Invitech
Invitech

Komoly esély van arra, hogy a dolgok internete lesz az a következő nagy dobás, illetve ugrás, ami alapjaiban változtathatja meg azt, hogy miként élünk, dolgozunk. Az IoT egyszerre komplex, ugyanakkor aránylag egyszerűen leírható jelenség, így most a kifejezés és a mögötte lévő logika kibontására teszünk egy remélhetőleg sikeres és szórakoztató kísérletet.

Az IoT-nak a neve miatt egy kis hátrányból kell indulnia, hiszen nem tartalmazza a mostanában olyan trendi „smart” vagy „okos” szavakat. Ennek ellenére a „dolgok interneténél” intelligensebb, okosabb rendszert, technológiát nehezen lehetne említeni. A magyar elnevezés az „internet of things” kifejezésből ered, így a fordítás szó szerinti, ugyanakkor szokás még a „tárgyak interneteként” is magyarra ültetni a szókapcsolatot.

Alapok és gyökerek

Nevezzük bárhogy, a lényeg az, hogy az IoT egy olyan hálózatban működő, az internetet használó rendszer, amelyen különböző tárgyak kommunikálnak és juttatnak el információkat egymásnak, illetve a rendszert üzemeltető embereknek, cégeknek. A dolgok ilyen típusú kommunikációjának másik fontos jellemzője, hogy mindez automatizálva, külön emberi beavatkozás nélkül zajlik, ezért sok területen rendkívül hasznos segítséget nyújt a felhasználóknak.

Az alapokat a jellemzően valamilyen szenzorral rendelkező okoseszköz adja, amely a környezetben lezajló folyamatok, állapotok, körülmények megfigyelésére, mérésére képes. Majd ezt követően, az így keletkezett adatokat továbbítja egy távoli számítógép, szerver vagy akár mobilos alkalmazás felé. A dolgok internete szinte felsorolhatatlan formában és módon működhet, jelenhet meg, gyakran úgy, hogy az átlagember nem is látja, érzékeli a folyamatokat.

Ez többek között azért is lehetséges, mert az IoT működése leginkább az internetéhez hasonlítható, ami szintén egy nehezen megfogalmazható, illusztrálható fogalom. A dolgok internete is használ végpontokat, hálózatot, szervert, alkalmazásokat, hiszen a feladat itt is az, hogy az információ eljusson valahová, méghozzá lehetőleg gyorsan. Az IoT megjelenhet a mindennapjainkban, a bennünket körülvevő tárgyakban, a lakásban, autóban, éppen ezért az ilyen példákkal a legkönnyebb elmagyarázni a működését.

IoT szótár

IoT: (internet of things) a dolgok internete, illetve interneten keresztül összekapcsolt, irányított eszközök hálózata.

LPWAN: (Low- Power Wide-Area Network) vezeték nélküli technológia, amely kis adatmennyiséget akár 10-15 km-es távolságra is el tud juttatni a területi adottságoktól függően.

LoRa: (Long Range WAN, vagy röviden LoRa) az LPWAN egyik protokollja. Ez az egyik legelterjedtebb megoldás, ami olyan előnyökkel bír, mint a kétirányú kommunikáció, széles rádióspektrum, zavartűrés, hosszú akkumulátor élettartam, illetve a háromszintű titkosítás által védett teljes adatbiztonság.

M2M: (machine to machine) az IoT kapcsán gyakran felmerülő társfogalom, ami a gépek között zajló, emberi közreműködés nélküli adatáramlást jelent. Az M2M már a dolgok internetének színre lépése előtt létezett, mostanra azonban annyit fejlődött a technológia, hogy az IoT már nemcsak a gépek közötti kommunikációt teszi lehetővé, hanem azt is, hogy ez a „beszélgetés” hálózatban, sokkal több szereplő részvételével menjen, a korábbinál lényegesen több lehetőséget kínálva.

Cicától a termőföldig

Szinte lehetetlen vállalkozás teljes képet adni az IoT-t legjobban jellemző példákról, így mi hat fejlesztésen, terméken keresztül próbáljuk megvillantani, hogy miről is van szó. Ezek között lesz a lakásban megtalálható, illetve ott használható terméktől elkezdve, a barkács megoldáson keresztül egészen a szarvasmarha telepen élő állatok életkörülményeit monitorozó rendszerig szinte minden.

1. Szórakoztatóállomás macskáknak

A Kittyo messze nem nevezhető egyedi megoldásnak, sok hasonló termék van a piacon, mégis tökéletes példa az IoT otthoni környezetben való működésének szemléltetéséhez. A szerkezetben van kamera, lézer pointer, hangszóró, vezeték nélkül csatlakozik az internethez, és távolról vezérelhető egy mobilos alkalmazás segítségével. Vagyis egy dolog, tárgy, ami adatot szállít, macskatápot adagol, továbbítja a gazdi hangját, valamint felvételeket készít az otthon maradt, de valószínűleg már nem unatkozó cicáról.

2. Csináld magad IoT!

Ahhoz, hogy az ember beleszagoljon ebbe a világba, nem kell feltétlenül drága eszközöket vásárolnia. A net ezen a területen is számtalan barkácstippet ad arra vonatkozóan, hogy miként gyárthatja le bárki a saját IoT megoldását. Mi a mindössze 10 dollárba kerülő és nulla technikai képzettséget vagy programozói tudást igénylő „okosgomb” példát választottuk. Az eszköz nem túl bonyolult, hiszen – ahogy neve is mutatja – egyetlen gombból áll, de a nethez csatlakozik, és a megnyomásával egy előre beprogramozott folyamatot indít el. A mellékelt weboldalon lépésről lépésre nyomon követhető a gomb elkészítésének folyamata, ami akár a terület iránt érdeklő kezdő fiatalok számára is izgalmas lehet. 

3. Prediktív borászat

Ha a prediktív szövegbevitel fogalma az okostelefonok kapcsán már ismerős, akkor nagyjából sejthető, hogy egy pincészet esetében ez mit jelenthet. Ez a példa a spanyol Pago Aylés borgazdaság és a remOT Technologies nevű fejlesztőcsapat közös gyermeke. Az ötlet szerint a szőlőtőkék állapotának, környezetének, a termőföldnek és még sok egyéb körülménynek a folyamatos mérésével, illetve elemzésével előre lehet látni, hogy az adott szezonban milyen minőségű termés várható. A 100 ponton felállított, darabonként összesen 25 paramétert mérő állomások nemcsak folyamatos képet adnak a tőkék állapotáról, hanem egy olyan értékes adatrendszert is produkálnak, amely alapján a vállalkozás évről évre képes a lehető legtöbbet kihozni a termőföldből és a környezeti tényezőkből. 

4. Komplett rendszer a lakásban

A Notion megoldása szintén otthoni környezetben, de a lehető legszélesebb körben aknázza ki az IoT-ban rejlő lehetőségeket. Itt egy komplex házfelügyeleti rendszerről beszélhetünk, melynek lelkét a különböző szenzorok jelentik. A nyílászárókon elhelyezett érzékelők a nap 24 órájában figyelik azok nyitott/zárt állapotát, és azonnal figyelmeztetnek, ha valami szokatlan vagy nem tervezett dolog történik. A hőmérsékletet monitorozó szenzorok mellett a rendszer képes érzékelni, ha valahol víz tör elő a vezetékekből, plusz akkor is riasztást kap a lakás tulajdonosa, ha füst vagy szénmonoxid kerül a légtérbe.

5. Szenzorizált szarvasmarhák

A mezőgazdaságon belül az állattenyésztés is profitálhat az IoT vívmányaiból, aminek ékes példája az Invitech Solutions és a Holstein Genetika Kft. Rábapordányban megvalósuló közös pilot projektje. Mivel a szarvasmarha-tenyésztésre nagy hatással vannak a külső tényezők, illetve a takarmány állapota, ezért a projekt célja az istállók mikroklímájának mérése volt, IoT eszközök segítségével. Ennek keretében 20 szenzort helyeztek ki a helyszínre, amelyek a hőmérsékletet, a páratartalmat és a légnyomást mérik. Az érzékelők ugyanazt a LoRa technológiát használják, mint aminek Budapesten történő teljes körű kiépítését év elején jelentette be az Invitech. A projekt következő lépéseként pedig az a cél, hogy a mért paraméterek körét bővítsék, így például az egyes állatok vagy a takarmánnyal összefüggő további jellemzők monitorozása is lehetségessé válik.

6. Termőföldek internete

Az IoT jelentőségét és sokoldalúságát a Yuktix Technologies nevű startup rendszerén keresztül lehet talán a legjobban megfogni. A dolgok internete egy olyan indiai termőföldön tesz szolgálatot, ahol nincs elektromos vagy egyéb hálózat, éppen ezért az eszközök napenergiával működnek. A mezőgazdasági területre összesen 16 szenzort telepítettek, amelyek többek között a relatív páratartalmat, légnyomást, az uralkodó szélirányt vagy a termőföld hőmérsékletét mérik. Az adatokat GPRS segítségével juttatják fel a felhőbe, a gazdák pedig távolról, egy mobilos alkalmazással követhetik nyomon a területen történteket.

©

Visszavonhatatlanul benne vagyunk

A fenti példák egymástól nagyon eltérő területeken ugyan, de jól mutatják, hogy mekkora hatással lesz az IoT az életünkre. De helyesbítsünk: máris mekkora hatással van ránk, illetve a cégekre a dolgok internete. Hiszen ez a technológia a vállalkozások, közműszolgáltatók életében is egyre fontosabb szerepet tölt be. Ezek közül akad olyan, amivel az átlag felhasználó is találkozhat (például a fogyasztási adatokat automatikusan továbbító okosmérők), de olyannal is, mint a listában szereplő, ipari, mezőgazdasági folyamatokat segítő példa. Ezek a változások hazánkban egyelőre lassan állnak be, pedig a versenyképesség szempontjából döntő lehet, hogy egy ország mikor, milyen ütemben képes beindítani ezeket a folyamatokat.

A hálózatok, a mesterséges intelligencia, a szoftverek fejlődése, az azok közötti kommunikáció ugrásszerű felgyorsulása magával hozta a gyártási, termelési folyamatok automatizálását, ami már most is egy jól tetten érhető globális trend. Nem vagyunk túlságosan messze attól a világtól, amelyikben olyan ruhadarabot vagy élelmiszert emelhetünk le a polcról, amit nem érintett emberi kéz, vagy úgy fizethetünk a boltokban, hogy elő sem kell vennünk a pénztárcánkat. Sőt, nem is lesz pénztárcánk. Az IoT és annak határterületei mára az összes használati tárgyat, eszközt képesek a szenzorok és a hálózat segítségével egy teljesen új szintre emelni, amivel a mi, azaz a felhasználók élete is alapjaiban fog megváltozni.Az oldalon elhelyezett tartalom az Invitech közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Invitech BrandChannel

Aggódik az adataiért? Ezzel nincs egyedül, de ez az 5 dolog megnyugtató lesz

Az adat lett korunk új terméke, áruja, egyben egyik legégetőbb problémája is. Hol, hogyan és főleg milyen körülmények között tárolják azt a döbbenetes mennyiségű adatot, amit nap mint nap termelünk? Nemrég egy frissen átadott adatközpontban jártunk, ahol sok érdekes, egyben megnyugtató dolgot is láthattunk.

Invitech BrandChannel

10 szuper ötlet, amitől okos lesz egy település

Mára a technológiai feltételek teljes mértékben adottak ahhoz, hogy egy település okossá avanzsáljon. De mégis mikor mondhatjuk azt, hogy egy város vagy falu valóban okos? Milyen komponensei, feltételei vannak a folyamatnak? A válaszok megtalálásához 10 olyan projektet hívtunk segítségül, amelyek fényesen bizonyítják, hogy micsoda potenciál rejlik a témában.

Donald Trump: Az USA elismeri Izrael fennhatóságát a Golán-fennsík felett

Donald Trump: Az USA elismeri Izrael fennhatóságát a Golán-fennsík felett

Sok rossz közül a legjobbat szavazta meg a Néppárt – a külföldi sajtó a Fidesz felfüggesztéséről

Sok rossz közül a legjobbat szavazta meg a Néppárt – a külföldi sajtó a Fidesz felfüggesztéséről

Gyümölcsfákkal segítette a falut, fát loptak tőle

Gyümölcsfákkal segítette a falut, fát loptak tőle

Rejtélyes Samsung-meghívó: újabb Galaxy telefonok érkeznek

Rejtélyes Samsung-meghívó: újabb Galaxy telefonok érkeznek

Felfüggesztettet kaptak a fegyőrök, akik megvertek egy kubait, akit menekültnek néztek

Felfüggesztettet kaptak a fegyőrök, akik megvertek egy kubait, akit menekültnek néztek