szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Amerikai és kínai kutatók 8601 kutatási eredményt néztek át, és kiderült, a cukorbetegség mellett többek között a köszvény, az elhízás, a magas vérnyomás, a szívroham, az agyvérzés, a rák, az asztma, a fogszuvasodás és a depresszió kialakulásának kockázatát növeli a túlzott cukorfogyasztás.

Régóta hangsúlyozzák már az orvosok, hogy a túlzott cukorbevitel káros hatással lehet az egészségünkre. Emiatt a szabad cukrok (vagy hozzáadott cukrok) maximális napi bevitelének mértékét a teljes napi kalóriabevitel kevesebb mint 10 százalékában állapították meg.

Amerikai és kínai kutatók azonban pontosabb képet akartak kapni arról, hogy milyen hatása van a szabad cukrok fogyasztásának, ezért 8601 tanulmányt néztek át, és azok eredményét egy új, a The BMJ folyóiratban publikált tanulmányban foglalták össze.

Szabad cukroknak azokat az édesítőszereket nevezzük, amelyeket az ételekhez és italokhoz adunk hozzá – vagyis azok alapvetően nem tartalmazzák azt –, illetve természetes módon fordulnak elő a mézben vagy a gyümölcslevekben. Utóbbi esetében például akkor szabadul fel, amikor a gyümölcsből gyümölcslé lesz – ekkor szűnik meg azok rosttartalma is.

AlexanderStein / Pixabay

A kutatók megállapították, hogy a hozzáadott cukrok nagyobb mennyiségű fogyasztása 45 betegség, köztük a cukorbetegség, a köszvény, az elhízás, a magas vérnyomás, a szívroham, az agyvérzés, a rák, az asztma, a fogszuvasodás és a depresszió kialakulásának kockázatát növeli, valamint az ezekből eredő halálozásnak az esélye is jelentősen megnő – összegezte az eredményeket a CNN.

Leana Wen, a George Washington Egyetem tudósa – aki nem vett részt a tanulmány elkészítésében – úgy véli, az eredmény segíthet a szakembereknek pontosabb tanácsot adni az életmódváltásból és a visszafogott cukorfogyasztásból eredő egészségügyi előnyökkel kapcsolatban.

A szabad cukor és a rák kialakulása közötti kapcsolatra vonatkozó bizonyítékok korlátozottak és ellentmondásosak, és további kutatásokat igényelnek – vélik a tanulmány szerzői. A betegség kialakulásának megnövekedett esélye ugyanakkor a cukor súlyra gyakorolt ismert hatásaival magyarázható: a magas cukorfogyasztást összefüggésbe hozták az elhízással, amely a különféle rákos megbetegedések erős kockázati tényezője. Ugyanez vonatkozik a szív- és érrendszeri megbetegedésekre is.

Megvizsgáltak 110 ezer embert, összefüggést találtak a szabad cukrok fogyasztása és a szív- és érrendszeri betegségek között

A brit Oxfordi Egyetem kutatói kilenc éven át követték nyomon az Egyesült Királyságban élő 110 497 ember egészségügyi adatait, és arra jutottak: amennyire csak lehet, kerülni kell az úgynevezett szabad cukrok fogyasztását.

A magasan feldolgozott élelmiszerek, amelyek sok szabad cukrot tartalmazhatnak, fokozzák a gyulladást, ami a depresszió kialakulásának kockázati tényezője.

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint az embereknek napi 25 grammnál, vagyis körülbelül 6 teáskanálnál kevesebb cukrot kellene fogyasztaniuk. Ez körülbelül másfél evőkanál mézet jelent. A szakemberek azt javasolják, a cukros italok fogyasztását heti 200–355 milliliterre korlátozzuk.

A cukorbevitel csökkentésének egyik legegyszerűbb módja, ha a csokoládé és egyéb édességek helyett friss vagy fagyasztott gyümölcsöket fogyasztunk, az otthoni főzéssel pedig korlátozhatjuk, mennyi cukor kerül az ételünkbe.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!