szerző:
hvg.hu

A Rolls-Royce is megérkezett a luxusterepjárók piacára, így bizonyos körökben mostantól már egy Bentayga is ciki kategóriás lehet.

A BMW-hez tartozó Rolls-Royce most már nemcsak 5,5-6 méteres luxuslimuzinokat gyárt, hanem hatalmas szabadidő-autót is: tegnap délután hivatalosan is leleplezték a kékvérű brit márka első terepen is könnyedén helytálló modelljét, a Cullinant. Ami mellett még a VW-konszernes Bentley Bentayga is csak szerénykedhet.
©
©

A Bentayga sem mondható kicsinek a maga 5,14 centiméteres hosszával (Audi Q7: 5,05 méter), azonban a Cullinan még ennél is hosszabb 20 centiméterrel, és nem meglepő módon mind széltében, mind pedig magasságában komoly centimétereket ver korábban érkezett riválisára.

A Cullinan az ipari mérleget is kiakasztja 2,66 tonnás tömegével, ami mellett a 2,44 tonnás Bentayga kis túlzással élve pehelysúlyú versenyző. A Rolls csomagtartójába 526 liternyi luxuscikket lehet bepakolni, a Bentley hátsója viszont csak 430 liternyi pakkot képes magába fogadni.

©
©

Erő és menetdinamika fronton kivételesen a kisebb és könnyebb Bentaygának áll a zászló, hiszen a 6 literes W12-es csúcsmotorral 608 lóerős és 900 Nm-es fenevad 4,1 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100-ra, a végsebessége pedig 301 km/h. Ezzel szemben a Cullinan 6,75 literes V12-es erőforrása "csak" 571 lóerős és 850 Nm csúcsnyomatékú: gyorsulási adatot nem közölt a gyártó, a végsebességet pedig 250-re korlátozza az elektronika.

És akkor az árak: míg a Bentayga potom 60 millió forintba kerül, addig a Cullinan alapára mintegy 110 millió forint.

©

 

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!