szerző:
hvg.hu

Ennek a rendkívül áramvonalas autónak a láttán kevesen gondolnánk, hogy szocialista négykerekűről van szó.

A Moszkvics szó hallatán nem pont a rettenetesen nagy sebesség és az aerodinamikus kasztni villan át az agyunkon, hanem mondjuk egy lomha és unalmas Moszkvics 2140-es. Pedig ez a szovjet autógyártó nemcsak visszafogott polgári személyautókat gyártott, hanem ilyen versenyautót is:

©

A mellékelt fotókon a Moszkvics G2 látható, mely 1956-ban látta meg a napvilágot. Az igen alacsony légellenállású autó mindössze 660 kilogrammot nyomott a mérlegen, így egy viszonylag szerény képességű motor is elég volt a nagy sebesség eléréséhez.

©

Az 1074 köbcentiméteres lökettérfogatú négyhengeres motort középre építették be a fejlesztők, és a 70 lóerős erőforrás segítségével akár 224 km/h tempót is el lehetett érni. A Szovjetunióban több sebességrekordot is megdöntött Moszkvics G2-ből mindössze két példány készült, és 1963-ban sajnos szétszerelték őket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!