szerző:
hvg.hu

A Telsa főnöke megint beütött egy szöget a hagyományos autózás és szervizelés koporsójába.

Egy Twitter-bejegyzésében egyszerűen közölte, hogy a Teslák fékbetétjeit egyáltalán nem kell cserélni az autó élettartama során. Mindezt egy felhasználó számára tette egyértelművé, aki csodálkozott, hogy nem kell cserélni ezeket.

A Musk leírta, hogy az autóik a lassítások legnagyobb hányadát meg tudják oldani az elektromotoron keresztül, vagyis ezt az energiát fel tudják használni az akkumulátor töltésére. Magyarán a hagyományos üzemi – hidraulikus – fékek nem is használódnak, nem kopnak. (Vélhetően erre vannak már kellő szerviztapasztalataik, hogy kijelentsen ilyet.)

Egyébként, mint a Tesla felhasználói könyvében szerepel, ha mégis elkopna, a fékbetéteken van elhasználódásjelző, amely, ha eléri a féknyerget, olyan hangot ad, amit nem lehet nem észrevenni.

A Jalopnik ennek kapcsán egy Jaguar-szervizt is megkeresett, amelynek szintén van már elektromos autója az I-Pace néven. Ők azt mondták, kell cserélni időközönként a fékbetéteket. Természetesen mindez leginkább "láb kérdése", vagyis, ha valaki nagyon gyötri az autóját, akkor cserélni kell a fékbetéteket.

Egy-két érdekessége, azért van az elektromos autóknál a fékezésnél keletkező energia felhasználásának. Lényeges, például, hogy az akku 80 százalék alatt kell legyen feltöltöttségben, hogy teljes egészében hasznosulhasson a fékezés közben nyerhető energia. (Az elektromos autók aksijainak jellemző tulajdonsága, hogy 80 százalékig lehet őket gyorsan tölteni, utána már lassú töltés jön a cellák védelmében, nehogy túlterhelődjenek.)

Egy elektromos autó számára persze az ideális helyzet az, ha a lehető legtöbb energiát hasznosítja újra egy fékezési manőverből, amely egyben, mint látható, akár életre szólóan is megspórolja a fékbetétcserét.

Annyit azért hozzá lehet tenni, hogy Musk nyilván leegyszerűsítette a kérdést a fékezésből eredő kopásra. De a 10-20 éves élettartam alatt nyilván nem csak fékhatás, hanem korrózió, jegesedés vagy más olyan nem kívánt hatás is éri a fékbetéteket, ami üzemszerűnek tekinthető, és emiatt szintén igényelheti az elhasználódás miatti cserét.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Vajna Tímea az Instagramon üzent elhunyt férjének

Vajna Tímea az Instagramon üzent elhunyt férjének

A világ leggazdagabb 26 emberének vagyona annyi, mint a legszegényebb 3,5 milliárdnak

A világ leggazdagabb 26 emberének vagyona annyi, mint a legszegényebb 3,5 milliárdnak

Momentum: "Várjuk a Fidesz hasonlóan részletes kampányelszámolását"

Momentum: "Várjuk a Fidesz hasonlóan részletes kampányelszámolását"

64 magos processzort ad ki a Huawei, csak úgy emlegetik: szuperchip

64 magos processzort ad ki a Huawei, csak úgy emlegetik: szuperchip

Ez történt: elkezdték bekapcsolni a traffipax-figyelmeztetéseket a Google Térképen

Ez történt: elkezdték bekapcsolni a traffipax-figyelmeztetéseket a Google Térképen

“56 befolyásolta az egész életemet" – így készült Andy Vajna személyes mozifilmje

“56 befolyásolta az egész életemet" – így készült Andy Vajna személyes mozifilmje