szerző:
hvg.hu

Több KRESZ-módosítás is hatályba lép.

A Kormány módosította a KRESZ egyes rendelkezéseit. Már augusztusban hatályba lép a várakozási tilalom enyhítése: az útmenti ingatlan előtt a behajtást akadályozó parkolókat nem bírságolhatják majd, ha a megálláshoz az ingatlan tulajdonosa hozzájárulását adta - olvasható a kormany.hu-ra pénteken felkerült dokumentumban.

A KRESZ idén szeptembertől érvényes módosítása viszont határozottan tiltja a sebességellenőrzés meghiúsítására alkalmas, így közlekedésbiztonsági kockázatot hordozó lézerblokkolók használatát. Ugyanakkor az ellenőrzést előrejelző eszközök alkalmazása megengedett. Magyarázatul a minisztérium azzal szolgál, hogy a használatuknak kedvező hatása lehet, mert az előrejelzés alapján az autós óvatosabban, körültekintőbben vezet.

Milyen folyosó?

Újdonság, hogy szeptembertől a két vagy több sávos autópályákon és autóutakon közlekedőknek torlódáshoz érve a legbelső sávban balra, míg a többi sávokban szorosan jobbra kell húzódniuk. Mindezt azért, hogy a balesetet szenvedett személyek, műszaki hibás járművek mentését végző gépkocsik így zökkenőmentesen haladhatnak tovább.

Vége az elsősegélycsomagos mizériának

Egy pontosítás is született, miszerint egy gépkocsi kigyulladása esetén a nem érintett járművek vezetői kötelesek lesznek a tőlük elvárható módon segítséget nyújtani. Megszűntették a baleseticsomag mizériát is. A jövőben nem büntetik az elsősegélynyújtó felszerelés vagy az előírt tűzoltó készülék nélkül közlekedő jármű vezetőjét azonban egy baleset vagy tűzeset kapcsán felelősséggel tartozik a segítségnyújtás elmulasztásáért.

Az elsősegély csomagok miatti hisztéria évről évre visszatérő volt. Idáig az valóban igaz, hogy amennyiben bármelyik, a ládában található eszköz szavatossági ideje lejárt, azért meg lehetne büntetni az autóst. Általában csak figyelmeztetették a járművezetőt, pótolja a hiányosságot. A legutóbb éppen tavasszal került sor a híresztelésre. Gyorsan ki is fogytak a patikákból az elsősegélydobozok. A rendőrség ezt követően azt nyilatkozta, méltatlan lenne emiatt tízezres büntetéseket kiróniuk. A szabályozás most úgy tűnik megoldotta ezt a helyzetet.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Molnár Fruzsina Parlament

Véget érhet a lézerblokkolók virágkora

Betiltaná a Fidesz a radart megtévesztő lézerblokkoló használatát. Bár 2011-ben több kormánypárti politikus bukott le – köztük Lázár János frakcióvezető – tavaly még nem támogatták az erre vonatkozó ellenzéki felvetést. Jelenleg bárki beszerezheti a 100-200 ezer forintba kerülő műszereket, a rendőrök még csak el sem kobozhatják, ha kiszúrják az autósnál.

automenedzser.hu Autó

Mi kell az elsősegélydobozba?

Az elsősegély doboz gyakran évekig hever érintetlenül a pótkeréktartóban vagy a csomagtartó mélyén.

hvg.hu Itthon

Lézerblokkoló: Lázár János is mentesült volna a büntetéstől

Az ítélethirdetés előtt ejtette a vádat az ügyészség annak a férfinak az ügyében, akit az autójába beszerelt lézerblokkoló miatt számítástechnikai rendszer elleni vétséggel vádoltak. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője lézerblokkoló miatt adta vissza Audi S8-asát, Gubcsi Lajos, a HM Zrínyi Média Kft. ügyvezetője pedig a traffipax-zavaró lézerdetektor használata miatt kényszerült lemondásra.

Csikász Brigitta Itthon

Az elsősegélydoboz-pánikot nem a rendőrség gerjeszti

Tavaly júliusban nevezték ki Halmosi Zsoltot az ORFK rendészeti főigazgatójának. A tábornok, aki korábban Vas megye rendőrfőkapitánya volt, eddig nem nyilatkozott az általa irányított szakterületről. A hvg.hu-nak most beszél az egészségügyi dobozok ellenőrzéséről, helyszíni bírságokról, valamint arról, örül-e annak, ha önkormányzati "rendfenntartó egységek" jönnek létre.

Nem érdemes bliccelni a vonatokon, a pótdíjak egyre nagyobb részét behajtja a MÁV

Nem érdemes bliccelni a vonatokon, a pótdíjak egyre nagyobb részét behajtja a MÁV

Navracsics: Szerettem volna EP-képviselő lenni – a Politico és a hvg.hu összeállítása a magyar választási játszmákról

Navracsics: Szerettem volna EP-képviselő lenni – a Politico és a hvg.hu összeállítása a magyar választási játszmákról

Bejutott egy magyar vizsgafilm a cannes-i filmfesztiválra

Bejutott egy magyar vizsgafilm a cannes-i filmfesztiválra

Kizuhant az erkély üvegtáblája egy pécsi tízemeletesből

Kizuhant az erkély üvegtáblája egy pécsi tízemeletesből

Bajban lehet a Deutsche Bank a 20 milliárd dolláros orosz pénzmosási ügy miatt

Bajban lehet a Deutsche Bank a 20 milliárd dolláros orosz pénzmosási ügy miatt

Igazi GTI-gyilkos: 400 lóerős lett a Michelisz Norbi-féle utcai Hyundai i30 N

Igazi GTI-gyilkos: 400 lóerős lett a Michelisz Norbi-féle utcai Hyundai i30 N