szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Tesla robotpilótája igen fejlett, de van néhány kérdés, amit nem árt tisztázni.

Az elmúlt évek fejlesztései alapján egyre biztosabb, hogy az autóiparban az önvezető autóké a jövő. Abban mindenki egyetért, hogy van még hová fejlődni. A kereskedelmi fogalomban is elérhető járművek közül jelenleg a Tesla az, amelynek a legfejlettebb a rendszere: a számítógép jelentős terhet képes levenni a sofőr válláról, a távirányítóként funkcionáló alkalmazást pedig úgy frissítették, hogy már az Apple Watchról hívva is képes kiállni a garázsból az autó.

Bár ez utóbbi manővert rendkívül lassan végzi el a kocsi, a szenzorai segítségével pedig alaposan feltérképezi az előtte lévő környezetet, de valóban ilyen jól működik a rendszer? A KmanAuto nevű YouTube-csatorna tulajdonosa nemrég letesztelte, mennyire biztonságos, ha a sofőr nélküli autó magától áll ki a garázsból.

Mert hogy olyan esetek is előfordulhatnak, hogy egy gyerek az autó előtt esik el, vagy nem közvetlenül előtte áll, hanem a kerékkel egy vonalban.

Az önvezető autók nem mellesleg egy komoly etikai dilemmát is felvetnek: vajon kinek az életét óvná meg a kocsi, ha egy járókelő hirtelen elé lép? A gyalogosét, vagy a sofőrét?

Hasonló érdekességekért lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!