szerző:
hvg.hu

Budapesttől alig 350 kilométerre készül a teljesen megújult, alaposan modernizált Mercedes G-osztály.

A Mercedes nem éppen tegnap, hanem még 1972-ben kezdte meg a G-osztályos terepjáró fejlesztési munkálatait. Néhány évvel később a kereskedésekbe is megérkezett az azóta ikonikussá vált és kisebb-nagyobb változtatásokkal közel 40 éven át forgalmazott G Merci, mely idén végre megkapta az utódmodelljét.

A csak minimálisan megváltoztatott designú új modellnek pedig most kezdődött meg a sorozatgyártása, még pedig a szomszédos Ausztriában található Grazban, a Magna Steyr üzemében.

©

1979 óta mintegy 300 ezer G-osztály készült itt, ami éves szinten nem túl komoly mennyiség, azonban érdekesség, hogy 2009-et követően egyre nőtt az érdeklődés az addigra már igencsak öreg modell iránt. 2012 óta minden évben megdőltek az eladási rekordok és tavaly már 22 ezer G-osztály készült Ausztriában.

A teljesen új G-osztály az ígéretek szerint még jobban teljesít kemény terepen, mint az elődje. A három differenciálzáras újdonság 241 milliméteres minimális hasmagassággal bír, gázlómélysége pedig 60-ról 70 centiméterre nőtt.

©

A műszerfalat a gyártó E- és S-osztályos modelljeiből már ismert két darab 12,3 colos hatalmas kijelző uralja. Az utastér minden irányban nőtt, ezenkívül pedig említést érdemel többek közt a 9-sebességes automataváltó, a 16 hangszórós Burmester hifi, a wifi hotspot, az Apple CarPlay és Android Auto-támogatás, illetve a fejlett hangvezérlés.

A forgalmazás kezdetekor egyetlen változatban kapható a modell. Ez pedig nem más, mint a G500, melyet egy 4 literes V8-as benzinmotor mozgat, a maga 422 lóerős teljesítményével, illetve 610 Nm-es nyomatékával. A G500 magyar alapára 36,4 millió forint.

Hamarosan érkezik továbbá az 585 lóerős és 850 Nm nyomatékú AMG G63 is, mely 4,5 másodperc alatt tudja le a 0-100-as gyorsulást, a végsebessége pedig 240 km/h. Ez a csúcsmodell 50,5 millió forintba kerül.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
20 szokatlan rádiójelet fogtak az űrből

20 szokatlan rádiójelet fogtak az űrből

Kreatív pakolás: egy pianínót szállított valaki az autós kerékpártartóján

Kreatív pakolás: egy pianínót szállított valaki az autós kerékpártartóján

Megvan a lista, ők világíthatják át hamarosan az MTA-t

Megvan a lista, ők világíthatják át hamarosan az MTA-t

A strasbourgi bíróság elmarasztalta Magyarországot a tankönyvpiac államosítása miatt

A strasbourgi bíróság elmarasztalta Magyarországot a tankönyvpiac államosítása miatt

Így vág vissza egy finn újságírónő a befolyásos orosz trollgyáraknak

Így vág vissza egy finn újságírónő a befolyásos orosz trollgyáraknak

Még a padlót is megbontották, hogy lophassanak, de megszólalt a riasztó és megijedtek

Még a padlót is megbontották, hogy lophassanak, de megszólalt a riasztó és megijedtek