szerző:
automenedzser.hu

Nagyot változott az új Citroen C4, pedig az előd sem volt rossz autó.

Nagyot változott az új Citroen C4, pedig az előd sem volt rossz autó. Az új C4 kívülről a C3-as vonásait viszi tovább nagyban, belső terét pedig a C5-ösben megismert igényes megoldások uralják. Közvetlen – a márka által felsorolt - konkurensei közül (Ford Focus, Opel Astra, Peugeot 308, VW Golf, Renault Mégane) csak a Mégane olcsóbb, az 1,4 literes benzines alapára 3,959 millió forint (bevezető ár, listaára 4,459 millió Ft), a legolcsóbb dízel (HDi 90 Collection) 4,669 millió forint - a sajtóbemutatón elhangzottak szerint (a Citroen honlapján 5,289 millió forint ennek az ára). Ha nagyon keresünk még a piacon, találunk Fiat Bravót 3,99 millióért (autócserében 3,49 millió Ft), Hyundai i30-ast akciósan 3,449 millió forintért, vagy fapados Kia c’eed-et 2,99 millióért. Jó klíma, rádió, ködlámpa és egyebek nélkül. Ez utóbbiakhoz mérve az új C4 prémium autó.

©

Dízelmotorral tettem próbára Budapest-Etyek távon, majd a Hellboy 2 (Pokolfajzat: Az aranyhadsereg) három éve árválkodó, New York-i utcarészletet ábrázoló díszletei között az autót. A mikrohibridként aposztrofált e-HDi rendszer 8 kilométer/órás sebesség alatt leállítja a motort, hogy a fékpedál elengedését követően aztán észrevétlenül újrainduljon (az e-booster rendszer 0,4 másodperc alatt indítja újra az erőforrást). Számlálóval mérhetjük a dugóban zölden eltöltött időt, az autó károsanyag-kibocsátása átlagban, papíron 109 gramm/kilométer, később érkezik a 99 gramm/kilométer CO2 kibocsátást garantáló, legújabb generációs start-stop rendszerrel felszerelt e-HDi mikrohibrid. A jelenlegi technológia egy megfordítható üzemmódú generátort egy dízelmotorral kombinál. A legfontosabb kényelmi (légkondicionáló, rádió…) és rásegítő funkciók (kormány, ESP…) a motor leállításakor is működnek. Nem alapáras, 250 ezer forintért juthatunk hozzá, a csomagban kapjuk hozzá a robotizált váltót is. Aki azt nem szereti, marad a hagyományos dízel- vagy benzinmotoroknál.

Az új Citroën C4-et gazdaságos üzemeltetésű, környezetbarát Euro 5-ös motorok hajtják: 4 HDi motor (HDi 90 FAP, HDi 110 FAP, e-HDi 110 FAP és HDi 150 FAP), valamint 3 benzinmotor (VTi 95, VTi 120 és THP 155). A THP 155 és az e-HDi 110 FAP motorokhoz elektronikusan vezérelt, hatfokozatú kézi sebességváltó kapcsolódik. A HDi 110 FAP és a HDi 150 FAP motorok pedig hatfokozatú kézi sebességváltóval vannak felszerelve. Végezetül a VTi 120 motor kínálatában egy ötfokozatú kézi és egy négyfokozatú automatikus sebességváltó szerepel. A C4 szén-dioxid-kibocsátása vegyes ciklusban mindegyik dízelmotor esetében 130 g/km alatt van, a benzinmotorok esetében pedig 140 és 162 g/km között mozog.

További képek a galériában
©

Ülései komfortosak, elsősorban az első ülések elektromosan állítható deréktámasza és a beépített masszázsfunkció révén, amely Magyarországon az Exclusive felszereltségi szinten választható. Ha valaki sávelhagyásra figyelmeztető rendszert kér, akkor a masszázsból kaphat alacsonyabb szinteken is, igaz, ahhoz szabálytalanul kell átlépni a felezővonalat. A Citroen kompaktjában az egyéni igényekhez igazodó belső kivitel is fontos szerephez jut: a műszerfal-világítás színei, a polifonikus visszajelző hangok (az index kapcsoló hangja diszkósítható) és az légkondicionáló automata funkciójának intenzitása mind teljesen személyre szabhatóak. A mobiltelefon, fényképezőgép vagy laptop töltésére is alkalmas 230 voltos csatlakozó, a sok tárolóhely, a sík felületekkel határolt, ezért nagyon hatékonyan pakolható, tágas, 380 (de pótkerékkel nélkül 408) literes csomagtér erősítik versenypozícióját a kompaktok népes piacán.

Az elektronikusan vezérelt kézi sebességváltóval szerelt változatokon (az autó váltáskor bólogató mozgását változatlanul nem szoktam meg) rendelkezésre álló magas középkonzol egyedi újításnak számít a kompakt limuzinok piacán. A konzolt díszítő váltókar és az elektromos rögzítőfék elhelyezése teljesen megváltoztatja az autó térkialakítását: szép és elegáns a belső.

©

Vezetése halk és finom, a kormányzás túl indirekt, kiölték belőle a sportosság zsigerét is. Az új Citroën C4 elöl független McPherson kerékfelfüggesztéssel, hátul pedig deformálódó kereszttartóval rendelkező újfajta futóművel rendelkezik – ezt a hátsó üléseken utazók érezték is, de nem rajongtak érte -, és elektromosan hajtott szivattyúval működő hidraulikus szervokormánnyal szerelték fel. A motor teljesítményéhez és nyomatékához igazodnak a kerékfelfüggesztés különböző beállításai, nevezetesen a rugók és a stabilizátorrudak merevségének beállításai, valamint a Michelin gumiabroncsokhoz kapcsolódó új lengéscsillapító programok.

A sofőr munkáját olyan vezetést segítő technológiák erősítik, mint az elektronikus fékerőelosztó, a vészfékezés-rásegítő és az ESP-hez kapcsolódó intelligens kipörgésgátló rendszer (ITC). A C4 minden változatában szériafelszereltség az ESP és a hat légzsák. A modell ötcsillagos minősítést kapott az EuroNCAP tesztjén.

Néhány komoly fejlesztést is beépítenek annak, aki megfizeti. Az ultrahangos holttér-figyelő rendszere egyszerűen működik: a visszapillantó tükör sarkában lévő narancssárga dióda figyelmezteti a vezetőt, ha egy gépjármű van az autó holtterében. Az első és hátsó lökhárítókba beépített 4 érzékelőből álló rendszer 12 és 140 km/h közötti sebességnél működik. Elöl a külső visszapillantó tükör által behatárolt, a hátsó lökhárító mögött kb. 5 méteres, a gépkocsi mellett pedig mintegy 3,5 méteres területet figyel. A tempomat programozható: a vezető akár 5 sebességértéket is rögzíthet a rendszer memóriájában, így az út során a sebességkorlátozás változásakor könnyen megtalálhatja a beállításokat.

Az első ködfényszórók bevilágítanak a kanyarba, ez új a Citroën típuskínálatában. A fényszórók kiegészítő fénysugárral világítják be a kanyar belső ívét, ezáltal jobb látási viszonyokat és nagyobb biztonságot garantálnak a kanyarokban és a kereszteződésekben. A ködfényszórók kétféleképpen lépnek működésbe: az irányjelző lámpa bekapcsolásakor, illetve ha a kormányállás szöge eléri a 60°-ot. Akár 75°-os szögben is be tudják világítani a gépkocsi bal vagy jobb oldalát;

A Franciaországban készülő (Mulhouse) Citroën C4 gyártásánál olyan új technológiákat használnak, mint például a lemezek lézerhegesztéssel történő összeállítása, amit a PSA Peugeot Citroën csoporton belül először alkalmaznak. Ennek a gyártási újításnak köszönhetően az új C4-nél egyáltalán nem látszanak a tetőnél lévő illesztések.

B. Cs.

[[ Oldaltörés (Műszaki adatok) ]]

 

További képek a galériában
©

 

Citroen C4 e-HDi
MOTOR
Hengerűrtartalom (cm3)
1560
Környezetvédelmi besorolás
EURO 5
Max. teljesítmény lóerő
112 lóerős 3600-as fordulaton
Max. nyomaték: Nm
270-285 Nm 2000-es fordulaton
MÉRETEK
Tengelytáv (mm)
2608
Hosszúság/szélesség/magasság (mm)
4329/1789/1489
Csomagtér
380-1183 liter
Saját tömeg (kg)
1290-1365
MENETTELJESÍTMÉNYEK
Végsebesség (km/h)
190
Gyorsulás (s): 0 - 100 km/h
11,2
FOGYASZTÁS (l/100 km)
Városi
4,7
Országúti
3,8
Vegyes
4,2
Tesztfogyasztás
n.a.
CO2 kibocsátás (g/km)
109
ÁRA
5,889 millió forinttól

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ötféle izgalmas VW Golf érkezik, az egyik zöld rendszámos

Ötféle izgalmas VW Golf érkezik, az egyik zöld rendszámos

Demeter Szilárd miatt nem veszi át a Térey-ösztöndíjat Bartók Imre

Demeter Szilárd miatt nem veszi át a Térey-ösztöndíjat Bartók Imre

Leégett egy kínai cég munkásszállója Szibériában, sokan meghaltak

Leégett egy kínai cég munkásszállója Szibériában, sokan meghaltak

Megalakult a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete

Megalakult a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete

Simonka György támogatókat toboroz, készül Orbán Viktorhoz

Simonka György támogatókat toboroz, készül Orbán Viktorhoz

1333%-kal ugrott meg a Honor, csak épp azt nem árulják el, hogy mennyiről

1333%-kal ugrott meg a Honor, csak épp azt nem árulják el, hogy mennyiről