HVG Extra Business
HVG Extra Business

Újságírónak készült, az egyetem után biztosítási brókerként dolgozott, de a hormonmentes.hu alapítójaként lett sikeres és elégedett. Cserháti-Herold Janka egy hormonmentes fogamzásgátló eszközöket és testbarát intimhigiéniás termékeket forgalmazó webshop tulajdonosa.

„A második babánkat vártuk, amikor megfogalmazódott bennem, hogy szülés után szeretnék megoldást találni a hormonmentes fogamzásgátlásra. Spirált vagy hüvelygyűrűt nem szerettem volna, és egy tartós kapcsolatban óvszert sem akar az ember estéről estére használni. Pesszáriumot viszont nem nagyon lehetett itthon kapni, így elkezdtem nézelődni” – mesél a kezdetekről.

Egy kétezres évek elején piacra dobott pesszárium és egy 2014-ben bemutatott méhszájsapka voltak az első kipróbált eszközök, amelyeken keresztül azzal is szembesült, hogy itthon hiánycikkek ezek a termékek. Ekkor fogalmazódott meg benne és férjében a gondolat, hogy miközben saját problémájukra kerestek választ, egy piaci résre bukkantak.

„Ha vállalkozásba kezdesz, akkor vagy tőkéd, vagy sok időd és energiád van. Nekem az utóbbiból volt több”

– mondja a kezdetekről. A család 500 ezer forintot tudott összedobni a kezdő készlet bevásárlásához, a kétgyermekes Janka néhány hónapos babája mellett beletanult a honlapszerkesztésbe, és 2015 elején blogolni kezdett a témáról. Mire áprilisban beindult a webshop, már komoly közösség várta a vásárlást.

„A hozzám érkező kérdésekből nemcsak az derült ki, hogy a hormonmentes fogamzásgátlás egyre több nő számára fontos, hanem hogy a testükre tudatosan figyelők számára a bio és testbarát intimhigiéniás termékek is fontosak, így ezzel is bővítettük a webshopban kapható termékek körét” – mondja. Az is kiderült, hogy sok nő – iskolázottságtól függetlenül – nincs tisztában teste működésével.

„Egy darabig autodidakta módon tanultam, de idővel – mivel hiteles akartam maradni a hozzám fordulók szemében – elvégeztem a természetes családtervezést támogató brit szövetség képzését” – meséli Janka. Így állítása szerint ma már itthon is oktathat olyan módszereket, amelyek segítségével nők hormonok nélkül, a testükre figyelve alakíthatják a fogamzásgátlást.

Hozzá hasonló, a termékeket és az ehhez kapcsolódó technikákat, szemléletmódot is felölelő komplex szolgáltatást itthon egyelőre senki nem nyújt, így konkurencia sincs. Többek között ennek is köszönhető, hogy az indulást követő első hónapban a cég kitermelte összes költségét, ma pedig egymillió forintos havi árbevétele van, és Jankáék már a logisztikát, a csomagolást is ki tudják szervezni. Bár férje főállásban dolgozik, az üzleti döntéseket együtt hozzák meg.

„Én jobb vagyok a kreatív ötletekben, ő pedig időről időre figyelmeztet, hogy rendezzük táblázatba terveinket”

– mondja a közös munkáról. Komoly növekedési potenciált látnak maguk előtt a hazai piacon, de nem zárkóznak el a külföldi terjeszkedés elől sem. Egyelőre még picik hozzá, de rendeléseikből már most látszik, hogy például Romániában is komoly kereslet lenne ilyen termékekre és szolgáltatásra.

A kérdésre, hogy bevonnának-e befektetőt, Janka óvatos választ ad. Már induláskor beszálltak volna a bizniszbe, de férjével elutasították a lehetőséget. „A befektetésnek mindig ára van. Egyelőre komoly ütemben növekszünk, úgyhogy bízom magunkban” – mondja.  

Vásárlói többnyire 25-40 év közötti, a testükre tudatosan figyelő nők az ország minden tájáról. „Számomra ma már ez egy küldetés” – mondja az ötletről, amelynek köszönhetően nemrég az induló vállalkozásokat elismerő Széchenyi-Bridge-díj egyik jelöltje is lett.

A fenti cikk a HVG Extra Business közreműködésével készült. Hasonló üzleti történeteket a magazin legfrissebb számában is olvashat, amely a választás és döntés szépségeit és nehézségeit vizsgálja. Keresse az újságárusoknál, vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, ajándékba elküldjük az Alkossunk maradandót! című könyvet! 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!