#nemesítés

Szárazság, hőség, új betegségek: hogyan lehet ellenálló növényeket nemesíteni, hogy ötven év múlva is legyen mit enni?
 

Szárazság, hőség, új betegségek: hogyan lehet ellenálló növényeket nemesíteni, hogy ötven év múlva is legyen mit enni?

A kedvezőtlen időjárási körülményeknek csak az egyik a most is pusztító aszály, amely jócskán csökkentette az idei terméshozamot. Az ezeknek a hatásoknak jobban ellenálló fajták kifejlesztése azonban hosszú idő, a nemesítőknek jó 30 évre előre kell látni, mi lesz majd a kihívás akkor. Mészáros Klára nemesítővel nemcsak ebbe a jövőbe pillantunk be, hanem a nemesítés kulisszatitkaiba a génszerkesztés lehetőségeibe is.




Hova megy a magyar meggy?
 

Hova megy a magyar meggy?

Ilyen is van: meggy- és cseresznyetanácskozás. Számos szakember gyűlt össze az Állami Gyümölcstermesztési Kutatóintézet kísérleti telepén. Szakértettek, mérlegeltek, emlékeztek, kóstoltak minap az Elvira majorban.

hvg.hu hvg.hu

Méhekre cserélték az embereket Érden
 

Méhekre cserélték az embereket Érden

Először végeztek poszméhekkel irányított keresztezést a cseresznyenemesítésben Magyarországon az Állami Gyümölcstermesztési Kutatóintézet szakemberei. A dongók a speciális körülmények ellenére is sokkal hatékonyabbnak bizonyultak, mint az emberi kezek.

MTI MTI