#Mai Manó Ház

hvg.hu Élet+Stílus

Egy zseniális kísérletező képei

Noha több mint valószínű, hogy Moholy-Nagy László soha nem hívott elő és fixált fényképet sötétkamrában, valamint nem tartotta magát fotóművésznek, sem fotográfusnak, hatása a modern és a későbbi korszakok fotóművészetére is vitathatatlan. Most az európai korszakába tartozó, az eredetileg 1922 és 1937 között készült képekből nyílt kiállítás a Mai Manó Házban.

hvg.hu Nagyítás

A titkos szenvedély – kiállítás Vivian Maier fotóiből

Bár sokat tudunk Vivian Maierről, de a véletlen folytán, 2007-ben megkerült életműve még mindig rengeteg felfedezni való titkot hordoz. A Mai Manó Ház új kiállításával a Vivian Maier-titok megfejtését szeretné segíteni. A Vivian Maier fotográfiai örökségének egy részét gondozó New York-i Howard Greenberg Gallery külön a Mai Manó Ház számára állította össze a most látható hetvenöt fekete-fehér és színes fényképből álló anyagot, amely folytatása és egyben kiegészítése az öt évvel ezelőtt a Mai Manó Házban hatalmas sikerrel bemutatott tárlatnak. Az életmű fő tematikai egységei most is megjelennek és újdonságként több színes felvétel és fotódokumentum is bekerült a válogatásba. Vivian Maier egy filmtekercsének egymás utáni képkockáit, úgynevezett kontakt lapjait is bemutatják átvilágított felületen. Vivian Maier képei a Mai Manó Házban tekinthetők meg 2017. október 5. és 2018. január 7. között.

Fazekas István Nagyítás

Madárlátta Budapest

''Madárlátta Budapest'' címmel nyílik kiállítás Gera Mihály és az idei sajtófotó MÚOSZ-Nagydíját elnyerő Fazekas István, a HVG fotóriporterének anyagából. A kiállítás 2016. április 8. és május 15. között tekinthető meg a Mai Manó Házban.

hvg.hu Nagyítás

Saul fia: díjeső után kiállítás

A Saul fia című film külföldi sikerei után a forgatása alatt készített portrékból nyílt kiállítás Hátraarc címmel november 22-én a Magyar Fotográfusok Házában. A tárlatot három olyan archív felvétel egészít ki, amelyeknek a negatívjait az Auschwitz-Birkenau Állami Múzeumban őrzik. Közben a rendező, Nemes Jeles László újabb sikereket könyvelhetett el: a New York-i Filmkritikusok Egyesülete a Saul fiát szavazta meg az év legjobb elsőfilmjének, a legjobb külföldi film díját pedig a Los Angeles-i Filmkritikusok Szövetségétől kapta. Galériánkban a kiállítás anyagából válogattunk.

hvg.hu Nagyítás

Élet és elmúlás képekben

Mari Mahr (1941) Santiago de Chilében született, Londonban élő, magyar származású fotóművész Ketten című kiállításában, két – Graham Percyhez, néhai férjéhez köthető – sorozatát mutatjuk be. Az új-zélandi születésű művész, illusztrátor, tipográfus és tervező harmincöt éven át volt párja a mindennapokban és a „művész-létben” is. Mari Mahr férje súlyos betegségének időszaka alatt és elvesztése után született képei, a fájdalom és mégis az élet természetéhez tartozó halál visszavonhatatlanságát, ugyanakkor teremtő erővé is tehető voltát bizonyítják. A kiállítás 2015. november 13. és 2016. január 3. között tekinthető meg a Mai Manó Házban.

MTI Kult

Ha van Mai Manó-fotója, szükség lesz rá

Programot indított névadója, az egykori császári és királyi udvari fényképész fotográfiai és tárgyi hagyatékának összegyűjtésére a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház, amely a beérkezett anyagból októberben kiállítást is rendez.

hvg.hu Nagyítás

Marc Riboud: a háborúellenes fotográfia ikonja – Nagyítás-fotógaléria

A kilencvenéves francia fotográfus Marc Riboud, aki az egyik leghíresebb, ikonná vált háborúellenes fotográfiát is készítette – amely a Howard Greenberg-gyűjteményből rendezett tárlaton is látható volt a Mai Manó Házban – most, távol-keleti utazása során készített fotográfiáival mutatkozik be.

hvg.hu Kult

Fej nélküli emberek képei a 19. századból

Már a Photoshop előtti korszakban is előszeretettel manipulálták a fényképeket. A Mai Mano Ház 19. századi fejetlen képekből közölt egy összeállítást.

Stiller Ákos - képszerkesztés Nagyítás

Legendás magyar fotósok otthonaikban - Nagyítás-fotógaléria

A magyar fotóművészet legendás tagjait kérte fel Urbán Ádám arra, hogy életművük legkedvesebb felvételével együtt fényképezhesse le őket otthonaikban. A kiállítás a Magyar Fotográfusok Házában, a Mai Manó Házban tekinthető meg.

hvg.hu Nagyítás

Miniszterek gatyában - Nagyítás-fotógaléria

Pusztai Sándor a Gellért fürdő úszómestereként 1930 és 1939 között fényképezte a kor elitjét, ismert szereplőit, szinte naponta találkozott velük, többségükkel beszélő és köszönő viszonyban volt. Hobbifotósként lehetősége volt folyamatosan, éveken keresztül fényképezni, aminek eredményeként több mint hatszáz darab bélyeg nagyságú fotókontakt, s a hozzájuk tartozó 3 x 4,5 cm-es negatív maradt fenn. Több évtized után a gyűjtemény megtekinthető a Mai Manó Házban, a Magyar Fotográfusok Házában.

hvg.hu Napi merítés

A világ tíz legdrágább fotója

A Christie's aukciós házban nemrég közel 976 millió forintért elkelt Rhein II című fotó híre szenzációként járta körbe a világot, ám nem egyedülálló eset, hogy egy fotó több millió dollárért cserél gazdát. A Mai Manó Ház tízes listába gyűjtötte a világ legdrágább fotóit, a képek mellé Kincses Károly ír arról, miért képviselnek ekkora értéket ezek a felvételek.

HVG Nagyítás

Budapest pozitív - Nagyítás-fotógaléria

A Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház és a Pro Cultura Urbis Közalapítvány kiállítást rendezett a Budapest Fotográfiai Ösztöndíj tíz éves évfordulója alkalmából, melyen az eddig díjazott alkotók munkáit tekinthetik meg az érdeklődők.

1 2
400 kilónyi római kori leletet találtak, ez az elmúlt 100 év legjelentősebb felfedezése

400 kilónyi római kori leletet találtak, ez az elmúlt 100 év legjelentősebb felfedezése

Ha Windows 10-et használ, frissítsen most: súlyos hibák vannak a rendszerben

Ha Windows 10-et használ, frissítsen most: súlyos hibák vannak a rendszerben

Összeomlottak a dán játékosok az Eriksennel történtek után

Összeomlottak a dán játékosok az Eriksennel történtek után

Kamion-Eb: Kiss Norbert győzött a hétvége utolsó futamán is a Hungaroringen

Kamion-Eb: Kiss Norbert győzött a hétvége utolsó futamán is a Hungaroringen

24 000 éve fagyott, de szaporodásra képes organizmusokat találtak Szibériában

24 000 éve fagyott, de szaporodásra képes organizmusokat találtak Szibériában

A dánok csapatkapitánya menthette meg Christian Eriksen életét

A dánok csapatkapitánya menthette meg Christian Eriksen életét

Kína figyelmeztette a G7-ek vezetőit: elmúlt az az idő, amikor országok egy kis csoportja dönthetett a világ sorsáról

Kína figyelmeztette a G7-ek vezetőit: elmúlt az az idő, amikor országok egy kis csoportja dönthetett a világ sorsáról

Állattetemeket gyűjtött és gyújtogatott a kőbányai férfi

Állattetemeket gyűjtött és gyújtogatott a kőbányai férfi

A címlapról ajánljuk
Még több hír a VOLKSWAGEN támogatásával