szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Íme egyetlen tökéletes animáció, amiből bárki megtudhatja, hogyan kell használni az ilyen körforgalmakat.

Bár jó ideje léteznek már többsávos körforgalmak Magyarországon (is), és a KRESZ-órákon is megtanítják az emberrel, hogyan kell az ilyen kereszteződésekben közlekedni, azok számára, akik ritkán találkoznak ilyennel, komoly fejtörést okoz a használatuk. Jobb esetben csak kisebb koccanás lesz belőle, rosszabb esetben pedig egy komolyabb baleset, ami miatt hosszú időre megbénulhat a forgalom.

Pedig a használatuk elviekben egyszerű: csak a felfestést kell követni, illetve a körforgalom előtti táblákat kell figyelni, a kettő együtt pedig egyértelműen megmutatja, hogy melyik sávból kinek merre szabad hajtania.

A Volkswagen nemrég készített már egy képet arról, hogy hogyan is kell közlekedni egy többsávos körforgalomban, az ábra mellett azonban létezik egy GIF is, ami konkrétan megmutatja, kinek merre kell mennie. Érdemes többször megnézni és tanulmányozni, kiváltképp a sötétkék vonalon közlekedő autót, a legnagyobb probléma ugyanis azzal van, hogy hogyan lehet eg ilyen körforgalomban "visszafordulni".

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!