szerző:
hvg.hu

A Mercedes intelligens fényszórója nemcsak a fény erősségét és irányát képes beállítani, de fontos információkat is meg tud jeleníteni az aszfalton.

Az autóiparban ma a legtöbbet arról beszélünk, hogy melyik gyártó milyen elektromos autót fejleszt, lesz-e benne önvezető mód, és mekkora távolságot képes megtenni egy feltöltéssel a kocsi. Az iparágban azonban vannak más irányú fejlesztések is, amikre nem árt odafigyelni.

Ilyen fejlesztést hozott el a Mercedes is a Genfi Autószalonra, amit a kocsi elején kell keresni. A cég egy olyan okos fényszórót fejlesztett, ami nemcsak a fényerőt képes szabályozni, de az autózással kapcsolatos információkat is meg tud jeleníteni az autó előtt, az aszfaltra vetítve.

©

A fejlesztők szerint mindegyik HD fényszóró 1 millió pixeles, amely képes beállítani, hogy hova és milyen erősségű fényt sugározzon. Ennek köszönhetően nemcsak jobbak lehet az éjszakai vezetés közben a látási viszonyok, de a többi úton lévőt (szemből érkező autósokat, kerékpárosokat, motorosokat, gyalogosokat) sem fogja elvakítani.

Az okos fényszórók emellett képesek információt is megjeleníteni az úttesten. Ha például útjavítási munkálatok közelébe érünk, a lámpa két fényes csíkkal jelöli, hogy milyen széles az autó, ennek fényében pedig könnyebb lesz a menőverezés. Vagy ha egy autóhoz túl közel érünk (és a sebességünk nagyobb mint 30 km/h-ra), egy ráfutásra figyelmeztető jel villan fel.

©

A cég egyelőre a Mercedes-Maybach S oszályba szereli be ezeket a lámpákat, amelyeket az év első felében dobnak majd piacra. Kérdés, mennyi idő kell majd ahhoz, hogy az alsóbb kategóriás autókba is "leszivárogjon" a technológia.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Autó

Képgaléria: A 10 legfontosabb autópremier Genfből

Beindult a nagyüzem a héten zajló 84. Genfi Autószalonon. Szuperautók, tucatautók, régi autók és koncepcióautók. Mi a fogyasztói szempontból talán legfontosabb premiereket válogattuk most ki. Premierautók mindegyikével foglalkoztunk bővebben is.