szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Indiegogón gyűlt össze a pénz arra az eszközre, ami jóval biztonságosabbá teheti az autózást.

Bár egyre több gyártó kezdi beépíteni autóiba a fejlett, érintés- és gesztusvezérelt infotainment-rendszereket, az még valószínűleg nem mostanában lesz, hogy mindenki ilyen autót vezessen. Márpedig a biztonságra addig is gondolni kell, hiszen naponta körülbelül 600 millió ember ül volán mögé, a figyelmük 75 százalékát pedig elvonja valami.

Ez a valami általában az okostelefon, amit bár oda lehet rögzíteni a műszerfalhoz, ha épp a navigációs alkalmazásban kell nyomkodni valamit, máris csak az egyik kezünk van a kormányon. Egy ausztrál fejlesztőcsapat éppen ezért úgy gondolta, elkészíti a világ legjobb kormányvédő borítását, ami sokkal többet tud annál, mint elsőre látszik.

©

A Radiomize képes arra, hogy bármelyik autót "felokosítsa". A kormány borítójába egy különleges gombot helyeztek el, ami segítségével úgy tudjuk vezérelni a mobilunkat, hogy hozzá sem kell érnünk. Sőt, a beérkező üzeneteket automatikusan felolvassa a sofőrnek, így addig sem kell levenni a szemünket az útról. (Hogy ez miért hasznos, azt talán magyarázni sem kell, de ez a kampány még azt is elriasztja majd a vezetés közbeni mobilozástól, aki eddig csinálta.)

A fejlesztőcsapat a gyártás beindításához az Indiegogón kezdett pénzt gyűjteni, nemrég pedig sikeresen lezárult a kampány: az eredetileg tervezett 50 ezer dollár helyett közel 76 ezer dollárt (kb. 22 millió forint) sikerült begyűjteniük, így hamarosan megindulhat a gyártás is. A legolcsóbb változata 89 dollár (kb. 26 ezer forint), de ha szeretnénk hozzá Bluetooth-kihangosítót, akkor már 109 dollárt (kb. 32 ezer forint) kell fizetnünk érte. A fejlesztők ígérete szernt a Radiomize akkumulátora az átlagos használat mellett egy évig bírja egyetlen feltöltéssel. A kütyü leszállítását szeptemberre ígérik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy miniszter figyelmeztette a Wizz Airt, hogy problémáik lehetnek Norvégiában

Egy miniszter figyelmeztette a Wizz Airt, hogy problémáik lehetnek Norvégiában

A Ford egyik gyárában már az előtt látják a mérnökök, hogy baj lesz, hogy az megtörténne

A Ford egyik gyárában már az előtt látják a mérnökök, hogy baj lesz, hogy az megtörténne

Lukasenka szerint az új alkotmány után már nem ő lesz a fehérorosz elnök

Lukasenka szerint az új alkotmány után már nem ő lesz a fehérorosz elnök