#civil társadalom

Dobos Emese hvg360

"Nem elég visszatérni a normális kerékvágásba, hanem át kell gondolni, tényleg normális-e az"

Pánikvásárlás, az egészségügyi dolgozók ellátása és taps este nyolckor. Milyen hagyományai vannak itthon a közösségi segítségnyújtásnak és miért erősebb az összetartás, mint gondoljuk? Gagyi Ágnes katasztrófaszociológus azt mondja, ha a járvány legyőzése nem hoz morális váltást, akkor nem fogunk tudni védekezni egy súlyosabb katasztrófa ellen. Interjú.

Tamás Gáspár Miklós Itthon

TGM: Homály

1954-ben hozta meg egyhangú szavazással az Egyesült Államok Legfölső Bírósága a „Brown vs. Board of Education” elnevezésű híres döntését, amellyel alkotmányellenesnek nyilvánította és megtiltotta a faji elkülönítést (szegregációt) az oktatásban.

Heisler András Itthon

A civil társadalom és a zsidók

A zsidó civil szféra megerősödése egész Magyarország számára hasznos lehet: a szolidaritást erősítve mérsékeli vagy fékezi a társadalom széthullásának esélyét. Vélemény.

Balkányi Nóra Kult

Hogyan lesz legális áram a romatelepen?

Bécsben összesen több mint ötmillió forinttal ismertek el magyar társadalmi célú és újító projekteket SozialMarie-díjjal. Miért kell tudnunk, mennyibe került az ablakunk alatt felbukkant köztéri szobor? Hogyan marad láthatatlan a bíróságokon a bántalmazó viszony? Milyen nehézségekbe ütközik egy cigány fiatal álláskereséskor? A díjazott szereplőkkel a május elsejei átadó után beszéltünk.

hvg.hu Plázs

Elképzelik a diákok, mit esznek a szegény családok

A középiskolásoknak szóló Online Demokrácia Activity című társadalomismereti verseny egyik fordulójában a diákoknak meg kell tervezni egy mélyszegénységben élő család heti étrendjét ,és érvelniük kell az „Aki szegény, maga tehet a sorsáról” kijelentés mellett és ellen. De voltak a helyi környezettel, a globális klímaváltozással, a demokratikus aktivitással kapcsolatos feladatok is.

Tamás Gáspár Miklós Vélemény

TGM: Az évtized képe

Mit keres az őrizetbe vett brókercégvezető a bíboros-érsek mellett? A fölvétel nemcsak azt örökíti meg, ahogyan a Fidesz-KDNP politikai-gazdasági-kulturális birodalma megbukik, hanem ahogy az egész 1989 utáni restaurációs projekt.

Szegő Iván Miklós Itthon

Bozóki: A civil pénzek kontrollja egy szoft-putyinista út

Van szólásszabadság, csak korlátozott. A mindenható állam megszemélyesítője a miniszterelnök. Kialakult egy új korporativizmus, melyben a kormánynak saját civiljei vannak (CÖF), saját művészei, saját kereskedelmi lánca, és így tovább. Bozóki András volt kultuszminiszter a civil társadalom fejlődéséről beszélt a CEU konferenciáján. A politológus szerint a NGO-k pótolják jelenleg az ellenzéket, míg a politikusok amatőrnek tekintik a civileket.

Szegő Iván Miklós Itthon

Balázs Péter: Errefelé idegen ügynöknek tekintik a civileket

A civil társadalommal demokratikus párbeszédet kell folytatni – hangsúlyozta a Bajnai-kormány volt külügyminisztere, Balázs Péter egy hétfői, civil szervezetekkel foglalkozó konferencián. Utalt arra, hogy egyes térségbeli politikusok posztszovjet államok példájára elutasítják a dialógust a civilekkel és bírálják azokat – külföldi ügynöknek tekintve őket.

Konok Péter Vélemény

A nemszavazó töredelmes vallomása

Az öntudatos társadalmi aktivitást az elmúlt 25 évben az összes párt és pártszerűség tudatosan, teljes erővel és teljes egyetértésben elnyomta, ennek ellenére illusztris és kevésbé illusztris értelmiségiek éppen az öntudatra apellálva győzködnek minket a szavazás fontosságáról. Ahogy az egyik ilyen kis „na, most akkor elmondjuk neked, butus, hogyan is működik a demokrácia” videóban megfogalmazzák: „képviseld a véleményedet, hogy aztán képviselhesse más a véleményedet”. Hátizé.

HVG Itthon

Civil pénzek kivételes eljárásban

Kérdéses, lehet-e valaha is átláthatóságról beszélni a civil pénzek elosztásában, amikor egyedi kormánydöntésekkel - nem ismert döntési mechanizmusok alapján - milliókat, százmilliókat lehet elnyerni a költségvetésből. Ez a gyakorlat a jelek szerint nemhogy visszaszorulóban van, él, virul, sőt burjánzik is.

Hankiss Elemér Publicisztika

Hankiss Elemér: Levél egy osztrák kollégához

Szerencsétlen dolog volna, ha a politikai-gazdasági-közéleti zűrzavar alatt nem látnánk meg az élni akarás és tudás, a nyitott, toleráns, alkotó európai szellemiség erősödő fényeit. Farkasvakságban szenved az, aki csak a homályt látja. Egy osztrák kolléga sötét képet fest országunk állapotáról.

Antal Attila Vélemény

Minden hatalom a népé? Újítsuk meg intézményeinket!

Seres Mária legutóbbi népszavazási kezdeményezésének bukása felhívja a figyelmet: Magyarországon a képviseleti demokrácia hézagainak pótlására ma már alkalmatlanok a közvetlen demokrácia hagyományos eszközei, többek között azért, mert a pártpolitika már oda is „betette a lábát”. Megújuló intézményekre lenne szükség, a külföldi példák is ezt sugallják- írja Antal Attila, a Méltányosság Politikaelemző Központ kutatója.

Vélemény

Hankiss Elemér: Nálunk van Európa egyik legigazságtalanabb társadalma

A magát értékkutatóként definiáló szociológus, az “Új reformkor” megálmodója sokkal inkább a társadalomtól, mintsem a hitelét vesztett politikától várja azt, hogy az ország magára találjon. A nemrég megjelent Csapdák és egerek című könyvében egy új reformkor szükségességéről beszél.

Vélemény

Csizmadia Ervin: A Magyar Gárda és a civilek

A Magyar Gárda ügye nem csupán a törvények betartásáról vagy be nem tartásáról szóló történet. Valójában arra figyelmeztet, hogy Magyarországon a civil szféra gyenge lábakon áll és nem tud alternatívát kínálni a reményt vesztett, lecsúszott, gyarapodást nem ismerő társadalmi rétegek számára – véli Csizmadia Ervin, a Méltányosság Politikaelemző Központ vezetője.

1 2
Felfüggesztik a kijárási tilalmat Romániában az ortodox húsvét napjára

Felfüggesztik a kijárási tilalmat Romániában az ortodox húsvét napjára

Orbán Viktor külön posztban búcsúzik az elhunyt Igaly Diánától

Orbán Viktor külön posztban búcsúzik az elhunyt Igaly Diánától

Leállt a Facebook, a Messenger és az Instagram is [frissítve]

Leállt a Facebook, a Messenger és az Instagram is [frissítve]

Draghi: Majd akkor nyit újra Olaszország, ha beoltották az időseket

Draghi: Majd akkor nyit újra Olaszország, ha beoltották az időseket

Megjelent a rendelet: lesznek azért szóbelik is az idei érettségin

Megjelent a rendelet: lesznek azért szóbelik is az idei érettségin

Maruzsa: Ha nagyon rosszul sikerül az írásbeli érettségi, lehet javítani szóbelin

Maruzsa: Ha nagyon rosszul sikerül az írásbeli érettségi, lehet javítani szóbelin

Perceken múlhatott két nő élete a leégett szentendrei Sparban

Perceken múlhatott két nő élete a leégett szentendrei Sparban

Vádat emeltek a menyasszonyát az eljegyzésükön összeverő férfi ellen

Vádat emeltek a menyasszonyát az eljegyzésükön összeverő férfi ellen

A címlapról ajánljuk