Stemler Miklós Itthon

Nincs messze az idő, amikor újraírjuk magunkat

A genetika terén lezajlott forradalomhoz mérhető az agykutatás fejlődése, amely révén ma már egy gomb megnyomásával ki tudjuk kapcsolni a Parkinson-kórt, tünetmentesíteni tudunk súlyos epilepsziás rohamokat – és mindez csupán a kezdet. Tudja, mi az a neuromarketing? És azt, hogy mindezt jelentős részben a The Beatlesnek köszönhetjük? Dóczi Tamással, a Nemzeti Agykutató Program egyik vezetőjével beszélgettünk.

Stemler Miklós Itthon

Ne legyintsen a kis púpra sem a fejen

Átírja a koponyasérülések kezelését az a pécsi kutatás, amely kimutatta, hogy az eddig ártalmatlannak gondolt, mindennapos enyhe koponyasérülések súlyos, esetenként maradandó egészségkárosodással járhatnak. A hasonló esetek egy évben százezres nagyságrendben fordulnak elő csak Magyarországon, legyen szó sport-, munkahelyi és otthoni balesetekről.

MTI Instant tudomány

Megtámogatják a magyar agykutatást

Új, 3 Teslás funkcionális mágneses rezonanciás (MR) képalkotó berendezés beszerzéséről írtak alá szerződést a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpont (MTA TTK) vezetői. Az új készülékkel az agyi képalkotás területén végzett élvonalbeli kutatási és fejlesztési feladatok válnak elérhetővé.

hvg.hu Tech

Így vizsgálják majd az agyunkat

A jövő orvosi szkennerei különféle betegségek alapos vizsgálatára is alkalmasak lehetnek, a stroke-tól kezdve az Alzheimer-kóron át egészen a depresszióig.

hvg.hu Itthon

12 milliárdot adnak Orbánék agykutatásra

A világon először Magyarországon indítanak idén olyan agykutatási programot, amely nemcsak a kutatás, hanem a gyógyítás területén is eredményeket ígér. A Nemzeti Agykutatási Programra összesen 12 milliárdot biztosít négy évre, az adminisztratív hátteret a Magyar Tudományos Akadémia adja. A program együttműködési megállapodását szerdán írták alá az MTA-székházban.

hvg.hu Kult

Fejtse meg a rejtvényt! Megmondjuk, hány éves

Nem feltétlenül verik gondolkodásban a fiatalok az idősebbeket, sőt egyes funkciók csak idős korunkra fejlődnek ki – derül ki friss kutatásokból. Többek között ezt mutatja be a National Geographic Channel új sorozata.

MTI Plázs

Jelentős érdemben részesületk magyar agykutatók

Magyar agykutatók tanulmányát, amelyben bebizonyították, hogy egy antidepresszáns készítmény fluoxetin nevű hatóanyaga szelektív, az idegsejtek pusztulását gátló hatással bír, a pszichiátriai és pszichológiai tudományterület különleges jelentőségű tanulmányai közé sorolták.

MTI Plázs

Nem véletlenül nem szédülnek a balett-táncosok

A balett-táncosok agya alkalmazkodik a hosszú ideig tartó piruettezéshez, ellenállóvá téve őket a szédüléssel szemben - állapították meg brit kutatók, akik tanulmányukat a Cerebral Cortex című folyóiratban tették közzé.

MTI Plázs

Kutatás: Butább lesz a tinédzser az energiaitaltól

A serdülők különösen sokat és mélyen alusznak, ezalatt "érik meg" az agy. A fokozott koffeinfiogyasztástól viszont a mély alvás megrövidül. Koffeinivó patkányoknál lelassult az agy érési folyamata - állapították meg svájci tudósok.

MTI Világ

Rengeteget költ agyra az EU

Az Európai Bizottság mintegy 150 millió euró összegű támogatást különített el húsz új nemzetközi agykutatási projekt céljára a májusban induló "agykutatás európai hónapja" elnevezésű kezdeményezés részeként.

hvg.hu Plázs

150 millió eurót ad Brüsszel agykutatásra

Májusban indul az "agykutatás európai hónapja" elnevezésű kezdeményezés. Az Európai Bizottság hozzávetőleg 150 millió euró összegű támogatást különített el 20 új nemzetközi agykutatási projekt céljára.

MTI Plázs

A zene élvezete a szexével vetekszik

A montreali McGill Egyetem tudósai az alanyok agyát mágneses rezonanciával vizsgálták, miközben zenéket hallgattattak velük. Kiderült: az olyan zenemű, amely nagy élménnyel ajándékozza meg hallgatóját, annak agyában hasonló területet ingerel, mint a szex vagy az igen ízletes étel.

MTI Tech

Magyar agykutatók is részt vesznek az uniós gigaprojektben

Freund Tamás akadémikus, Agy-díjas neurobiológus vezetésével magyar kutatócsoport is részese lesz az Emberi Agy Projekt (HBP/Human Brain Project) névre keresztelt kiemelt támogatású uniós programnak, amely 87 európai intézet részvételével 2013 és 2023 között valósul meg.

hvg.hu Plázs

Milyen lehet utódaink agya?

Hatalmas fej, gyámoltalanul kalimpáló elcsökevényesedett végtagok. Nagyjából így képzelhetjük el kései utódainkat, ha az evolúció a nyugati társadalmak emberének ülő életmódját követi. Fantazmagória vagy valóság? A gondolat egy ideje már a tudósokat is foglalkoztatja.

1 2 3 4 5

A címlapról ajánljuk