szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elon Muskék továbbra is úgy égetik a pénzt, mintha végtelen mennyiségben állna nekik rendelkezésre.

A várakozásoknak megfelelően magyar idő szerint szerdán késő este tette közzé a Tesla 2018 első negyedévének pénzügyi adatait, ami ismét megmutatta, hol tart a cég. Elon Musk korábban már bemutatta, milyen tempóban halad a gyártás, ami alapján történelmi sikerről beszélt. A pénzügyi adatok azonban már nem ennyire hurráoptimisták, a szakemberek szerint azonban mégis van miért bizakodni.

Hogy rögtön a lényeggel kezdjük: minden idők legrosszabb első negyedévét tudhatja maga mögött a Tesla. A működési cash flow, azaz a készpénz áramlása -1,05 milliárd dollárt mutat, ami azt jelenti, hogy ennyivel költ többet a cég, mint amennyi bevétele van. Ez egyébként azt is jelenti, hogy az elmúlt négy negyedévből (2017q2, q3, q4, 2018q1) háromban (2017q2, q3, 2018q1) állt meg -1 milliárd dollár fölött a mutató.

©

Apadt a Tesla készpénzállománya is: míg 2017 végén 3,37 milliárd dollárjuk volt, addig mostanra ez már csak 2,67 milliárd dollár. Szóval a helyzet nem túl jó, azonban volna itt egy de.

Ahhoz, hogy a cég elkezdjen pénzt keresni, hetente legalább 5000 Model 3-at kellene legyártani és eladni. Elon Musk szerint április végén már heti 2270 darabnál jártak, ami egy héttel korábban még "csak" 2250 darab volt. Vagyis a termelés üteme folyamatosan növekszik, a várakozások alapján pedig június végére elérheti a heti 5000 darabot. Erre már csak azért is nagy szükség lenne, mert jelenleg mintegy 450 ezer előrendelést kellene teljesítenie a Teslának.

©

Muskék arra is felhívták a figyelmet, hogy még ebben a negyedévben leáll majd 10 napra a termelés (egy ilyen leállás már volt április végén). Ennek oka a fejlesztés, ami lehetővé teszi, hogy elérjék az 5000-es darabszámot.

A Bloomberg beszámolója szerint Tasha Keeney, a befektetésekkel foglalkozó ARK Investment Management elemzője úgy látja, a Tesla a veszteség ellenére egy pozitív jelentést adott ki a kezéből, a befektetőknek ugyanis jelenleg a legyártott darabszám a legfontosabb, ebben pedig folyamatosan növekszik a cég.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!