hvg.hu Plázs

Magyarországon minden századik nőt érinthet a korai menopauza

A korai menopauza, vagyis a 40 éves kor alatt jelentkező változókor számos kellemetlen fizikai tünettel keserítheti meg a fiatal nők életét. Többségük nem is tudja, hogy a korai menopauza miatt rendszertelen a menzesze, ingadozik a kedélyállapota, és küzd hőhullámokkal. Szőnyi György nőgyógyász arra figyelmeztet, hogy a korai klimax meddőséget okozhat.

MTI Plázs

Ezeknél a nőknél kockázatos a hormonpótlás

A menopauza tüneteit enyhítő hormonkezelés növelheti a mellrák kockázatát, ám inkább a normális súlyú, nagy mellszövet-sűrűségű, európai vagy spanyolajkú nőknél - derítette ki egy kedden megjelent amerikai kutatás.

MTI Plázs

Nem rongálja a memóriát a korai menopauzás hormonpótlás

A menopauza elején, általában az ötvenedik év környékén adott hormonpótlás nem segíti és nem is károsítja az agyműködést, mint ahogy azt eddig gondolták – állapítja meg egy új tanulmány. A kutatók arra az eredményre jutottak, hogy az 50-55 éves nők, akik ösztrogén- vagy ösztrogén- és progeszteronpótlást kaptak, ugyanolyan jól teljesítettek a memóriavizsgán, mint akik placebót szedtek.

MTI Plázs

Újabb tévhit dőlt meg a szójáról

A növényi ösztrogénekben gazdag szója nagyobb mennyiségben való fogyasztása sem enyhíti a változókori tüneteket a nőknél - állapították meg követéses tanulmányukban amerikai kutatók.

MTI Plázs

Még 40 éves kora előtt megtudhatja, mikor kerül a változó korba

Már a nők harmincas évei végén megjósolható egy új vérteszt segítségével, hogy mikor következik be náluk a változó kor, a menopauza - derült ki amerikai kutatók tanulmányából, melyet a Fertility and Sterility című szakfolyóiratban tettek közzé.

MTI Plázs

Pajzsmirigyrákot okoznak az algák?

Növeli a pajzsmirigyrák kockázatát a menopauza után lévő nőknél a rendszeres algafogyasztás a makrobiotikus élelmiszer jódtartalma miatt - állapította meg egy szerdán közzétett japán tanulmány.

MTI Plázs

Mégsem enyhítheti a lenmag a hőhullámokat

Korábbi kutatások megállapításaival ellentétben egy vasárnap ismertetett tanulmányban amerikai kutatók úgy találták, hogy a lenmag hatástalan a változókorban lévő nők hőhullámainak enyhítésében.

Medipress Plázs

Tíz évnél is tovább tarthatnak a hőhullámok

A hőhullámok, melyek a változókor (szakszóval menopauza) szokványos kísérői, átlagosan egy évtizednél is tovább tartanak, mely a korábban becsült időtartam duplája – olvasható az Obstetrics and Gynecology hasábjain.

life-style.hu Plázs

Nem csak lelki oka van – a férfiak is klimaxolnak?

A kapuzárás előtti pánikot mindnyájan ismerjük, ám kevesen tudjuk, hogy szakértők szerint néhány férfi igenis átesik a nők menopauzájához hasonló jelenségen – a neve andropauza –, ami a férfi klimax kliséinek számító pszichológiai tünetek némelyikének biológiai okozója lehet.

MTI Plázs

A változókor oka a nagymamaság

A nagyobb élettartamú élőlények közül csupán három fajnál fordul elő menopauza: az embernél, a rövidszárnyú gömbölyűfejű delfinnél valamint a kardszárnyú delfineknél. Brit kutatóknak most sikerült kideríteniük, miért.

MTI Plázs

Sörrel a csontritkulás ellen

A mértékletesen söröző nők csontsűrűségi eredményei jobbak, mint azoké, akik nem isznak - állítják spanyol kutatók.

1 2

A címlapról ajánljuk