Tavaszi tippek - receptek
Tombol a tavasz, most már szinte nyár, friss, új zöldségek és gyümölcsök özöne a piacokon, a boltokban. Csak az a dolgunk, hogy a megszokott hús-és halételeket feldobjuk velük. Frappáns párosítások, és receptek.
Tombol a tavasz, most már szinte nyár, friss, új zöldségek és gyümölcsök özöne a piacokon, a boltokban. Csak az a dolgunk, hogy a megszokott hús-és halételeket feldobjuk velük. Frappáns párosítások, és receptek.
A csirkecomb közhely-eledellé vált, csillagos éttermek lassan leszégyellik az étlapokról. Ha felbukkan egy bresse-i jérce, egy überslank minicsibe, vagy az új mánia, a fekete lábú, parlagi kapirgáló, akkor is inkább teljes testi valójára, de leginkább a mellére buknak.
Több mint 80 ezer csirkét vágtak le a dél-kínai Kanton tartomány Csuhaj városában, mert egyes példányokban kimutatták a madárinfluenza H7N9-es altípusát – jelentette a kínai média csütörtökön. Az egyik baromfitenyésztő vállalatnál öt tonna szerrel fertőtlenítették a csirkeólakat.
A román élelmiszer-biztonsági hatóság elrendelte, hogy az országban vonjanak ki a kereskedelemből 55 tonnányi, csirkehúsból készült terméket, mert véletlenszerű vizsgálatok szerint egyes árucikkek szalmonellával fertőzöttek.
Őszinte csirkéből készült baromfivirslit árul a szlovák Hyza cég Magyarországon az egyik közkedvelt kiskereskedelmi lánc boltjaiban.
A takarmányárak közel egy évig meredeken emelkedtek, az ebből adódó többletköltségeket azonban a baromfiágazat nem tudta érvényesíteni az áraiban. Emiatt az idén hat magyar baromfi-feldolgozó ment tönkre.
Újabb, ezúttal egy német gyorsétteremlánc akar terjeszkedni Magyarországon, a Wienerwald keresi itteni franchise-partnereit. A tervek szerint a legnagyobb német csirkés lánc első lépésben idén legfeljebb két éttermet indítana.
Az ünnepek alatt az ajándékba összevásárolt élő állatok pillanatnyi mosolyt varázsolnak ugyan a családtagok arcára, de az idill hamar elmúlik - figyelmeztetnek az állatvédők.
Romániában 37 ezer szalmonellával fertőzött csirkét talált egy farmon az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság. Az állatokat levágták, húsukat megsemmisítették. A farmot csak akkor nyitják meg újból, amikor már nem áll fenn a fertőzés veszélye – közölték pénteken.
Úgy volt, hogy ezen a hétvégén már mindenképpen tavaszt idézünk. Flekkent akartunk sütni, igaz még csak a konyhai grillen, és hozzá jó adag zöld salátát falni. Nem szorul magyarázatra, mitől ment el a kedvünk. Már megint egy beszorulós, téli vasárnapnak nézünk elébe. Depresszióba azért nem esünk, de egy csirkét mindenesetre jól elsózunk. Illetve be.
Nőstényből hímneművé változtatott csirkeembriókat japán tudósok egy csoportja: a kísérlet a nemi differenciálódás kutatásához, valamint a csirkefarmok termelékenységének javításához is hozzájárulhat - írta csütörtökön a Jomiuri Simbun japán napilap.
Antibiotikumot nem, ám a megengedettnél nagyobb mennyiségű vegyi anyagokat találtak a sanghaji hatóságok a KFC gyorsétkeztető étteremlánc egyes csirkehúsmintáiban - jelentette a helyi élelmiszer-biztonsági bizottság. Ha további szabálytalanságokra derül fény, az érintett vállalatok a létező legszigorúbb büntetésre számíthatnak.
Ön szerint melyik a legtöbbször megvalósított ételrecept?
Bocsánatot kért a Kentucky Fried Chicken (KFC) a kínai fogyasztóktól, miután az elmúlt hetekben komoly visszaélésekre derült fény a vállalat ételeinek minőségével kapcsolatban. A gyorsétterem sokáig antibiotikummal kezelt csirkék húsát is felhasználta ételeihez.
Lassan szokjuk a többnapos hétvégéket, de pánikbetegek leszünk a gondolattól, ha nem sütünk-főzünk állandòan harmadnapra éhkoppon marad a familia. Lelki elsősegély és telefonos segítség helyett forduljunk bizalommal a sütőnkhöz. Beledugunk ezt-azt, és máris mehetünk körmöt reszelni.
A növekvő ágazati költségek ellentételezése miatt készülnek áremelésre a baromfiipari cégek.
A hetvenes évek városi gyerekei jobbára csak a Gőgős Gúnár Gedeon lapjain láttak szárnyas jószágot. A csirke összképe különösen nehezen állhatott össze még a legfantáziadúsabbak fejében is, ha gyakran ettek menzakosztot.
Kétszáz új munkahelyet teremt a Mastergood a kisvárdai baromfivágó-üzemében, jövőre pedig már évente 40 millió csirkét vágnak - írja a Világgazdaság. A lap szerint az új piacok közt van Ázsia, Afrika, és a brit Tescóban is magyar csirkét vesznek majd a vásárlók.
Hirtelen drágulhat a baromfihús, mert a nyári hőség miatt több állat elpusztul, kevesebb a tojás és lassabban nőnek meg a csirkék.
A húsok közül a magyar háztartások legtöbbet csirkét és sertést vásárolnak: tavaly a lakosság a friss és tőkehúsra kiadott mintegy 230 milliárd forintjának 37 százalékát a csirke-, 46 százalékát pedig a sertéshús vásárlása adta - derül ki a GfK Hungária piackutató intézet felméréséből