smart Mo.
smart Mo.
Tetszett a cikk?

Egy elektromos kisautó lehet stílusos kiegészítő is egy céges flottában, de ugyanúgy bevethető hétköznapi feladatokra, „szaladgálós” autónak. Miért éri meg egy vállalkozásnak, ha autóparkját környezetbarát, városi autókkal bővíti?

„A flottás ügyfelek számára nagyon fontos a megbízhatóság és a költséghatékonyság” – mondta Bazsánt Péter a Pappas Auto smart értékesítője. „Az elektromos meghajtású, úgynevezett ED (electric drive) flottáknak pedig éppen ez a nagy előnye, hogy ezekkel az autókkal a kötelező szervizdíjak több mint felét meg lehet spórolni. Nem kell például annyi olajat cserélni az autóban, mint egy belsőégésű modellnél, emellett a generatív fékezés miatt a fékbetétek is kevésbé kopnak. Majdhogynem csak egy szoftverfrissítésről van szó."

A smart értékesítőjének jó rálátása van arra is, hogy a Daimler kompakt kisautóit milyen sokoldalúan használják a céges ügyfelek. A smart árfekvése is tükrözi ezt a sokszínűséget, az elektromos alapmodellt ugyanis már – állami támogatással – 5,5 millió forinttól el lehet vinni, a mindenféle extrával telezsúfolt csúcsmodell ára pedig körülbelül 13 millió körül alakul. Ennek megfelelően a felhasználási módok is megoszlanak.

„Egy smart lehet stílusos kiegészítő is, de ugyanúgy bevethető hétköznapi feladatokra, „szaladgálós” autónak. Elsősorban városi használatra ideális, hiszen egy smartnak mindig lesz parkolóhelye is, de például volt olyan ügyfelem, aki a cége területi képviselőinek szánta. Ezek nyilván olcsóbb modellek voltak, de másik vállalatnál maga a cégvezető vásárolt magának smartot, hiszen alapvetően egy prémium kategóriájú autóról beszélhetünk.”

A szakember tapasztalatai szerint a flottát üzemeltető cégek általában az alacsonyabb felszereltségű, praktikus, de olcsó és hatékony megoldásokat keresik. Ugyanakkor az is fontos szempont számukra, hogy az autókhoz olyan szerviz- és garanciális háttér is tartozzon, ami megnyugtató megoldást kínál a cégek számára.

„Megfigyelhető, hogy a flottás autókba általában keresik az automata klímát, de az okostelefonnal való összekötés iránt is egyre nagyobb az az érdeklődés. Ráadásul az elektromos meghajtású, ED-modellek esetén az akkumulátor-csomagra mi 8 év garanciát vállalunk, a legtöbb gyártónál ez általában 6 év szokott lenni, az a két év ezért fontos különbség lehet.”

Az elektromos autókat napjainkban még övezi egyfajta bizalmatlanság, ami jellemzően abból fakad, hogy a laikusok sokszor azt gondolják, hogy egy ilyen, környezetbarát járműnek kicsi a hatótávolsága. „A hatótáv szinte mindig az első kérdés szokott lenni, ez nagyon fontos szempont az ügyfeleknek. A smartok körülbelül 130 kilométert tudnak megtenni egy töltéssel, ez a városi használatban bőven elég. Tegyük hozzá, hogy az elektromos, vagyis zöld rendszámra jogosult autók esetében nagyon vonzó, hogy ingyen parkolhatnak, akár céges autóról, akár magánszemély járművéről van szó. Ezért például egy futárcég számára ideális választás lehet a smart ED, de a cégek sokszor környezettudatossági megfontolásokból választanak ilyen megoldást.”

A szakember arra is rámutatott, hogy a smart egyike azon nagyon kevés autómárkának, ahol a teljes modellpaletta elérhető elektromos meghajtással is. Ehhez a legmodernebb biztonsági fejlesztések – például az utasok biztonságát szavatoló Tridion biztonsági karosszériamag – és olyan extrák gondoskodnak, mint a minden új smart ED-hez járó okostelefonos applikáció, amellyel például az automata klímát lehet távvezérelni vagy időzíteni.

A flottát fenntartó cégek számára szintén jó hír, hogy az idei év tavaszától az eddigi töltési lehetőségek mellett egy gyorsabb töltési idejű kivitelt is lehet majd rendelni, amelynél csupán 45 percet vesz igénybe a környezetbarát kisautónk – sok esetben akár ingyenes – feltöltése.

Az oldalon elhelyezett tartalom a smart Magyarország megbízásából jött létre, előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Újabb lakó hunyt el koronavírusban a Pesti úti idősotthonban

Újabb lakó hunyt el koronavírusban a Pesti úti idősotthonban

Hogyan váljunk igazi vezetővé nehéz helyzetekben?

Hogyan váljunk igazi vezetővé nehéz helyzetekben?

Lassul a járvány üteme Németországban, de újabb szigorítások jönnek

Lassul a járvány üteme Németországban, de újabb szigorítások jönnek