Soha nem fogyaszt édességet? Egy új kutatás szerint egészségesebb lehet az, aki nem ilyen szigorú magával
Sok múlik a cukorbevitel formáján és mennyiségén, ha az egészségről van szó –derült ki egy 70 000 ember bevonásával készült vizsgálatból.
Sok múlik a cukorbevitel formáján és mennyiségén, ha az egészségről van szó –derült ki egy 70 000 ember bevonásával készült vizsgálatból.
Csökkenti a 2-es típusú diabétesz későbbi kialakulásának kockázatát, ha az ember az élete első éveiben nem, vagy csak alacsony mennyiségben fogyaszt cukrot – mutat rá egy friss kutatás.
Amerikai kutatók szerint számos pozitív egészségügyi hatás mellett azért is lenne érdemes elhagyni a cukrot, mert a bevitele növelheti az ember biológiai életkorát.
Aki nem beteg, az nem szorul édesítőszerekre, aki cukorbeteg, az nem úszhatja meg cukorpótlókkal a diétát. Ez valószínűleg akkor is igaz, ha a WHO új és meglepő ajánlása mögött nem állnak nagyon erős tudományos bizonyítékok.
Amerikai és kínai kutatók 8601 kutatási eredményt néztek át, és kiderült, a cukorbetegség mellett többek között a köszvény, az elhízás, a magas vérnyomás, a szívroham, az agyvérzés, a rák, az asztma, a fogszuvasodás és a depresszió kialakulásának kockázatát növeli a túlzott cukorfogyasztás.
A brit Oxfordi Egyetem kutatói kilenc éven át követték nyomon az Egyesült Királyságban élő 110 497 ember egészségügyi adatait, és arra jutottak: amennyire csak lehet, kerülni kell az úgynevezett szabad cukrok fogyasztását.
Hiába is tagadják a nagy cukorgyártók: egyre több kutatás jut arra a következtetésre, hogy a cukorfogyasztás egyértelműen megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyeit.
Azt tudjuk, hogy a mai ember cukorfogyasztása jóval több a kelleténél, de azzal nem vagyunk tisztában, hogy mennyit szabadna valójában ennünk egy nap, hogy ne terheljük túl a szervezetünket. Megdöbbentően keveset.