, a méz, a gyömbér és a vanília ugrik be. Ahány ház, annyi recept, legyen szó a bejgliről vagy a mézeskalácsról – ez az osztrákoknál sincs másképp. És ha arra járunk, semmiképpen se hagyjuk ki a leghíresebb süteményeiket. Hogy egy kis csavart vigyünk a karácsonyba, otthon is kipróbálhatjuk a rozsliszttel, őrölt dió- vagy mogyorószórással készített mézeskalácsot.
Ausztria egyik legismertebb és legtradicionálisabb karácsonyi süteménye, a linzerkarika szintén kihagyhatatlan. Az osztrák aprósütemény nálunk is gyakran szerepel a vendégváró ételek listáján, de aki még sosem kísérletezett vele, annak érdemes egy próbát tennie az alábbi recepttel.
Hozzávalók nagyjából 25 darab linzerkarikához: ● 110 g porcukor ● 220 g vaj ● 300 g liszt ● 1 tojás ● 1 ek. vaníliás cukor ● citromhéj ● sárgabarack- vagy ribizlilekvár ● porcukor a karikák megszórásához Elkészítés: A hideg vajat vágjuk kockákra, majd gyorsan adjuk hozzá a lisztet, és morzsoljuk össze vele. Keverjük hozzá a cukrot, a tojást, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat, majd dolgozzuk az egészet sima tésztává. Legalább fél órán át pihentessük a hűtőben. Ezután nyújtsuk ki a tésztát körülbelül 3 milliméter vastagságúra, és szaggassuk ki a linzerformákat, majd a karikák felének a közepébe vágjunk egy kisebb lyukat. A linzerformákat helyezzük egy tepsibe, majd az előmelegített sütőben 200 fokon 10 perc alatt süssük aranysárgára. Miután a karikák kihűltek, az alsó részeket kenjük meg lekvárral és helyezzük rá a lyukas, felső karikákat. Végezetül pedig szórjuk meg porcukorral a kész süteményt. |
Egy karácsonyi vásár nem is igazi program forralt bor vagy puncs nélkül. Ausztriában végigkóstolhatjuk az összes bódé minden kínálatát, amíg csak bírjuk – de persze otthon sem nehéz karácsonyi italokat készíteni. A puncsot például fekete teával, vörös borral, rummal és fűszerekkel készítjük, és már jöhetnek is a vendégek (a teljes receptet ide kattintva találja).
Akár menekülünk az ünnepek előtti rohanástól, akár csak ráhangolódnánk a karácsonyra, Ausztriában nem fogunk csalódni.
Nyitókép: Tourismus Salzburg GmbH / Günter Breitegger
Az oldalon elhelyezett tartalom az "Üdülés Ausztriában" márka közreműködésével jött létre, előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.