szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az autók reklámozása nemcsak a hanyatló nyugat ópiuma volt. Utólag visszanézve igencsak megmosolyogtató volt mindegyik.

Trabant 601

Az egyik legnagyobb klasszikus tagadhatatlanul a Trabant 601-es volt. A modellt 1963 és 1990 között gyártották, így ez volt a gyár legismertebb autója. Van, aki szereti, van, aki utálja, de az biztos, hogy kultikus modell volt, aminek még ma is akad rajongója.

Wartburg

A rendszerváltás előtti időkben úgy szippantotta fel a magyar piac a Wartburgokat, mint egyszeri Audi szerviztechnikus a kokaint. Tökéles gép volt, ami a balatoni kiruccanásra épp olyan alkalmas volt, mint leugrani a kiskertbe kapálni.

A német változat mellett volt egy 10 perces magyar bemutatója is:

Lada

A Lada nemcsak a keleti blokkot szerette volna meghódítani, a gépeket reklámozták Angliában is. Ilyen, amikor a szavannán végighasít az "ezeröcsi".

Yugo

A szerb Zastava 1955-ben állt össze az olasz Fiattal, hogy a gyárban szereljék össze a kelet-európai piacra szánt kocsikat. A hetvenes, nyolcvanas években a cég leginkább a Fiat 128 módosított változatát gyártotta, amit Nyugat-Európában és Amerikában is Yugo néven ismernek. Utóbbi értékesítéséhez készült reklám is, aminek egyértelműen a kispénzű vásárlói kör a célcsoportja. Viszont ne feledjük az örök érvényű tanulságot: "Ez egy Yugo. Keveset fogyaszt, viszont nem megy."

Az utánfutó

Bár nem autó, a legendássá vált utánfutó reklámot mégsem hagyhatjuk le a listáról. Csodálatos volt.

Persze a klasszikus autókra nemcsak a reklámokból emlékszik vissza az ember, itt van például gyerekkorunk kedvenc játéka, az autóskártya.

Hasonló érdekességekért lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Perceken múlhatott két nő élete a leégett szentendrei Sparban

Perceken múlhatott két nő élete a leégett szentendrei Sparban

Rekordhosszúra nyúlt a síszezon a Mátrában: még szombaton is lehet csúszni

Rekordhosszúra nyúlt a síszezon a Mátrában: még szombaton is lehet csúszni

Másodosztályú helyett keményvalutásként: keletnémetek újra a Balatonnál – 1991. április 10.

Másodosztályú helyett keményvalutásként: keletnémetek újra a Balatonnál – 1991. április 10.