szerző:
Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Sem az első Orbán-kormány titkosszolgálati miniszterével, Kövér Lászlóval, sem Jóri András adatvédelmi biztossal nem egyeztetett a Belügyminisztérium a szuper-titkosszolgálati szervnek tartott Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemzői Központ (NIBEK) megalakításáról szóló törvényjavaslat elkészítésekor – ez derült ki a belügyi tárca háttérbeszélgetésén, ahol hangsúlyozták, ezekre az egyeztetésekre nem is volt szükség a szervezet létrehozásához. Szikinger István alkotmányjogász úgy látja, a NIBEK sérti az alkotmányos jogokat.

Nem kívánta kommentálni Samu Attila, a belügyi tárca miniszteri főtanácsadója azt, hogy Kövér László, az Országgyűlés elnöke, a Fidesz második embere négy módosító javaslatot nyújtott be a Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemzői Központról (NIBEK) szóló törvénytervezethez, többek közt azt indítványozva, hogy a NIBEK-et töröljék a nemzetbiztonsági szolgálatok közül, egy másik indítványában pedig azt javasolta, hogy az Információs Hivatal ne kerüljön Pintér Sándor belügyminiszter irányítása alá.

SZEBEK-ből NIBEK

Jóri András aggályai
A NIBEK-kel szemben Jóri András adatvédelmi biztos is kifogást emelt. Szerinte alkotmányos aggályokat vet fel a szervezet mint új nemzetbiztonsági szolgálat megalakulása. Ráadásul a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvénytervezetnek a Jóri Andrásnak megküldött változatában a NIBEK-re mint új nemzetbiztonsági szolgálatra vonatkozó rendelkezés nem szerepelt.

A minisztériumban tartott beszélgetésen a főtanácsadó közölte, a javaslat előkészítése a normáknak megfelelően zajlott, igaz, azt, hogy ez a folyamat mikor kezdődött és kiknek a bevonásával történt, nem árulták el az újságíróknak. Felhívta a figyelmet azonban arra, hogy a NIBEK-kel szemben ugyanolyan aggályokat fogalmaznak meg most, mint jogelődjével, a 2001. január 1-jével létrehozott Szervezett Bűnözés Elleni Központtal (SZEBEK) szemben. Ugyanakkor a SZEBEK működésével kapcsolatban sohasem merültek fel gondok – tette hozzá.

„A NIBEK-nek ugyanolyan feladatai és a hatáskörei lesznek, mint amelyekkel jelenleg a SZEBEK is rendelkezik. Az új biztonsági kihívásokra viszont sokkal jobban tud majd reagálni, mivel megszűnik az, ami a SZEBEK működésében előfordult, hogy a társszervek nem szolgáltattak neki adatot” – jelentette ki Samu Attila. Az új nemzetbiztonsági szervezet tehát nem más – hangsúlyozta – mint a SZEBEK "továbbfejlesztése", és a jogszabályok hozzáigazítása a hatékonyság növelése érdekében. Szerinte a "NIBEK révén biztosított lehet a szervezetek közötti koordináció, ki lehet küszöbölni a párhuzamosságokat és meg lehet akadályozni, hogy az információkat elhallgassák, vagy ne adják át”.

Belügy: megvannak a garanciák

Az új szuper-titkosszolgálattal kapcsolatban kiemelte azt is, hogy a szervezet nem nyomozó hatóság, nem gyűjthet és nem gyűjtethet titkos információkat. Emellett nem adhat utasításokat sem a vele együttműködő szervezeteknek, csak javaslatot tehet számukra. Az adatokhoz csak törvényes úton és célhoz kötötten juthat hozzá a NIBEK, s mind az adatkérés, mind a megszerzett adatok kezelése a minősített adatkezelés szabályai szerint történik. Ezzel kapcsolatban Samu Attila garanciának mondta, hogy a minősített adatok védelmére a NIBEK esetében is ügyel a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium irányítása alá tartozó Nemzetbiztonsági Felügyelet, továbbá, hogy a csúcs titkosszolgálati szervet ellenőrizheti majd az alapvető jogok országgyűlési biztosa, illetve, hogy a NIBEK-et beszámoltathatja a parlament nemzetbiztonsági bizottsága.

Pintér Sándor mindent hallani, látni, tudni akar? Nem árulják el, kivel "egyeztettek" a NIBEK-ről
©

„A Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemzői Központ törvénytervezetének előkészítése során a szükséges és elégséges egyeztetések megtörténtek” – jelentette ki a miniszteri főtanácsadó, hozzátéve, hogy ebbe a körbe Jóri András adatvédelmi biztos és Kövér László házelnök, volt titkosszolgálati miniszter sem tartozik bele. Ezzel együtt emlékeztetett arra, hogy éppen Kövér László volt az, akinek ötlete alapján a SZEBEK létrejött.

A NIBEK létrehozásának költségeit, illetve az ott dolgozók létszámát nagyságrendileg sem árulta el a beszélgetés során, amit azzal indokolt, hogy egyelőre különböző adatokkal számolnak, attól függően, hogy a szervezet megalakításáról szóló törvényjavaslatot milyen módosításokkal fogadják el. Megjegyezte, ha megalakulhat a NIBEK, akkor a működéséhez szükséges informatikai rendszert 2012. december 31-ig kell kiépíteni.

"Kiszolgáltatottá teszi az embereket"

Szikinger István alkotmányjogász a NIBEK-kel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy a szervezet nem a valós bűnügyi helyzetről tud majd képet adni, hanem arról, amit a főnök megrendel tőle. „A NIBEK-hez hasonló szervezet még a kommunizmus idején sem volt, sért minden alkotmányos jogot és kiszolgáltatottá teszi az embereket” – mondta.

Gulyás József, a nemzetbiztonsági bizottság volt SZDSZ-es tagja a hvg.hu-nak korábban már jelezte, hogy a törvényjavaslat megosztja a Fideszt, s a párt egyes szakértői rossz véleménnyel vannak a tervezetről. A NIBEK ugyanis összekuszálja a szálakat a rendvédelmi szervek és a nemzetbiztonsági szolgálatok között, továbbá újraértelmezi alapvető jogosítványaikat. Ráadásul a NIBEK a megfelelő garanciális védelem nélkül beszerzett adatokat lényegében korlátlan ideig őrizheti meg a már jól ismert, "szolgálati érdekekre" való hivatkozással. Az adatokhoz közvetlenül és teljes körűen férhet hozzá az új szervezet, amely az ügyészség adatigénylését meg is tagadhatja vagy feltételhez kötheti.

A mostani belügyminisztériumi háttérbeszélgetéshez a volt honatya azt fűzte hozzá, hogy amikor a tárca illetékesei arról beszélnek, hogy „a törvénytervezetének előkészítése során a szükséges és elégséges egyeztetések megtörténtek”, akkor ennek az állításnak a valóságtartalmából, illetve a megnyilatkozás mögött meghúzódó hatalmi logikából kitetszik, hogy "miként is gondolkodik a jelenlegi belügyi vezetés az alapvető demokratikus normákról".

Biztató fejleményként kell értékelni viszont – tette hozzá –, hogy a területen megkérdőjelezhetetlen ismeretekkel, kompetenciával bíró Kövér László – aki nemcsak az Országgyűlés elnöke, hanem formálisan még mindig a Fidesz második embere – alapkérdésekben megy neki módosító indítványaival Pintér Sándor előterjesztésének. „Azt kell, hogy mondjam, a módosító indítványaival én például egyetértek” – közölte Gulyás József. „Már csak az a kérdés, hogy a Fidesz korábban hirdetett normáival összhangban érvelő választmányi elnöke mögé áll, vagy Pintér Sándor alapjogokat felülíró hatalmi igényei mögé, melyeket egyelőre, úgy tűnik, Orbán Viktor is támogat.”

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
MTI Itthon

Új titkosszolgálat: a Jobbik és az LMP is ellenzi

Elfogadhatatlannak tartja a Jobbik egy új titkosszolgálat, a Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központ (NIBEK) tervezett létrehozását, amit a rendvédelmi törvények módosításáról szóló előterjesztésben kezdeményezett a kormányzat.

hvg.hu Itthon

Kövér szétlövi Orbán szuper-titkosszolgálatát?

Példátlan módon maga a házelnök ment neki módosító javaslataival a kormány Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központ elnevezésű szuper-titkosszolgálatának. Kövér László négy módosító javaslatot nyújtott be a tervezethez, ezek közül az egyik nemes egyszerűséggel kihúzza a NIBEK-et a titkosszolgálatok köréből.

MTI Itthon

Minden adathoz hozzáférhetne a kormány új titkosszolgálata

Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központ (NIBEK) néven új belső elhárító titkosszolgálat felállítását tervezi a kormány, a szervezet az országban fellelhető minden adatállományhoz - általában közvetlen elektronikus adatkapcsolat révén - külső közreműködés nélkül, akadálytalanul hozzáférhet majd - írta a Népszava és a Népszabadság csütörtökön.

MTI Itthon

Új titkosszolgálat: "a kormány az ötvenes éveket akarja visszahozni"

Az LMP Szabó Mátéhoz, az állampolgári jogok országgyűlési biztosához fordul a Nemzetbiztonsági Információs és Bűnügyi Elemző Központ (NIBEK) miatt, mert a szervezet létrehozásával a kormány ellenőrzése alá vonja az állampolgárok legszemélyesebb adatait - írta az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében Szabó Tímea.

Tallián Miklós Vélemény

Orbán 1984-e és a jeges csend

A kormány még csak titkot sem csinál abból, mi a célja az állampolgárokról mindent tudó szuper-titkosszolgálat létrehozásával. A tervet mégis dermedt csend övezi – jellemző módon a Jobbik volt az első ellenzéki erő, amely felemelte a szavát ellene.

Csikász Brigitta Itthon

Minden adatunkba betekintene az új állami csúcsszerv

Erőtlennek találta az eddigi ellenzéki fellépést a rendvédelmi salátatörvény-tervezettel szemben Gulyás József, a nemzetbiztonsági bizottság volt SZDSZ-es tagja, holott az alapjogokat sértő passzusokat tartalmaz. Gulyás József szerint az, hogy a törvényjavaslattal komoly gondok vannak, jelzi, hogy a Fideszhez közel álló nemzetbiztonsági szakértő, Földi László is vitatja az új csúcsszervezet, a Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központ létrehozásának szükségességét.

A motoros rendőrök is komoly bírságot szabhatnak ki – videó

A motoros rendőrök is komoly bírságot szabhatnak ki – videó

Riadót fújtak a hatóságok: agyevő amőba fertőzött meg egy embert Floridában

Riadót fújtak a hatóságok: agyevő amőba fertőzött meg egy embert Floridában

És akkor a Tiltott Csíki Sörből támogatott Csíki Sör lehet

És akkor a Tiltott Csíki Sörből támogatott Csíki Sör lehet