szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

"Felfele megy, mint a rakéta, lefele lassan hullik, mint a pehely" - véli az angol versenyjogi hatóság (OFT) az üzemanyagárakról, ezért vizsgálatot indított az árképzésre vonatkozóan.

A benzin Angliában az elmúlt öt év alatt 38 százalékkal drágul, míg a dízel 43 százalékkal. A gazdasági szervezet bejelentése szerint folyamatos a nyilvánosság részéről a kétely, hogy a verseny megfelelően működik. Ezért a szervezet a közeljövőben több szereplőtől bekér adatokat az árazásra vonatkozóan.

Az Auto Expressnek nyilatkozó hivatalos személy elmondta, kíváncsiak, hogyan lehetséges az, hogy, amikor a finomítói árak felmennek, akkor a finomított termékek árai kilőnek, mint a rakéta, amikor pedig esnek, akkor csak lassan fokozatosan követik azt az árak. Ezt "rakéta és pehely jelenségnek" nevezték el utalva a két folyamat közti dinamikai különbségre.

Angliában azt is viszgálják majd, hogyan hatnak a szupermarketláncok a kiskereskedelmi üzemanyagpiacra. Hogyan lehetséges, hogy egy szupermarketnek kedezőbb áron adja a finomított olajat egy olajcég ezzel nehéz helyzetbe hozva más független szereplőket?

A angliai üzemanyagpiac becsült mérete meghalada 2010-ben a 32 milliárd fontot. Az eredményekre a bejelentés szerint januárig kell majd várni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
2008 óta nem volt ilyen nagymértékű erdőirtás Amazóniában

2008 óta nem volt ilyen nagymértékű erdőirtás Amazóniában

Egy háziorvos és egy főnővér is meghalt koronavírusban

Egy háziorvos és egy főnővér is meghalt koronavírusban

Nem fogta vissza magát Lázár János, amikor az első hódmezővásárhelyi villamost kommentálta

Nem fogta vissza magát Lázár János, amikor az első hódmezővásárhelyi villamost kommentálta