MTI Tech

Tényleg ellophatták az oroszoktól a rakétatitkokat, hazaárulás ügyében folyik a nyomozás

Hazaárulás címén indult eljárás Viktor Kudrjavcev, a Roszkoszmosz orosz állami űrkutatási vállalat vezető kutatóintézetének munkatársa ellen, aki a vád szerint hiperszonikus repülőszerkezetek kifejlesztésénél alkalmazott technológiákról szolgáltatott ki titkos információkat egy NATO-országnak – közölte hétfőn a Kommerszant című gazdasági napilap.

hvg.hu Világ

Visszazuhan a Földre a meghibásodott orosz űrhajó

Továbbra sem sikerült kapcsolatot teremteni a kedden fellőtt orosz Progressz teherűrhajóval, hivatalos források pedig az AFP-nek megerősítették, hogy a jármű vissza fog zuhanni a Földre. Az űrhajó valószínáleg elég majd az atmoszférában.

MTI / hvg.hu Instant tudomány

Némi spéttel az orosz űrhajósok is eljuthatnak a Holdra

2030-ra eljuthatnak az orosz űrhajósok is a Holdra, ennek költségét korábban 2700 milliárd forintnyi összegre becsülték. A Holdra szállást az orosz űrhivatal két szakaszban, az égitest körül keringő egyik űrállomáson való átszállással tervezi.

MTI Instant tudomány

Saját űrállomást akarnak az oroszok

Oroszország saját űrállomás létrehozását fontolgatja, amire úgy tekintenek, mint az orosz holdprogram űrbázisára. A Roszkoszmosz igazgatója bejelentette azt is, hogy már beérkeztek három űrkutatási vállalattól az új, szupernehéz hordozórakéta tervei, és a hivatal januárban választja ki közülük a legmegfelelőbbet.

MTI Instant tudomány

Füstölt a Nemzetközi Űrállomás

Beigazolódott, hogy műszaki hiba okozta május közepén az orosz Proton hordozórakéta megsemmisülését, közben viszont füst keletkezett a Nemzetközi Űrállomás (ISS) orosz részlegében. A hatfős legénység nincs veszélyben.

MTI Tech

Amerikai radar okozta a Fobosz-Grunt vesztét?

Egy amerikai radar okozhatta a Mars felé indított Fobosz-Grunt orosz űrszonda vesztét - írja a Kommerszant című napilap keddi számában, hozzáfűzve azonban, hogy véletlen balesetről lehet szó.

MTI Tech

Megvan, hova csapódik az orosz űrszonda vasárnap

Pontosította a Phobos-Grunt űrszonda darabjainak valószínű becsapódási helyét és időpontját a Roszkoszmosz: az orosz űrkutatási hivatal szerint a szonda darabjai vasárnap vagy hétfőn csapódnak be a tengerbe Afrika keleti partvidéke és Madagaszkár között.

MTI Tech

Már a harmadik orosz lebőgés az Ekszpressz-AM4 elvesztése

Az Ekszpressz-AM4 nagy teljesítményű távközlési műhold nem a kiszámított pályán van - jelentette be kedden hivatalosan is a Roszkoszmosz orosz űrügynökség. Az Ekszpressz-AM4-et csütörtökön bocsátották fel, de megszakadt vele a kapcsolat. Ez rövid időn belül az orosz űrkutatás harmadik komoly kudarca.

1 2

A címlapról ajánljuk