#kávétermesztés

Megnéztük, hogyan nemesítik a kávét, ami már a 20 év múlva jövő forróságot is kibírja
 

Megnéztük, hogyan nemesítik a kávét, ami már a 20 év múlva jövő forróságot is kibírja

A klímaváltozás mindenkiért eljön, a bolygó hevülése miatt már most tempósan zsugorodnak a kávétermesztésre alkalmas területek, és ez nemcsak a fogyasztóknak, de a farmereknek is nagyon rossz hír. A kávécserjéket nemesítéssel ellenállóbbá lehet tenni a közelgő, még durvább hőségeknek és szárazságoknak, de ez a folyamat két évtizedet is felölelhet. Ellátogattunk egy kutatólaborba, ahol a klímaálló kávécserjék készülnek.



Mindennapi reggeli kávénkat idén is megölheti a Kisded
 

Mindennapi reggeli kávénkat idén is megölheti a Kisded

Ősszel jó eséllyel visszatér az El Niño jelenség, amely a már ismert menetrend szerint a feje tetejére állítja majd a fél világ időjárását, és különösen nagy felfordulást okoz a kávéövben. Bár az erejét ilyenkor még nem lehet pontosan megjósolni, a kutatók szerint a klímaváltozással tandemben jövőre olyan globális hőmérséklet-emelkedést hoz, hogy az értékek „lelógnak majd a papírról.” A két folyamat külön-külön is nagy kihívások elé állítja a kávétermesztőket, de együtt pláne nagy fájdalmat okozhatnak, különösen a mostani gazdasági környezetben.




Jobb lesz átszokni az 1500 méter felett termelt kávéra
 

Jobb lesz átszokni az 1500 méter felett termelt kávéra

Bár összességében nem csökken majd a kolumbiai kávéültetvények termelékenysége a következő évtizedekben, az éghajlatváltozás egyenlőtlen hatása veszélyeztetni fogja a kávétermeléssel foglalkozók jelentős részének a megélhetését – állítják az Illinois-i Egyetem kutatói.

HVG HVG