szerző:
hvg.hu

Méltó a Toyota hagyományaihoz, fejlettségéhez, világuralmi törekvéseihez az a technikai arzenál, amit az Avensis felvonultat a biztonság, a környezetvédelem szolgálatában. Ebben a nagy igyekezetben a vezetési élmény kihalt az autóból. Hiába a műszaki és kényelmi fejlettség, az Avensis nem élmény-, de nem is örömautó. Marad a cégautós kategóriában.

A japánok sokat erőlködtek, hogy utolérjék a német prémium autókat, az eredmény túl jó, túl steril lett. Sokat gondolkodtam, valójában mit is alkottak az Avensis tervezői és mérnökei. Aztán rájöttem, hogy az autó, amit teszteltem valójában egy Lexus lett. Ez jó hír a Toyota vásárlóknak, mert majdnem Lexust kapnak egy Avensis áráért.

Fullos Avensist teszteltünk, minden létező extrával felpakolták sávtartó asszisztens, távolságtartó tempomat, kétzónás automatikus klíma, tolatóradar, érintőképernyős navigáció, merevlemezes minőségi zenelejátszó, memóriás bőrülések, ülésfűtés, kormányról is kapcsolható automatikus váltó, térdlégzsák, intelligens nyitás, Bluetooth stb. De vajon minek? Az Avensis alapjaiban nem az a mutogatós autó, olyan vezetők, többnyire nem csúcsvezetők használják cégautónak, akik pont nem a hivalkodásukról híresek. Ezért vettek Toyota Avensist. 

© Autómenedzser
Ezt tudják a Toyotánál is, a méregdrágán felszerelt autó ugyanolyan komor belsővel rendelkezik, mint olcsóbb elődje. Ugyanakkor lehetőséget ad azoknak, akik az egyszerűség és az ésszerűség álcája mögé bújva technikai és kényelmi csemegékkel ruházzák fel autójukat. Senki nem fog gyanakodni, hisz ez csak egy Avensis. A tízmilliós árcédula nincs ráragasztva.

A középkategória eminenciása lépéskényszerben volt, hisz a Mazda és a Honda új szedánjai igen népszerűek a hazai piacon. Európai színtéren az áttörést a japán márkáknak a korábban hírből sem ismert automatikus váltó és dízelmotor kombinációja jelentette. Az Avensis is beállt a sorba, ám a hangsúlyt nem a sportosságra vagy a dinamikára, hanem a takarékosságra fektette. 


Éber biztonság (Oldaltörés)A sávtartó asszisztens nagyon fejlett, az LKA (lane keeping assistant) gomb bekapcsolásával aktiváljuk, a jelzés nélküli sávváltásokra jelez képi úton és hangos csipogással. Ha az adaptív sebességtartót is bekapcsoljuk, hetven kilométer óra fölött nemcsak követjük az előttünk haladó autót (fékez és gyorsít a beállított követési távolságnak megfelelően), hanem a sávban maradásra is segít. A kijelzőn megjelenik egy kormány ikon, ha kis szögben tartunk kifelé a sávunkból, apró ellenkormányzással tartja egyenesben a kocsit a robotpilóta. Többször kipróbáltam, elengedett kormánnyal 100-110-es tempóval biztonságosan közlekedtem az M1-M7 bevezetőjén. A távolságtartó radar azonban nem dolgozik olyan finoman és pontosan, mint a német prémium autókban, későn veszi észre az élénk bevágó autót, a kanyarban minduntalan befékez, ha akadályt érez. 

Az aktív biztonságot szolgálja továbbá a kanyarkövető bixenon világítás, az automatikus világítás vagy az esőérzékelős ablaktörlő, esőben azonban nem kapcsolja fel automatikusan a világítást, a szélvédőfűtés kiváló találmány. Az elektronikus menetstabilizáló (VSC+) alaptartozék. 

© Autómenedzser
A Toyotánál is minden a fogyasztás csökkentésről szól. Automatikus váltóról lévén szó, optimális kapcsolási pontot nem jelez a rendszer, viszont econométer révén ösztönöz minél takarékosabb vezetésre. A 400 kilométeres tesztút során a négyajtós, 150 lovas limuzin vegyes használatban, főként városi forgalomban 7,2 liter gázolajjal beérte 100 kilométerenként.

Kézzel váltani nincs értelme, a motor csak felbőg visszakapcsoláskor, az erő azonban nincs vele, nem gyorsul érezhetően jobban. Sport fokozatban jobb a helyzet, ilyenkor 3000-es fordulat környékén vált feljebb. 

Futóműve hangos, kellemetlen, ráz – egyáltalán nem prémium jellegű. Emellett a váltó rugalmassága és a motor dinamikája sem nyerte el a tetszésemet. A 2,2 literes dízel erőforrás nagyon halk, csak első beröffenésre halljuk, nagy sebességnél is csendes. A kormány túl közvetett, erős a szervó rásegítése, nagy a fordulókör. 

© Autómenedzser
Belseje visszafogott – ez lehet a legenyhébb kifejezés a semmitmondó, érzelemmentes miliőre -, a műszerórák szépek, a fedélzeti számítógép tájékoztatása kimerítő. A szórakoztató és navigációs rendszer kezelése tanulást igényel, többet tud, mint, amire valaha is szükségünk lehet. A kapcsolók siralmasan ódivatúak, de a Toyotában és a többi japánban megszokottak. Fabetét szerencsére nincs, a helyette használt elszenesedett nádutánzat tetszetős és jó a tapintása. 

© Autómenedzser
A csomagtartó méretes, a szája szúk, ajtaja túl könnyű, sanszos, hogy állon ver. A teljes padlózat gumis, vadászatra, horgászatra, kiránduláshoz ideális. A középkonzol nyúlványa, multifunkciós kartámasza hatalmas méretekkel rendelkezik, simán elnyelte egy háromtagú család kínainál beszerzett ebédjét.
Kifejezetten magas üléspozíciót lehet kialakítani, érzésre egyterűnek tűnik, jól körbelátható, kevés a holttér. Az ülőlapot nem európai ülepekre tervezték, hiányzik 5-7 centi attól, hogy hosszabb úton is kényelmes legyen. Az oldaltartás hiányát nem rovom fel, az autó annyira nem sportos, nem oldalüvegre tapadós.
Biró Csongor


Műszaki adatok és képek az Autómenedzser.hu autós portálon.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Autó

Toyota Avensis kombi teszt: pulzuslassító

A technika szerelmeseinek készült az új Avensis. Ez jó hír nekik, rossz hír azoknak, akik a kényelmes, nagyvonalú, sportos és izgalmas autókat kedvelik. Az új Avensis nem ilyen, ugyanakkor praktikusságához és megbízhatóságához nem férhet kétség. Flottában menni fog, ha eleget engednek felhizlalt árából.

Az én hetem: Parti Nagy Lajos smúzrémült martalócokat látott

Az én hetem: Parti Nagy Lajos smúzrémült martalócokat látott

Berki Krisztián is gratulált Karácsonynak

Berki Krisztián is gratulált Karácsonynak

Az okostelefonok hat legnagyobb veszélye

Az okostelefonok hat legnagyobb veszélye

Novemberben indul a Google videojátékos okossága, amelyhez csak internet kell

Novemberben indul a Google videojátékos okossága, amelyhez csak internet kell

Nincs még 19 és van egy jó ötlete? Akkor ezt feltétlenül olvassa el

Nincs még 19 és van egy jó ötlete? Akkor ezt feltétlenül olvassa el

Felszálltam egy villamosra, aztán szembejött egy sztori, ami évekre rabul ejtett

Felszálltam egy villamosra, aztán szembejött egy sztori, ami évekre rabul ejtett