MTI/hvg.hu Gazdaság

Matolcsy üzent, de nem azoknak, akik az alapítványi pénzszórás miatt aggódnak

Először szólalt meg a jegybankelnök, mióta az MNB-alapítványok költései nyilvánosak, de nem az alapítványi ügyekről tájékoztatott. Egy könyvbemutatón azt mondta, az MNB a jegybanktörvényben rögzített feladatának tesz eleget, amikor a pénzügyi intézményekre kirótt bírságokból származó bevételeket a lakosság gazdasági ismereteinek bővítésére használja fel.

MTI Gazdaság

Brókerbotrány: Az MSZP szerint a pénzügyi felügyeletet is vizsgálni kell

Az MSZP szerint az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentése is igazolja azt a kritikát, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti tevékenysége nem volt megfelelő, ezért a szocialisták szerint vizsgálni kell a pénzügyi felügyeletet a brókerbotrány miatt. A Fidesz szerint a gyenge pénzügyi felügyeletet a szocialisták akarták megtartani.

MTI Gazdaság

Hiányosságokat tárt fel a PSZÁF működésében az ÁSZ

A jelentés megállapítja, hogy a PSZÁF tevékenységének tervezése során nem teljes körűen tartották be a vonatkozó törvényi előírásokat, és a belső szabályozásokat sem. Az egyes vizsgálati programok összeállítása és végrehajtása nem felelt meg a vonatkozó előírásoknak, nem volt biztosított a vizsgálatok lefolytatására vonatkozó egységes eljárásrend.

hvg.hu Gazdaság

Veres: "Rogán gyermekded játékaihoz nem kívánok lealacsonyodni"

Politikai színjáték és Rogán Antal gyermekded játéka, hogy a Buda-Cash-ügyben a gazdasági bizottság elé citálnak a szocialista párthoz köthető korábbi vezetőket, a Fidesz embereit viszont kihagyják a sorból – így reagált az őt ért vádakra Veres János volt MSZP-s pénzügyminiszter a bizottság hétfő délelőtti ülésén. Az ülésen meghallgatták Antali Károlyt, a Buda-Cash volt felügyelőbizottsági elnökét is.

MTI Gazdaság

Matolcsy távozását követelik a Buda-Cash-botrány miatt

Az LMP szerint a Matolcsy György által vezetett jegybank nem képes megfelelően kezelni a Buda-Cash-botrányt. A párt azért is bírálta a kabinetet és a jegybankot, mert 2013-ban, az MNB és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének összevonásakor nem jött létre megfelelő felügyeleti szerv, de azért is, mert még mindig nincs felügyelőbizottsága az MNB-nek.

MTI Gazdaság

Vitte a pénzt a PSZÁF beolvasztása az MNB szerint

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tavalyi működési költsége 14,3 milliárd forintot ért el, ami az előző évinél mintegy 23 százalékkal magasabb volt. A költségek növekedése a PSZÁF-fal való összevonás következménye, döntően a személyi létszám bővítéséből fakadt - olvasható a jegybank felügyelőbizottságának jelentésében.

Máriás Leonárd - M. László Ferenc Itthon

A főbíró a devizahitelekről: "Ismét döntési helyzetbe kerülhet a Kúria"

Miért nem ütközik a jó erkölcsbe egy devizahiteles szerződés még akkor sem, ha minden terhet, kockázatot az adósra hárít, és minden jogot magának tartott fenn a bank? Mikor tekinthető uzsorásnak egy szerződés? Van-e politikai nyomás a Kúrián, hogyan kezelik a bíróságok a perdömpinget? Visszapasszolták-e a problémát a kormánynak, mit tehet a jogalkotó, miért az Európai Unió Bíróságától várják a megoldást? A nagy vitát gerjesztett jogegységi határozatról Darák Péter főbíró és Wellmann György kollégiumelnök beszélt a hvg.hu-nak.

hvg.hu Gazdaság

Orbánék nagy pofont kaptak az EKB-tól

Több kifogást is megfogalmazott az Európai Központi Bank (EKB) a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) összevonásáról szóló jogszabályok miatt. A frankfurti intézmény szerint az új szabályok súlyos aggályokat vetnek fel az MNB pénzügyi függetlenségével kapcsolatban, ráadásul a kormány nem várta meg az EKB-véleményt a módosítások elfogadása előtt.

hvg.hu Gazdaság

Megalakult a Pénzügyi Stabilitási Tanács

Október elsejétől a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete beolvad a Magyar Nemzeti Bankba, és ennek keretében a mai nappal megalakult az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa.

MTI-OS Gazdaság

A PSZÁF-ot támadják a devizahitelesek

Kártérítési igényt akarnak érvényesíteni a Bankcsapda Érdekvédelmi Civil Szervezet pártfogoltjai a PSZÁF-fal szemben, mert szerintük a felügyelet hozzáállása is felelős a devizahiteles ügyfelek jelenlegi állapotáért.

MTI Gazdaság

Mától összeolvadt az MNB és a PSZÁF

Október elsejétől a jegybank látja el a pénz-, tőke- és biztosítási piac felügyeletét, továbbá a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelet (PSZÁF) eddigi fogyasztóvédelmi és piacfelügyeleti funkcióit.

MTI Vállalkozás

PSZÁF: vihetik az Egist!

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) pénteken jóváhagyta a Servier-csoport 100 százalékos leányvállalata, az Arts et Techniques du Progres önkéntes nyilvános vételi ajánlatát - közölte az Egis a tőzsde honlapján. Az ajánlattal a befektetők október 2. és november 5. között élhetnek.

Bogár Zsolt Gazdaság

Mennyire volt takarékos gazda Matolcsy?

Az Országgyűlés az alkotmány módosítását követően hétfőn elfogadta a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény változtatását is, amely lehetővé teszi a jegybank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) összevonását az utóbbi megszüntetésével. Ezzel gyakorlatilag összemérhetetlenné válik az MNB jelenlegi gazdálkodása a Simor-éra alattival, melyet – különösen a vezetői javadalmazást illetően – pazarlónak ítélt a jegybank felügyelőbizottsága, illetve az Állami Számvevőszék. A hvg.hu az utolsó pillanatban a nyilvános adatokból megpróbálta rögzíteni, mennyire volt takarékos gazda Matolcsy György, amikor még csak egy "karcsú jegybankot" vezetett.

1 2 3 4 5 6 7
29
A Continental elküld 120 dolgozót a váci gyárából

A Continental elküld 120 dolgozót a váci gyárából

A rendőröknek kellett kimenteni négy férfit a Velencei-tóból

A rendőröknek kellett kimenteni négy férfit a Velencei-tóból

Miért is von le mindenből 30 százalékot az Apple és a Google?

Miért is von le mindenből 30 százalékot az Apple és a Google?

Törökországban tombol a járvány, alig mérséklődött a fertőződés üteme

Törökországban tombol a járvány, alig mérséklődött a fertőződés üteme

Üvegből készítene billentyűzetet az Apple

Üvegből készítene billentyűzetet az Apple

Eddig sosem látott objektumra bukkantak az űrben

Eddig sosem látott objektumra bukkantak az űrben

Egy gyors tesztelésre jó lehet Karácsonyék ötlete a csúsztatott iskolakezdésről

Egy gyors tesztelésre jó lehet Karácsonyék ötlete a csúsztatott iskolakezdésről

Meglátta ismerősét, leszúrta, majd vett egy sört és elhajtott

Meglátta ismerősét, leszúrta, majd vett egy sört és elhajtott

A címlapról ajánljuk