szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szpojlerek, szárnyak, légterelők, splitterek – egytől egyig az aerodinamikai jellemzőket módosítják remélhetőleg előnyös irányba. Ennyire egyedi megoldást viszont még nem láttunk.

A dániai Zenvo TSR-S minden csak nem egy hétköznapi autó. A 5.8 literes motorú, bivalyerős jármű természetesen versenysportra a leginkább alkalmas. Az 1200 lóerejével nem véletlen, hogy 2.8 másodperc alatt van százon és a 200-as tempót is eléri 6,8 másodperc alatt, hogy adott esetben 325 km/h-ig gyorsuljon tovább.

Mégsem ettől érdedekes igazán, hanem ettől:

Az igazán impresszív jellemzők mellett az egészen egyedi hátsószárny megoldásával került most a hírekbe, mert cég a kocsira olyan aero elemet szerelt, amely nem csak vertikálisan, de a jármű hossztengelyére merőleges irányban is képes elmozdulni.

Mindezzel a mérnökök jelentősen meg tudtják növelni a járműre ható centripetális erő azon komponensét, ami a kerekek kanyaríven lévő jobb tapadása révén jön létre, amellyel nagyobb kanyarsebesség érhető el. Meglátjuk, hogy a megoldás elterjed-e majd, de gyorsan elnyerte a „táncoló” szárny elnevezést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!