#PSZÁF

MTI/hvg.hu Gazdaság

Matolcsy üzent, de nem azoknak, akik az alapítványi pénzszórás miatt aggódnak

Először szólalt meg a jegybankelnök, mióta az MNB-alapítványok költései nyilvánosak, de nem az alapítványi ügyekről tájékoztatott. Egy könyvbemutatón azt mondta, az MNB a jegybanktörvényben rögzített feladatának tesz eleget, amikor a pénzügyi intézményekre kirótt bírságokból származó bevételeket a lakosság gazdasági ismereteinek bővítésére használja fel.

MTI Gazdaság

Brókerbotrány: Az MSZP szerint a pénzügyi felügyeletet is vizsgálni kell

Az MSZP szerint az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentése is igazolja azt a kritikát, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti tevékenysége nem volt megfelelő, ezért a szocialisták szerint vizsgálni kell a pénzügyi felügyeletet a brókerbotrány miatt. A Fidesz szerint a gyenge pénzügyi felügyeletet a szocialisták akarták megtartani.

MTI Gazdaság

Hiányosságokat tárt fel a PSZÁF működésében az ÁSZ

A jelentés megállapítja, hogy a PSZÁF tevékenységének tervezése során nem teljes körűen tartották be a vonatkozó törvényi előírásokat, és a belső szabályozásokat sem. Az egyes vizsgálati programok összeállítása és végrehajtása nem felelt meg a vonatkozó előírásoknak, nem volt biztosított a vizsgálatok lefolytatására vonatkozó egységes eljárásrend.

hvg.hu Gazdaság

Veres: "Rogán gyermekded játékaihoz nem kívánok lealacsonyodni"

Politikai színjáték és Rogán Antal gyermekded játéka, hogy a Buda-Cash-ügyben a gazdasági bizottság elé citálnak a szocialista párthoz köthető korábbi vezetőket, a Fidesz embereit viszont kihagyják a sorból – így reagált az őt ért vádakra Veres János volt MSZP-s pénzügyminiszter a bizottság hétfő délelőtti ülésén. Az ülésen meghallgatták Antali Károlyt, a Buda-Cash volt felügyelőbizottsági elnökét is.

MTI Gazdaság

Matolcsy távozását követelik a Buda-Cash-botrány miatt

Az LMP szerint a Matolcsy György által vezetett jegybank nem képes megfelelően kezelni a Buda-Cash-botrányt. A párt azért is bírálta a kabinetet és a jegybankot, mert 2013-ban, az MNB és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének összevonásakor nem jött létre megfelelő felügyeleti szerv, de azért is, mert még mindig nincs felügyelőbizottsága az MNB-nek.

MTI Gazdaság

Vitte a pénzt a PSZÁF beolvasztása az MNB szerint

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tavalyi működési költsége 14,3 milliárd forintot ért el, ami az előző évinél mintegy 23 százalékkal magasabb volt. A költségek növekedése a PSZÁF-fal való összevonás következménye, döntően a személyi létszám bővítéséből fakadt - olvasható a jegybank felügyelőbizottságának jelentésében.

Máriás Leonárd - M. László Ferenc Itthon

A főbíró a devizahitelekről: "Ismét döntési helyzetbe kerülhet a Kúria"

Miért nem ütközik a jó erkölcsbe egy devizahiteles szerződés még akkor sem, ha minden terhet, kockázatot az adósra hárít, és minden jogot magának tartott fenn a bank? Mikor tekinthető uzsorásnak egy szerződés? Van-e politikai nyomás a Kúrián, hogyan kezelik a bíróságok a perdömpinget? Visszapasszolták-e a problémát a kormánynak, mit tehet a jogalkotó, miért az Európai Unió Bíróságától várják a megoldást? A nagy vitát gerjesztett jogegységi határozatról Darák Péter főbíró és Wellmann György kollégiumelnök beszélt a hvg.hu-nak.

hvg.hu Gazdaság

Orbánék nagy pofont kaptak az EKB-tól

Több kifogást is megfogalmazott az Európai Központi Bank (EKB) a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) összevonásáról szóló jogszabályok miatt. A frankfurti intézmény szerint az új szabályok súlyos aggályokat vetnek fel az MNB pénzügyi függetlenségével kapcsolatban, ráadásul a kormány nem várta meg az EKB-véleményt a módosítások elfogadása előtt.

hvg.hu Gazdaság

Megalakult a Pénzügyi Stabilitási Tanács

Október elsejétől a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete beolvad a Magyar Nemzeti Bankba, és ennek keretében a mai nappal megalakult az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa.

MTI-OS Gazdaság

A PSZÁF-ot támadják a devizahitelesek

Kártérítési igényt akarnak érvényesíteni a Bankcsapda Érdekvédelmi Civil Szervezet pártfogoltjai a PSZÁF-fal szemben, mert szerintük a felügyelet hozzáállása is felelős a devizahiteles ügyfelek jelenlegi állapotáért.

MTI Gazdaság

Mától összeolvadt az MNB és a PSZÁF

Október elsejétől a jegybank látja el a pénz-, tőke- és biztosítási piac felügyeletét, továbbá a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelet (PSZÁF) eddigi fogyasztóvédelmi és piacfelügyeleti funkcióit.

MTI Vállalkozás

PSZÁF: vihetik az Egist!

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) pénteken jóváhagyta a Servier-csoport 100 százalékos leányvállalata, az Arts et Techniques du Progres önkéntes nyilvános vételi ajánlatát - közölte az Egis a tőzsde honlapján. Az ajánlattal a befektetők október 2. és november 5. között élhetnek.

Bogár Zsolt Gazdaság

Mennyire volt takarékos gazda Matolcsy?

Az Országgyűlés az alkotmány módosítását követően hétfőn elfogadta a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény változtatását is, amely lehetővé teszi a jegybank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) összevonását az utóbbi megszüntetésével. Ezzel gyakorlatilag összemérhetetlenné válik az MNB jelenlegi gazdálkodása a Simor-éra alattival, melyet – különösen a vezetői javadalmazást illetően – pazarlónak ítélt a jegybank felügyelőbizottsága, illetve az Állami Számvevőszék. A hvg.hu az utolsó pillanatban a nyilvános adatokból megpróbálta rögzíteni, mennyire volt takarékos gazda Matolcsy György, amikor még csak egy "karcsú jegybankot" vezetett.

1 2 3 4 5 6 7
29
Félretették az Atomenergia Hivatal átalakítását

Félretették az Atomenergia Hivatal átalakítását

Szalai Attila: Már az első összecsapáson meg szeretnénk mutatni, mire vagyunk képesek

Szalai Attila: Már az első összecsapáson meg szeretnénk mutatni, mire vagyunk képesek

Súlyos börtönbüntetést kaptak a leszboszi menekülttábor felgyújtói

Súlyos börtönbüntetést kaptak a leszboszi menekülttábor felgyújtói

Úgy néz ki, Parragh László végiglátogatja az ellenzéki miniszterelnök-jelölteket

Úgy néz ki, Parragh László végiglátogatja az ellenzéki miniszterelnök-jelölteket

Megtalálták a szennyvízalapú járvány-előrejelzés problémás pontját

Megtalálták a szennyvízalapú járvány-előrejelzés problémás pontját

Egészben kapott be egy bálna egy amerikai halászt

Egészben kapott be egy bálna egy amerikai halászt

A világ legnépszerűbb tenorja fog fellépni a labdarúgó-Eb megnyitóján

A világ legnépszerűbb tenorja fog fellépni a labdarúgó-Eb megnyitóján

Valami miatt elhalványul, majd ismét fényes lesz egy csillag – a kutatók sem értik, miért

Valami miatt elhalványul, majd ismét fényes lesz egy csillag – a kutatók sem értik, miért

A címlapról ajánljuk
Még több hír a VOLKSWAGEN támogatásával