szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A rendőrség statisztikái szerint a biciklilopással kapcsolatos bejelentések száma évről évre egyre emelkedik. Hasznos tippek a tolvajok ellen.

Általános tapasztalat, hogy vidéken, a kisebb falvakban, községekben kevesebb biciklit lopnak, ám minél nagyobb városban élünk, annál nagyobb problémát jelentenek a bringatolvajok. Budapesten belül is megfigyelhető a kettősség: a kertvárosokban kevesebb a kerékpárlopás, mint a belvárosban. A biciklitolvajok ellen Palágyi István, a Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrum főinstruktora ad tanácsokat.

1. Mindig lakatoljuk le a biciklit, akkor is, ha csak 5 percre ugrunk be a boltba vagy épp a postára. A tolvajokra ugyanis jellemző, hogy inkább feltűnésmentesen arrébb tolják a magára hagyott biciklit, és nem feltétlenül az a céljuk, hogy a legértékesebb járműt eltulajdonítsák.

2. Minél vastagabb láncot használjunk. A legtöbb biciklitolvaj ugyanis hosszúnyelű vágót használ, és elsősorban azokat a bicikliket keresik, amiket csak egy vékonyabb dróttal vagy egy egyszerű kis számzáras lakattal biztosítottak. Már az U-alakú lakatok is elegendő védelmet biztosíthatnak, de a colstok szerűeket csak flexszel vagy nehéz vágóeszközzel lehet levágni. Nagy biztonságot adnak azok a láncok, melyek illesztési pontjában golyós csapágyak vannak, így szinte feltörhetetlenek.

3. Nézzük meg, mihez kötjük ki a biciklit. Lehet, hogy a lakatunk erős, de ha könnyen átvágható a korhadt kerítés vagy kiszedhető az oszlop, ami köré odaerősítettük a bringát, akkor hiába költöttünk a drágább lakatra. Bár a biciklilopások többsége a belvárosra koncentrálódik, az sem mindegy, hogy ott hol parkolunk le. Keressük a forgalmas helyeket, ahol sok a gyalogos.

4. Otthon sincs biztonságban. Aki családi házban él annak könnyebb, mivel kényelmesen elhelyezheti a kertben, vagy a garázsban, de nem árt otthon is lelakatolva tartani. Viszont a társasházi lakásokban ez már problémásabb kérdés. Akinek nagyobb a lakása, akár bent is elhelyezheti bringáját, viszont sokan a közös kerékpártárolót használják, vagy épp a lépcsőház korlátjához kötik biciklijüket. Vigyázzunk a tárolóra, sose hagyjuk nyitva az ablakát, tegyünk rá rácsot, zárjuk mindig kulccsal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!