szerző:
hvg.hu

A faszerkezetes autók gyártása ma már csak a brit Morgan és néhány kis műhely sajátja. Vannak még egyedi projektek is, mint a kaliforniai Peter Portugal műve, amelynek "Delfin" nevű járműve valódi műalkotásnak tekinthető.

Az angol nevén Dolphint egy francia roadster ihlette a harmincas évekből, amelyet egy bizonyos Figoni & Falaschi karosszériaműhely épített.  A mai változat esetében az alap egy 1970-es Datsun (Nissan) 280ZX, amit szétbontottak, majd erre került rá a fafelépítmény. (Érdekes módon az új designnal a kocsi még 360 kg-mal könnyebb is lett végeredményben, mint az eredeti Nissan volt.)

©
©
©
©

Az építés nagyon igényesen történt, az alap sem volt teljesen szabványos, mert az első tengelye például egy brit MGB-ből származik. A tényleges fa, amelyből a kocsitest készült egy 250 éves fa törzse, amely egy vihar során 1981-ben dőlt ki. A kocsi egyébként még 1994-ben készült el, és öt éven át építették.

©
©

A Dolphin egy teljesen működőképes autó, amely azokra a kiállításokra is, amelyeken részt vettek vele mindig saját lábán ment. A kocsi megalkotásától kezdve, a létrehozója birtokában volt, de most mégis megválna tőle. Az autó eladási ára 249 000 dollár, vagyis körülbelül 62 millióra forint lenne. Nem túl alacsony ár, de hasonló ritkaság nem nagyon lehet a piacon.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!