HVG Extra Business
HVG Extra Business

Spoilerektől nem mentes cikkünket csak azoknak ajánljuk, akik már túl vannak a sorozat 6. évadán.

Nem valószínű, hogy a Trónok harca sorozat készítői álmatlan éjjeleken át bújták volna Szent István király Imre herceghez írott intelmeit, vagy Machiavelli és más gondolkodók uralkodásról szóló elmélkedéseit. Karaktereik megalkotásakor sokkal inkább meríthettek a történelemkönyvek lapjain jól körberajzolt példákból, akiket kár is nevesíteni, mert nem az egyéni életutakon van a hangsúly, hanem a szereplők hatalomhoz fűződő viszonyán. Ki mit bír el a súly alatt? Ki mekkora áldozatot hajlandó meghozni a vezető pozícióért?

A hatalom megrészegít: Cersei Lannister 

©

A néhai király alkoholista felesége, aki férje halála után a saját testvérével folytatott viszonyából származó fiát, Joffreyt segíti a trónra. Vérfertőző kapcsolatának beismerését követően megszégyenítik, amit látványos bosszúval torol meg.

A Trónok harcának szereplői közül nem sok dicsekedhet azzal, hogy élve menekül meg egy évadból, Cersei Lannisternek azonban hatot is sikerült túlélnie. Ennek egyik legfőbb oka az, hogy tudja, miként kell életben maradni. Sok év alatt talán csak egyszer vált bizonytalanná, amikor – a 2. évadban, a közvetlenül a Királyvár falai tövében dúló feketevízi csata kétes kimenetelén aggódva – öngyilkosságot forgatott a fejében. A trón csábító vonzereje alól azonban ő sem tudta kivonni magát – igaz, nem is nagyon akarta. A vágyott célnak súlyos ára volt, és ő meg is fizetett érte: elveszítette mindhárom gyermekét. Felfokozott hangulatú trónra lépése nemcsak azért vetíti előre rövid uralmának végét, mert az érzelmek rossz tanácsadók, hanem azért is, mert rövid távú céljai elérésén nem képes túltekinteni. Márpedig a Főveréb nevű önjelölt vallási vezető gonosz machinációi semmik ahhoz képest, amit a Mások világpusztító seregeinek eljövetele a királyságra hozhat.

A főnök kissé flúgos: Ramsay Bolton

©

A Bolton-ház egykori fejének törvénytelen, nem teljesen komplett gyereke. Miután önkezűleg kasztrálja a szoknyapecér Theon Greyjoyt, kedvét leli pszichikai kínzásában is.

A munkavállalók rémálma, az igazi pszichopata főnök megtestesítője. A méltán gyűlölt Joffrey Baratheon király halála után nem gondoltuk volna, hogy lehet még fokozni a gonosz alakját. Mégis sikerült. Támogatottságát – és ezzel hatékonyságát is – kizárólag az alattvalóiban kialakult rettegés és az iránta titkon érzett gyűlölet kovácsolta vegyes érzésnek köszönhette. Követői között – minden bizonnyal – többeknek volt ingadozó vérnyomása, kezdődő reflux betegsége, valamint krónikus gyomorfájdalma. Ilyen vezetőt képtelenség tartósan Sanax (és/vagy alkohol) fogyasztása nélkül elviselni. A Theon Greyjoyon elvégzett emberkísérlete Josef Mengelét idézte hosszú epizódokon keresztül, alkalmankénti feltűnése pedig még az edzett sorozatfüggőkben is reflexszerű gyomorgörcsöt idézett elő. Kétarcúsága még apját is megtévesztette, aki az életével fizetett vakságáért. A hatalomra jutás ördögi kimaxolását mutatta be nekünk. Ha ilyen főnököt látunk közelről, kezdjünk cikkcakkban rohanni.

Hendikeppel célba érni: Tyrion Lannister

©

Törpe termete, és a tény, hogy születésébe belehalt az anyja, apja előtt örökre megvetés és gyűlölet tárgyává teszi. Sokáig csupán a borban és a női szoknyák alatt keresi az élet értelmét, de a körülmények rákényszerítik, hogy időnként éles eszét is használja.

Szembeötlő testi hibával részt venni a hatalomért folyó versenyben olyan, mint százméteres gátfutást elkezdeni 200 méterről. Tyrion Lannister mentségére legyen mondva, hogy nem gondolta, valaha is bármilyen komoly pozíció várományosa lehet-e, ezért nem is kapkodott. De azzal sem számolt, hogy George R. R. Martin és a sorozat készítői lassan mindenkit kiírnak a környezetéből, aki nála feljebb állt a ranglétrán. Bár ugyanúgy elkövette a megbocsáthatatlant (Ramseyhez hasonlóan önkezűleg végzett az apjával), ő nem a hatalmat akarta, csupán az életét mentette. Gyors észjárása, kiváló helyzetfelismerő képessége és fanyar humora van, ami ritka vezetői kombó. Őszintesége nem mindig kifizetődő, de méretéhez képest hatalmas bátorsága irigylésre méltó: a sárkányoknál tett tisztelgő látogatása felért tíz egymást követő negatív Yahoo-negyedév bejelentésével. Klasszikus Segítő, aki szívesebben áll a trón mellett, mint ül benne. Mert pontosan tudja, hol a helye.

A vonakodó vezér: Havas Jon

©

A Stark-család jólelkű fattya, az asztalnál egykor éppen csak megtűrt ifjú. Az Éjjeli Őrség bátor harcosa, aki sosem a saját dicsőségét hajszolja. Predesztinálva van arra, hogy ő vezesse az élők seregét a holtak ellenében a mindent eldöntő, végső csatában.

Teátrális halála és látványos feltámadása allegorikus. Aemon mester azzal búcsúzott tőle, hogy „Öld meg a fiút, hogy a férfi megszülethessen!” Hát ez megtörtént. Azzal a különbséggel, hogy nem a férfi látott napvilágot, hanem az Ideális Vezér jött el. Aki nem drága iskolákban tanulta meg, mitől lesz jó vezető valaki, hanem az otthonról hozott neveltetése és a terepen szerzett gyakorlata tette vezérré. Mert mindig első volt, amikor szükség volt valakire. „Száműzetése” az Éjjeli Őrségnél megóvta Királyvár viperanyelvű intrikusaitól, és a gondtalan udvari élet sem homályosította el a tekintetét. Ezeknek köszönhetően jól ismerte fel, merről érkezik az igazi veszély. Egyedül persze nem jutna messzire, de – mint minden ideális vezetőnek – jó tanácsadói vannak. Mellette van többek között a mindig megfontolt egykori kalózkapitány, Ser Davos, a vadak rettenthetetlen vezére, Tormund és sokat látott féltestvére, Sansa Stark is – de közelít a különleges képességű legkisebb Stark gyerek és a gyilkológéppé vált Arya Stark is, valamint Daenerys Targaryen, a feltételezett nagynéni a három sárkányával. Kissé turbulensnek ígérkezik az első nagycsaládi vacsora, de ha mindenki megtalálja a helyét az asztalnál, hatékony hatalmi koncentrációt hozhatnak létre a jó érdekében.

A csendes terror: Főveréb

©

Egyszerű vargából lett vallási vezető. Az isteni gondviselésnek nagyobb hangsúlyt adva, kopaszra nyírt fejű fiatalokból verbuvált seregével veszi át észrevétlenül a hatalmat Királyvárban. Cersei csak pislog.

A sorozat Savonarolája. Az ártalmatlannak tűnő, idős vallási vezető, aki első ránézésre inkább szánalomra méltó, mintsem félelmetes. De ez csak a felszín, mert a Hit Harcosainak első embere nagyon tudatosan felépített taktikával, lépésről lépésre megtervezte, hogyan manipulál és térít meg mindenkit Királyvárban. A Főveréb torgyánjózsefi manőverekkel mattolta be az anyakirálynét: előbb a Cersei által gyűlölt Margeryt és annak meleg testvérét zárta börtönbe – ahogy arra megbízást kapott –, csakhogy nem sokkal később Cersei is sötét cellában találta magát. A játékaitól éppen csak megfosztott, frissen trónra emelt Tommen királyfi – anyja támasza nélkül – képtelen volt dönteni a Főveréb és csapatának lerohanásáról. Részint a gyengeségéből fakadóan is, részint pedig azért, mert a hitszónok ördögi agymosást hajtott végre rajta is. Ha valakinek nem lenne világos és egyértelmű a szekularizáció, az állam és az egyház szétválasztásának létjogosultsága, ebből a pár epizódból megértheti.

Hódításra született: Daenerys Targaryen

©

A Vastrón egyik jogos örököse, aki félénk arából egyszer csak királynő lesz. Kedvenc szabadidős tevékenysége a sárkánylovaglás.

„Ne ítélj elsőre!” – szólhatna a figyelmeztetés minden alkalommal, amikor csak feltűnik a képernyőn. Mert ugyan ki gondolná, hogy a gyönyörű szőke hölgy, aki évadonként egy alkalommal teljesen pucéran is megmutatja magát, a legkegyetlenebb uralkodókat megszégyenítve terjeszti ki és szilárdítja meg hatalmát, bármerre megy is. Ellenségei valószínűleg nem sok előítéletmentes reklámkampányt láttak, különben körültekintőbben járnának el, amikor vele tárgyalnak. Ezek a meetingek mindig ugyanúgy végződnek: valamelyik szemben ülő kolléga egy idő után elveszti a fejét – többnyire a Daenerys által menedzselt egyik sárkány szájában. Ha nem is a legkorrektebb tárgyalási stratégia, de hatékony. Mentségére legyen mondva az ifjú királynőnek, hogy csak a legvégső esetben nyúl predátoraihoz – amikor egyértelműen látszik, hogy az attraktív, de esendő külső megtévesztőleg hat az asztal túloldalán ülőkre. Szenvedéseiből sokat tanult, és jó tanácsadókkal vette körül magát: vele van nem utolsósorban a legendás nyerő páros – a pragmatikus Tyrion és a mindentudó eunuch, Varys is. Bár Daenerys óhajtja a westerosi trónt, kétséges, beleül-e, ha megszerzi. Egyik legfőbb bizalmasa szerint ő ugyanis tipikusan az a hódító, aki képtelen a popsiján egy helyben maradni.

Bartal Csaba cikke teljes terjedelmében a HVG Extra Business 2016/3-as számában olvasható el. Aktuális lapszámunk a választás és döntés szépségeit és nehézségeit vizsgálja. Keresse az újságárusoknál, vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, ajándékba elküldjük az Alkossunk maradandót! című könyvet. 

Aktuális lapszámunkat itt meg is rendelheti. Ha érdeklik a gazdasági, üzleti témák, lájkolja a HVG Extra Business Facebook oldalát!

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
A budapesti milliárdos büszkén pózol szuperritka új Ferrarija mellett

A budapesti milliárdos büszkén pózol szuperritka új Ferrarija mellett

Tavares a Fidesz néppárti felfüggesztéséről: Szégyen, amit Weber tett

Tavares a Fidesz néppárti felfüggesztéséről: Szégyen, amit Weber tett

Szlovákia–Magyarország - ÉLŐ

Szlovákia–Magyarország - ÉLŐ

Merkel is megszólalt a Brexit halasztásáról

Merkel is megszólalt a Brexit halasztásáról

Annyian állítanák le a Brexitet, hogy bedőlt a brit kormány petíciós oldala

Annyian állítanák le a Brexitet, hogy bedőlt a brit kormány petíciós oldala

Gyorshajtás: átmenetileg meghátrált a rendőrség

Gyorshajtás: átmenetileg meghátrált a rendőrség