szerző:
automenedzser.hu

A nyersanyagok drágulására hivatkozva a gumiabroncsgyárak világszerte emelik áraikat. A téli gumik számára az irányt kedden kijelölte a téli gumik egyik vezető gyártója, a finn Nokian Renkaat, bejelentvén, hogy szeptembertől emeli árait.

Az emelés mértékéről még nem nyilatkoztak a cégnél, csak annyit mondtak, hogy a nyersanyagok az idén várhatóan 12,5 százalékkal drágulnak számukra, és nem pedig 11 százalékkal, mint korábban jósolták. Az áremelés ennél valószínűleg kisebb lesz, mert hozzátették, hogy az alapanyagok drágulását mind nehezebb érvényesíteni a termelői árakban. A cég a maga részéről 35,1 millió eurós üzemi eredményt jelentett kedden a második negyedévről, 11 százalékkal többet az egy évvel azelőttinél, messze meghaladva az elemzők átlagosan 20 százalékos előrejelzését.

Michelin-gumiteszt Kiskunlacházán
© hvg.hu
A forgalma 20 százalékkal 200 millió euróra gyarapodott. Korábban a világ egyik legnagyobbja, a francia Michelin azt jelentette, hogy az első félévi adózott eredménye, 276,9 millió euró, 28,2 százalékkal elmaradt a tavalyi első félévitől, a 7,1 százalékkal 8,023 milliárd euróra növekedett bevételből. A Michelin is a két és fél éve folyamatosan emelkedő alapanyagárakat panaszolta, ezek a cég számára 21 százalékkal, 352 millió euróval kerültek többe a tavalyi első félévinél, és még súlyosabban bánták, hogy az áremelésekkel ezt nem tudták teljesen kiegyenlíteni, a költségnövekedés a profit rovására ment. Mindazonáltal a Michelin is közelebbről nem részletezett, újabb áremeléseket ígért a második félévre, a már várhatóan 28 százalékkal növekvő nyersanyagköltségre hivatkozva.

A világ legnagyobb gumiabroncs-csoportja, a német Continental adózott eredménye a második negyedben, 205 millió euró, 18 százalékkal maradt el a tavalyi második negyedévi 245 millió eurótól, miközben a bevétel 1,8 százalékkal 3,62 milliárd euróra nőtt az egy évvel korábbi 3,55 milliárdhoz képest. A Continental tavaly még 29,8 százalékkal növelte az adózott eredményét, 929,6 millió euróra a 2004-es 716,2 millióról, a forgalom 9,8 százalékkal 13,837 milliárd euróra gyarapodott 12,597 milliárdról.

Korábban más nagy abroncsgyártók is jelezték, hogy romlottak eredményeik az év eddig eltelt időszakában, és az év végéig már nem is várnak javulást. A nyersgumi ára többéves csúcsokat dönt - öt év alatt 300 százalékot meghaladó mértékben nőtt az ára -, mert a főbb termelők, Thaiföld, Indonézia és Malajzia nem tudnak lépést tartani az elsősorban Kínában és Indiában megugrott kereslettel. A profitnövekedés azért is lassul, mert csökkennek az autógyárak eladásai, egyre élesebb az árverseny.

A japán Bridgestone - amelynek 16,5 százaléka van a fin Nokian Renkaatban - is arra számít, hogy az idén 35 százalékkal csökken az adózott eredménye a tavalyihoz képest, és profitfigyelmeztetést adott ki a Sumitomo Rubber is. A Goodyear Tire and Rubber Co azt jelezte, hogy észak-amerikai egységénél az idén a tavalyinál kisebb lesz az üzemi eredmény.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Autó

Tovább hízik a Michelin-baba

A világ vezető gumiabroncsgyára, a francia Michelin február 14-én profitja 36 százalékos tavalyi növekedéséről számolt be. Adózott eredménye 889 millió euróra gyarapodott a 2004-es 654 millióról. A bevétel 3,6 százalékkal 15,59 milliárd euróra emelkedett tavaly.

Autó

Új vezér a Michelin élén

Az egyre élesebb verseny ellenére sem ad gyökeresen más irányt a francia Michelin fejlődésének Michel Rollier, a világ első számú gumiabroncsgyártójának új vezetője, aki az egykori cégalapító ükunokájának tragikus halála után egyedül irányítja a céget.

MTI Világ

A Michelin kiszáll a Forma-1-ből

A francia Michelin gumigyár bejelentette, hogy a 2006-os szezon után kiszáll az autós Forma-1-ből, mert nem ért egyet az F1 filozófiájával.

hvg.hu Autó

Gumiteszt Jaguárral

A kiskunlacházi reptéren, szakemberek felügyelete alatt tehettük próbára a Michelin új, a felső kategóriás autók számára készült gumiabroncsait. Segítségünkre volt öt prémiumautó, két S-type Jaguar, egy Opel Signum, egy ötös BMW és egy VW Sharan, valamint egy felkészült stáb.

MTI/hvg.hu Autó

A Bridgestone abroncsgyárat épít Lengyelországban

A japán Bridgestone 300 millió eurós beruházással abroncsgyárat létesít Lengyelországban, az ország északi részén lévő Stargard Szczecinski-ben számolt be a Puls Biznesu és a Gazeta Wyborcza.

hvg.hu Autó

Európa legnagyobb abroncs-üzletét kötötte a Goodyear

Európa legnagyobb volumenű gumiabroncs-üzletét kötötte a napokban a Goodyear Dunlop Tires és a TIP Trailer Services. A Goodyear évente 90 ezer gumiabroncsot szállíthat a logisztikai vállalatnak. A TIP Trailer Services, mely a GE Equipment Services Europe csoport tagja huszonegy európai országban, több mint száz telephelyen mintegy 70 ezer pótkocsival, félpótkocsival, tartálykocsival és egyéb haszongépjárművel szolgálja ki ügyfelei igényeit. A gumiabroncsokat és a kapcsolódó szervizszolgáltatást a Goodyear biztosítja a teljes TIP-flotta számára.

Az Emmi ígéri: a fogászatok idén is megkapják az ígért támogatást

Az Emmi ígéri: a fogászatok idén is megkapják az ígért támogatást

Barack Obama nem tud leállni a hülyéskedéssel Michelle Obama mellett

Barack Obama nem tud leállni a hülyéskedéssel Michelle Obama mellett

Eladta az állam a hollóházi porcelángyárat, egyetlen licitáló volt rá

Eladta az állam a hollóházi porcelángyárat, egyetlen licitáló volt rá

Elhunyt Makkai Ádám kétszeres Kossuth-díjas költő

Elhunyt Makkai Ádám kétszeres Kossuth-díjas költő

Meghalt a M.A.G.U.S. szerepjáték egyik alkotója

Meghalt a M.A.G.U.S. szerepjáték egyik alkotója

Hőkamerával, drónnal és radarral is védik a magyar határt

Hőkamerával, drónnal és radarral is védik a magyar határt