szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A keletnémet kétütemű első modellje 1957-ben gördült ki a gyárból. Bár mára szinte eltűnt az utakról, sokaknak a szívéhez nőtt a füstokádó kisautó, s nem egy autós passzióból tart a háznál egy Trabantot.

Az első széria, a Trabant P 50
A VEB Sachsenring Automobilwerke Zwickau által gyártott népautó első változata, a Trabant 500, más néven P 50-es modellt 1957 és 1963 között gyártották. A 600 köbcentis motorral szerelt jellegzetes 601-es változat közel 30 évig, 1963-tól 1991-ig készült Zwickauban. Eközben még elkészült két széria a négyütemű, 1,1 literes VW Polo motorral szerelt változatból, amelyben a jellegzetes „kilincsváltót” már hagyományos botváltó helyettesítette. Nem volt ritka, hogy egy-egy Trabantra évekig vártak az autóra áhítozó családok, így jellemzően nagy becsben tartották, kímélték a strapabíró járművet.


A klasszikus 601-es trabi
A „Honecker-Mercedesnek” is csúfolt kisautók gyártása 1991-ben szűnt meg, azonban Európában – főleg a keleti országokban – a mai napig számos Trabant rója az utakat. 1997-ben újra az érdeklődés középpontjába került, amikor sikerrel végrehajtotta az úgynevezett jávorszarvas-tesztet (hirtelen irányváltással járó kitérő manőver), amelyet az első szériás A-osztályos Mercedesek balesetei miatt vezettek be.

Bár már több mint 15 éve nem gyártják a Trabant kulturális ikonná nőtte ki magát, elég csak a U2 Zoo TV Tour nevű turnésorozatára gondolni, amelyen ilyen autókat használtak díszletként. A számítógépes játékokban is fel-felbukkannak a trabik, többek között a Half-Life 2-ben, illetve az Interstate ’82 című autószimulátorban, ahol rejtett extraként lehet Trabanttal száguldozni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Trabanttal szállni

Súlyosan megsérült az a trabantos, aki járművével a 35-ös számú fő út borsodi szakaszán átszakította a Tisza egyik régi ártéri hídjának szalagkorlátját, Tiszaújváros határában vasárnap nem sokkal dél előtt.

automenedzser.hu Autó

Drezdában a Trabantnak mindig elsőbbsége van

15-20 éve nem volt nagy kunszt, sőt egyenesen ciki volt Trabanttal mutatkozni az utcán. Ma a keletnémet csodabogár kultautónak számít, még az egykori Kelet-Németország falai között is.

Vérlázító és felháborító a Woody Allen-dokumentumfilm, de nem úgy, mint várnánk

Vérlázító és felháborító a Woody Allen-dokumentumfilm, de nem úgy, mint várnánk

Jogszerűen lőtték le az Újpesten rendőrökre támadó késelőt a vizsgálat szerint

Jogszerűen lőtték le az Újpesten rendőrökre támadó késelőt a vizsgálat szerint

906 ezer forintnyi dollárt keresett a videós, aki élőben közvetítette, ahogy alszik

906 ezer forintnyi dollárt keresett a videós, aki élőben közvetítette, ahogy alszik