szerző:
hvg.hu

A tényleges statisztikák előtt lehet tippelni.

Tényleg elképesztő méreteket öltött a szabadidőautó-őrület, 2018 első félévében már a SUV típusú autók produkálták a globális autóeladások 34,4 százalékát. Mindez 16,1 millió autót jelent, 13 %-os növekedést mutatva tavalyról – írja a focus2move, amely autóipari trendekkel foglalkozik.

Természetesen a különböző méretű (szegmensű) autók között különböző féleképpen szerepelnek szabadidő-autók. A kompakt kategóriában például már 57,2 % az arányuk, míg egyel feljebb, a D-szegmensben 35,2 % és a kisebbek, a városi autók közt is már közel 20 % az eladási arányuk.

Mint az alábbi listán látható, a legnépszerűbb SUV jelenleg a Toyota RAV4, amely idén hat hónap alatt 408 649 példányban kelt el. Nagyon jól megy a Volkswagen Tiguan is, ráadásul igen dinamikusan emelkedik, 16,3 %-ot tavaly óta.

Meg kell említeni az Európában műfajteremtő Nissan Qashqai-t is, amely világszinten már csak ötödik 272 047 darabbal. Mint látható, a 10-es listán szerepel még a kínai Great Wall Haval H6 és a Chevrolet Equinox is, amelyekről itthon nem sok információnk lehet. Magyarázatra szorul talán a Nissan Rouge is, ami itt Európában X-Trail néven ismert, és mint látható, igencsak népszerűnek számít a világon.

  • Toyota RAV4: 408.649 darab
  • Volkswagen Tiguan: 405.074 darab
  • Honda CR-V: 338.346 darab
  • Hyundai Tucson: 278.987 darab
  • Nissan Qashqai: 272.047 darab
  • Mazda CX-5: 239.629 darab
  • Nissan Rogue: 238.810 darab
  • Kia Sportage: 229.945 darab
  • Haval H6: 219.934 darab
  • Chevrolet Equinox: 219.600 darab

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!