hvg.hu Itthon

Pucér laptopon múlhat a 6 éve húzódó terrorper?

Lassan négy éve tart a bírósági eljárás a terrorcselekménnyel vádolt Budaházy György és tizenhét társa ügyében, de a törvényszék most kezdett foglalkozni azzal, hogy felhasználható-e egyáltalán több bizonyíték. A hvg.hu információi szerint többek közt egy laptopról van szó, ami olyan furcsa módon jutott el a szakértőhöz, hogy most másik szakértőt vetnek be annak eldöntésére, bizonyíték lehet-e a rajta található bizonyíték. Belső forrásaink szerint egyáltalán nem ritka, hogy rendőri bakik miatt fuccsol be az ügy.

Csikász Brigitta Itthon

Amikor Dr. Csonton kifog a gyilkos

Nehéz helyzetben van az a bíró, akinek úgy kell ítélnie egy emberölési ügyben, hogy a legfőbb bizonyíték, a holttest nincs meg, pedig a gyilkos a nyomozás elején beismerte a tettét. Holttest híján, vagy ha a szakértő nem tudta megállapítani a halál pontos okát, a törvényszék könnyen kénytelen felmenteni a vádlottat. Így kerülhette el a börtönt nemrég az a pár, akik beismerék ugyan, hogy fürdőkádjukban daraboltak fel egy hitelügyintézőt, de a bíró ezt önmagában kevésnek találta ahhoz, hogy gyilkosságért elítélje őket. Cikkünkben egyes bűncselekmények naturalisztikus részleteiről is olvashatnak, ezért azt csak erős idegzetű, 18 éven felülieknek ajánljuk.

MTI Itthon

Sztojka-ítélet: Szikinger az Alkotmánybírósághoz fordul

A Cozma-gyilkosság eljárása során számos olyan esemény történt, amely alapvetően megkérdőjelezi az egész eljárás tisztaságát, pártatlanságát, illetve az ártatlanság vélelmének betartását - fogalmazott Szikinger István, Sztojka Iván védője azt követően, hogy a Kúria hétfőn részben megváltoztatta a jogerős ítéletet, és Sztojka büntetését 8 évről 13 évre súlyosbította. Szikinger arra készül, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul.

hvg.hu Itthon

A "történelmi alkotmány" legyőzte Orbán Viktort

Bár a kormányfő az Alkotmánybíróság hétfői döntése ellenére is ragaszkodik a bírók korai nyugdíjazásához, a megkérdezett alkotmányjogászok és az érdekvédők szerint nem lehet megkerülni a testület hétfői határozatát. A hvg.hu által megkeresett szakemberek úgy vélik, vissza kéne fogadni az eddig menesztett 194 bírót, de ha ez mégsem történik meg, akkor perek tucatjaira lehet számítani, melyek komoly kártérítési pénzek kifizetéséhez vezethetnek.

hvg.hu Itthon

Alkotmányellenes lehet Orbán ötlete az ellenzék kiéheztetéséről

Valószínűleg nem állná ki az alkotmányosság próbáját Orbán Viktor javaslata a pártok állami támogatásának felfüggesztéséről, bár a magyar alaptörvényből nem következik automatikusan a támogatási kötelezettség – mondta két alkotmányjogász a hvg.hu-nak. Az ötlet Orbán Viktor fejéből pattant ki, egyelőre a Fideszben sem tudják, megvalósul-e.

Kapcsándi Dóra Itthon

Visszavághat az AB az Orbán-féle korlátozásokért

Alkotmányjogászok szerint az Alkotmánybíróság kezét nem lehet újabb és újabb jogkorlátozásokkal megkötni, s ha a bírák rászánják magukat, a szöveg megváltoztatása nélkül ugyan, de az eredeti fideszes szándékhoz képest új irányba tolhatják az alaptörvény értelmezését. A kérdés csupán az, meddig mernek elmenni az alkotmánybírák a szabad jogértelmezésben, miután az alaptörvény napokban tervezett módosításával ismét figyelmeztetést kaptak a kormánytól.

Csikász Brigitta Itthon

Nem árulja el a belügy, kivel egyeztetett a NIBEK-ről

Sem az első Orbán-kormány titkosszolgálati miniszterével, Kövér Lászlóval, sem Jóri András adatvédelmi biztossal nem egyeztetett a Belügyminisztérium a szuper-titkosszolgálati szervnek tartott Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemzői Központ (NIBEK) megalakításáról szóló törvényjavaslat elkészítésekor – ez derült ki a belügyi tárca háttérbeszélgetésén, ahol hangsúlyozták, ezekre az egyeztetésekre nem is volt szükség a szervezet létrehozásához. Szikinger István alkotmányjogász úgy látja, a NIBEK sérti az alkotmányos jogokat.

MTI Itthon

Szikinger: nincs szükség a Lex Balsaira

Szikinger István alkotmányjogász szerint a 2006-os őszi eseményekkel kapcsolatban született bírósági ítéletek felülvizsgálatára ma is megvannak a törvényes lehetőségek, ezért nincs szükség a Lex Balsaiként ismertté vált semmisségi törvényre.

hvg.hu Itthon

Gyorsan előzetesbe kerülhetnek a hibázó házi őrizetesek

A "fekete sereg" vezetőjének tartott Magyar Róbert házi őrizetből való szökése után, úgy látszik, a hatóságok szigorúbban alkalmazzák a személyes szabadságot korlátozó intézkedéseket. Pedig az előzetes letartóztatás preferálása Szikinger István ügyvéd szerint nem szolgálja az alkotmányban is rögzített emberi jogokat.

hvg.hu Itthon

Sztrájkra kalapoz a rendőrszakszervezet

Sztrájkalapot hozott létre a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete, a dolog szépséghibája azonban, hogy az érdekvédelmi szervezet nagyrészt hivatásos rendőrökből áll, akiknek a munkabeszüntetést tiltja az alkotmány. A szervezet az Alkotmánybírósághoz fordult, hogy a hivatásosok vonatkozásában ne legyen ilyen korlátozás.

Sorkövető Sorkövető

Magyar rendőr: lehetne-e jobb?

A rendőri munka hatékonysága újra téma lett. Ahogy egy publicista fogalmazott: a cigány áldozatokat követelő gyilkosságsorozat a magyar bűnüldözést „rossz állapotban találta”. Ehhez képest a hazai rendőrség felderítési eredményessége európai összehasonlításban kifejezetten jó. A szakértők szerint rendőrségi modellünk meg a jogszabályi háttér mégis elavult, és mivel nem mérjük, nem is értékelhetjük helyesen rendőreink teljesítményét. Szikinger István ügyvédet, alkotmányjogászt kérdeztük.

Nyomasztják Karácsonyt a Liget-projekt miatt

Nyomasztják Karácsonyt a Liget-projekt miatt

Gazdasági visszaélés miatt nyomoznak az újpesti hokicsapatnál

Gazdasági visszaélés miatt nyomoznak az újpesti hokicsapatnál

Elhunyt Göncz Árpádné

Elhunyt Göncz Árpádné

Török Gábor: "Ha ez így folytatódik, akkor az ellenzéknek 2022-ben semmilyen esélye sem lesz"

Török Gábor: "Ha ez így folytatódik, akkor az ellenzéknek 2022-ben semmilyen esélye sem lesz"

4,6 milliárd forintot követel a Demján-örökösöktől Nyúl Sándor

4,6 milliárd forintot követel a Demján-örökösöktől Nyúl Sándor

Emberölésnek minősítette a hivatalos vizsgálat George Floyd halálát

Emberölésnek minősítette a hivatalos vizsgálat George Floyd halálát

Egymással harcoló medve és bika szobrot állít a jegybank

Egymással harcoló medve és bika szobrot állít a jegybank

Ötmilliárdos osztalékot hozott a sok nyertes közbeszerzés a Marketnek

Ötmilliárdos osztalékot hozott a sok nyertes közbeszerzés a Marketnek

A címlapról ajánljuk