szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai Hyperlane nevű cég konkrét javaslattal állt elő, hogy hogyan közlekedjenek az önvezető autók az autópályán.

Épp a napokban kötött egy nagyon fontos szerződést a Google, amiből kiderül, mi lesz a városokon belül cirkáló önvezető autókkal, most pedig egy újabb amerikai cég lépett elő a technológia kapcsán. A Hyperlane kitalálta, hogyan közlekedjenek az önvezető autók az autópályán.

A BBC beszámolója szerint a cég a már meglévő infrastruktúrát használná fel, vagyis a megépült autópályákánál hoznának létre egy-egy külön sávot az önvezető autók számra.

Ennek forgalmába bárhol becsatlakozhatnak a kocsik, a szintén Hyperlane-nek hívott sávban pedig egészen 160 km/h-s sebességig gyorsíthatnának. A felhajtáskor az önvezető autók csatlakoznának a Hyperlane központi számítógépéhez, így az irányítaná őket az út alatt. Ennek köszönhetően a baleset esélye is minimálisra csökkenne. Az autóban utazók eközben a vezetés helyett bármi mással foglalkozhatnak: telefonálhatnak, levelezhetnek vagy akár pihenhetnek is.

A számítások szerint egyetlen kilométer ilyen út megépítése 6,9 millió dollárba (kb. 1,9 milliárd forint) kerülne. Már csak az a kérdés, ha a sáv megépül, készítenek-e hozzá ilyen közlekedési táblát. Vagy épp ilyeneket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A jelenlét ereje – pillanatképek Törőcsik Mari életéből

A jelenlét ereje – pillanatképek Törőcsik Mari életéből

Törőcsik Mari tisztelői pénteken délután leróhatják kegyeletüket a Nemzeti Színháznál

Törőcsik Mari tisztelői pénteken délután leróhatják kegyeletüket a Nemzeti Színháznál

Hadházy szerint titokzatos telefonhívásokkal járatják le Zuglóban

Hadházy szerint titokzatos telefonhívásokkal járatják le Zuglóban