szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Alig egy hónapja lehet igényelni, de a kormánypárti frakció most hülyeségnek nyilvánította a szürke rendszám alkalmazását.

Még tavaly októberben merült fel először, hogy az autókra egy harmadik, szürke rendszámot is el kellene helyezni akkor, ha a kocsival kerékpárt szállítanak. Ez komoly könnyebséget jelent a sofőröknek, hiszen korábban ha kerékpártartót szereltek a kocsi hátuljára, és az eltakarta a rendszámot, a hatályos jogszabályok szerint a rendszámot le kellett szerelni és a tartóhoz vagy a kerékpárokhoz rögzíteni, hogy az jól látható legyen.

A szürke rendszámmal viszont jóval életszerűbb lett az egész mizéria, hiszen ugyanazt a jelzést lehetett egy harmadik azonosítóval elhelyezni a kocsin, így szerelgetni sem kellett, és a jogszabályoknak is megfelelt a jármű. Április eleje óta már igényelhető is a harmadik rendszám, könnyen lehet azonban, hogy már nem sokáig – írja az InfoRádió.

©

A beszámoló szerint ugyanis a Fidesz-frakció a törvény felülvizsgálatát kérte a kormánytól, így könnyen lehet, hogy hamarosan el is törlik a szürke rendszám alkalmazását, és minden visszatér a régi, szerelgetős kerékvágásba. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a kormánypárti képviselőcsoport "hülyeséggé nyilvánította" a harmadik rendszám alkalmazását.

Ha valóban eltörlik a nemrég megalkotott szabályt, akkor az több kérdést is felvet. Egyrészről nem tudni, mi lesz azokkal, akik korábban igényelték és meg is kapták: le kell-e szerelniük, vagy esetleg továbbra is használhatják-e azt. Ha pedig le kell szerelniük, visszakapják-e az államtól az (ezek szerint) feleslegesen befizetett 9570 forintjukat? (A rendszámtábla maga 5500 forint, a többi különböző jogcímek (nyilvántartásba vétel, szemle) miatt kell kifizetni.)

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Energiahatékonyság, digitalizáció, automatizálás: aki kimarad, az nagyon lemarad

Energiahatékonyság, digitalizáció, automatizálás: aki kimarad, az nagyon lemarad

Zsebre megy: 40 ezer forinttal is kevesebb lehet a koronavírus miatti táppénz

Zsebre megy: 40 ezer forinttal is kevesebb lehet a koronavírus miatti táppénz

Eltűnt egy indonéz tengeralattjáró

Eltűnt egy indonéz tengeralattjáró