HVG Világ

Tudja, miből lett a Becsületes emberek országa?

Akár a macedón kormány bukásához is vezethet, hogy Athén és Szkopje egyezségre jutott a Macedónia nevéről több mint negyedszázada dúló vitában. A volt jugoszláv tagköztársaság csak az egyik a rengeteg országnévváltó között.

MTI Világ

Még egy lépéssel közelebb vagyunk Észak-Macedóniához

A macedón kormány elfogadta azt a javaslatot, amely szerint az egykori jugoszláv tagköztársaság nevét Észak-Macedóniára változtassák, a javaslat hamarosan a parlament elé kerül – közölte a Vesti.mk szkopjei hírportál.

MTI / hvg.hu Világ

Balhé van Macedónia új neve miatt

Kedden még úgy volt, Görögország és Macedónia végre megállapodott, hogy Észak-Macedónia lesz a délszláv ország új neve. Azóta viszont a macedón államfő jelezte, hogy nem írja alá az egyezséget, a görögök pedig bizalmatlansági indítványt kezdeményeztek a miniszterelnökkel szemben.

Folk György / Brüsszel Világ

Vége lehet a görög-macedón névháborúnak

Görögország elfogadhatja, hogy szomszédját Észak-Macedóniának hívják – adta hírül a brüsszeli sajtó diplomáciai forrásokra hivatkozva. Ezzel nem csak egy közel két évtizedes névvita végére kerülhet pont, de végre megindulhatnak a balkáni állam és Brüsszel köztött az uniós csatlakozási tárgyalások.


A címlapról ajánljuk