szerző:
automenedzser.hu

Németország Hóval borított jeges utakon általában előírják a téli, vagy legalább a négyévszakos gumit, de nem...

©
Németország
Hóval borított jeges utakon általában előírják a téli, vagy legalább a négyévszakos gumit, de nem kötelező Németországban a téli gumi használata. A közlekedési szabályzatban, akárcsak a magyar KRESZ-ben a következő áll: a gépjárművek felszereltségének meg kell felelnie az időjárási viszonyoknak. Vagyis: minden vezető köteles olyan abronccsal az útra kelni, amelyek biztonságosak. Téli útviszonyoknál ez akár egy jó nyári gumit, vagy négyévszakos gumit is jelenthet, ha a sofőr azzal biztonságosan tud közlekedni – állítja a német közlekedési miniszter. Akinek azonban a kerekein lévő abroncsokat a német rendőrök alkalmatlannak minősítik, 30 eurós bírságra számíthat. 
© AP

Ausztria Általános téli gumi kötelezettség nincsen az országban. Ám, hófedte, jeges utakon előírás a hólánc és a téli gumi használata. Amennyiben a kék közúti táblákat kirakják, kötelező a hólánc használata, még az átutazóknak is. Van, hogy nem engedik be az autókat az országba hólánc, téli gumi nélkül. A négyévszakos abroncsokat téli guminak veszik, feltéve, ha az M+S (Mud, sár + Snow, hó) rövidítés szerepel rajta. Ez a szabály november 1-jétől, április 15-ig érvényes. A 3,5 tonna össztömeget meghaladó járművekre azonban az idei évtől kötelező a téli gumi. A szabály értelmében november 1. és április 15. között legalább egy hajtott tengelyen kötelező az évszaknak megfelelő abroncs használata. A határozat arra is kitér még, hogy radiál gumik esetében 5 milliméter, a diagonálnál 6 milliméter (3,5 tonna fölött) a kötelező minimum profilmélység. Ez alatt a hatóságok úgy tekintik, mintha nem lenne téli gumi a teherautón. A sofőrnek rendelkeznie kell használható hólánccal is.Svájc
A téli gumi témában Svájc nem ismer kompromisszumot. Aki nem megfelelő gumik miatt akadályozza a közlekedést, magas bírságra számíthat. Ha valaki pedig nyári gumival, havas, jeges úton balesetet okoz őrizetbe vételre is számíthat.Olaszország
Csak az Aosta-völgyben kötelező október 15. és április 15. között a téli gumi használata. Különben csak bizonyos tartományokban és útszakaszokon kötelező a téli gumi, illetve a hólánc.Franciaország
Bizonyos útszakaszokon és időjárási viszonyok esetén teszik kötelező a hóláncot. Különlegesség: a hóláncot a kötelező tartozékok közé sorolják.Luxemburg
Tilos a vegyes gumik használata (vagyis elöl téli, hátul nyári, illetve fordítva). A téli gumi használata nem kötelező, de ajánlott.

[[ Oldaltörés: Csehországtól Észtországig ]]

 

Csehország November 1. és április 30. között kötelező a téli gumi használata Csehországban a 3,5 tonna össztömeget meghaladó járművek esetében, legalább a hajtott kerekeken. A szabályozás csak azokra a szakaszokra és utakra vonatkozik, ahol a "Zimni vybava" jelölés érvényes, ami a téli felszerelésre irányuló kötelezettséget jelöli. Egy estleges ellenőrzés során a hatóságok nemcsak a gumi meglétét, hanem annak állapotát is ellenőrizhetik, a profilmélységnek az előírások szerint minimum 6 milliméternek kell lennie, illetve a gumin szerepelnie kell az M+S, M.S. vagy M&S jelölések valamelyikének.

Szlovákia Új közlekedési szabályokat fogadott el a pozsonyi kormány. Októbertől lakott területen óránként 50 kilométer lett a sebességhatár, és éjjel-nappal kell használni a tompított fényszórót. Összefüggő hó vagy jég esetén kötelező a téli gumi, a sofőr pedig nem telefonálhat vezetés közben. Jelentősen emelkedett a bírság összege is Szlovákiában.

Szlovénia November 15-től március 15-ig, amennyiben 5 centis a hó, kötelező a téli gumi használata és előírás a hólánc megléte is (időnként ellenőrzik a határátlépéskor). Két téli gumit is elfogadnak.

Horvátország Ötcentis hónál vagy jeges útviszonyok között kötelező a hólánc az autóban, télies körülmények között előírt a téli gumi, de elfogadják a négyévszakost és a két hajtott kerékre szerelt félmegoldást is.

Svédország, Norvégia, Izland Kötelező a téli gumi és a hólánc a belföldieknek. Ezekben az országokban többnyire szöges téli gumikkal járnak télen.

Finnország, Lettország, Litvánia, Észtország December 1-je és március 1-je között minden autón téli guminak kell lennie.

Nem kötelező a téli gumi és a hólánc, de ajánlott télen Belgiumban, Hollandiában, Romániában, Szerbiában, Nagy-Britanniában, Dániában, Lengyelországban, Törökországban és Oroszországban.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Először szállíthatják haza dzsihadisták német állampolgárságú gyerekeit

Először szállíthatják haza dzsihadisták német állampolgárságú gyerekeit

Ökológiai szégyendíjat kaphat a dobozos „alpesi levegő”

Ökológiai szégyendíjat kaphat a dobozos „alpesi levegő”

Lezuhant és kigyulladt egy kisrepülő a Balaton-felvidéken

Lezuhant és kigyulladt egy kisrepülő a Balaton-felvidéken

Megéri olcsóbb telefont venni? Kipróbáltuk a jóárasított, “lite” verziós mobilokat

Megéri olcsóbb telefont venni? Kipróbáltuk a jóárasított, “lite” verziós mobilokat

"Egy cég nyerte a tenderek 90%-át" - még jobban kitálal a gyulai exfideszes

"Egy cég nyerte a tenderek 90%-át" - még jobban kitálal a gyulai exfideszes

Ashley Cole visszavonul

Ashley Cole visszavonul