MTI Világ

Veszélyes emberek közé merészkedik Ferenc pápa

Ferenc pápa egyebek mellett az erőszakos bűnbandák uralta hírhedt Palmasola börtönbe, egy paraguayi nyomornegyedbe, továbbá egy ecuadori idősek otthonába is látogat el július 5-12. között esedékes dél-amerikai útja során - tudatta pénteken a Vatikán.

hvg.hu Nagyítás

Kiürítik a világ legmagasabb nyomornegyedét – Nagyítás-fotógaléria

A hatóságok a héten kezdték meg az első családok elköltöztetését a függőleges szegénynegyednek is nevezett, 190 méter magas befejezetlen felhőkarcolóból, amelyet 2007-ben foglalt el több mint kétezer fedél nélküli család. Az építtetőjéről Dávid-toronynak nevezett épületben mára 1156 család maradt, őket város széli szociális lakásokba telepítik át. A venezuelai főváros kellős közepén emelkedő, bankközpontnak szánt felhőkarcoló építése 1994-ben maradt félbe a befektető, David Brillembourg ingatlanfejlesztő halála és a pénzügyi válság miatt. A félkész felhőkarcoló állami tulajdonba ment át, az elárverezésére 2001-ben tett kísérlet pedig eredménytelen maradt. Végül a csupasz betonszerkezet 45 emeletéből 28-at hajléktalan családok foglaltak el, azt egészen otthonossá tettek, lakásokat, boltokat, szolgáltató-műhelyeket alakítottak ki, gondoskodtak a víz- és áramellátásról, kerteket létesítettek, a gyermekek védelmében befalazták a réseket. A nemzetközi hírnév ellenére a hatóságok az épület kiürítése mellett döntöttek, mert – mint mondták – "a toronyban a biztonság és méltóság minimuma sem garantálható". Az elmúlt években többen is szörnyethaltak a korlát nélküli lépcsőkről vagy az épületszegélyekről a mélybe zuhanva. Nicholas Maduro elnök szerint hiba volt ilyen sokáig hagyni, hogy az emberek egy befejezetlen toronyépületben éljék az életüket. A felhőkarcoló kiürítés utáni sorsáról még nincs döntés. Az elnök szerint társadalmi vitát nyitnak arról, hogy lebontsák-e, üzletközponttá vagy lakóépületté alakítsák-e át, de szerinte mindenképp közösségi célokat kell szolgálnia. A helyi sajtóban elterjedt a hír, hogy az épületet kínaiak vásárolnák meg és bankcenterré alakítanák, de a kínai elnök e heti caracasi látogatásán nyilvánosan nem esett szó ilyen tervről.

hvg.hu Ingatlan

A város, amelyik felfelé terjeszkedik

Hong Kong már nincs másfelé terjeszkedési lehetőség, csak függőleges irányba, így amellett, hogy egyre kisebb az élettere egy-egy lakosnak, egyre inkább meg kell birkózniuk a tériszonnyal is a mind magasabb épültekben.

MTI Világ

Fütyül a diszkriminációellenes tanács bírságára a nagybányai polgármester

A nagybányai polgármester nem bontatja le azt a falat, amellyel egy többnyire romák lakta nyomornegyedet kerítettek el a városban. Az Agerpres hírügynökség szerint Catalin Chereches a vitatott fal mellett tartott sajtótájékoztatót azután, hogy a legfelsőbb bíróság múlt pénteken jogerős ítéletben marasztalta el a fal felépítése miatt.

MTI Világ

Ítélet: diszkriminál a betonfal a nagybányai nyomornegyed körül

A román legfelsőbb bíróság jogerős ítéletben erősítette meg, hogy Nagybánya polgármestere hátrányos megkülönbözetést gyakorolt, amikor másfél méteres betonfallal vetetett körül egy főleg romák által lakott nyomornegyedet - tudatta hétfőn az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD).

MTI Világ

Karácsonyi tűzvész halottakkal egy manilai nyomornegyedben

Tűzvész pusztított a Fülöp-szigeteki főváros, Manila egyik nyomornegyedében kedden, hét ember halálát okozva és ezreket téve hajléktalanná. A feldühödött lakók agyonvertek egy gyújtogatónak hitt férfit és kövekkel dobálták meg a tűzoltókat - közölték szerdán a helyi hatóságok.

Medipress Plázs

Nem tűnt el végleg a lepra. Itt vannak még betegek

A rettegett betegség Európában már rég a múlté, de Ázsia, Afrika és Latin-Amerikai bizonyos területein még mindig szedi áldozatait. Új-Delhiben és India más nagyvárosaiban is lehet találkozni betegekkel.

MTI Shake

Megütötte a főnyereményt a nyomornegyed lakója

Valóban gettómilliomossá vált egy férfi a Fülöp-szigeteken: a nyomornegyedben élő szerencsefia 356,5 millió pezót (több mint 1,5 milliárd forintnak megfelelő összeget) nyert a lottón.

MTI Shake

Tűz pusztította el a Gettómilliomos gyerekszereplőjének otthonát

Tűz pusztította el a Gettómilliomos című Oscar-díjas brit film egyik gyerekszereplőjének mumbai otthonát. Rubina Ali családjának egy helyiségből álló kalibája egy mumbai nyomornegyedben állt, ahol a pénteki tűzvész több száz kunyhón söpört végig.

Világ

Dél-Afrika vébéje: utcagyerekek kizárva

A Dél-Afrikában rendezett világbajnokság iszonyatos beruházásai nem okvetlenül járulnak hozzá a leginkább rászorulók felemelkedéséhez. A világbajnoki infrastruktúra-fejlesztéssel járó programok ugyanis nem a szegénynegyedek integrálásával, csak elsöprésével és lakóinak kizárásával valósulnak meg - írja cikkünk szerzője.

MTI Világ

Minden nyolcadik ember nyomornegyedben él

A világon minden nyolcadik ember nyomornegyedben él, az ENSZ adatai szerint az utóbbi tíz évben 777 millióról 830 millióra nőtt a nyomornegyedekbe kényszerültek száma.

Gerlóczy Ferenc Vélemény

Sokkoló ökológusok: a nyomornegyedek mentik meg a Földet

A nagyvárosok és nyomortelepeik roppant népsűrűsége nemcsak a bűnözés, a járványok és a szenny koncentrációját jelenti – hanem a gazdasági fejlődés új lehetőségeit is megteremtheti – állítja néhány az urbanizációban nemcsak mumust látó ökológus.

MTI Világ

Lerombolták a Gettómilliomos gyereksztárjának otthonát

Ledózerolták a Gettómilliomos egyik gyereksztárjának otthonát, ami egy nyomornegyedben állt. A mumbai hatóságok a negyed több tucatnyi viskójának lerombolását rendelték el; a kisfiú családjának új lakást ígértek.

A karantén újra összehozta A Gyűrűk Ura szereplőit

A karantén újra összehozta A Gyűrűk Ura szereplőit

Jövőre is ugyanannyi jut kormánypropagandára, mint idén

Jövőre is ugyanannyi jut kormánypropagandára, mint idén

Az Apple készíti Martin Scorsese legújabb filmjét

Az Apple készíti Martin Scorsese legújabb filmjét

Üres székház és rendőrségi furgonok várják a Mi Hazánkat a roma önkormányzat székházánál

Üres székház és rendőrségi furgonok várják a Mi Hazánkat a roma önkormányzat székházánál

Karácsony Gergely ismét bevezeti a lakásrezsi-támogatást

Karácsony Gergely ismét bevezeti a lakásrezsi-támogatást

Cenzúrázza a YouTube a kommenteket, ha a Kínai Kommunista Pártot szidják

Cenzúrázza a YouTube a kommenteket, ha a Kínai Kommunista Pártot szidják

Egyre több adót vezetnek be itthon

Egyre több adót vezetnek be itthon

Rendszerváltók30 – Surján László: Az abortusz elítélését nem lehet rákényszeríteni az emberekre

Rendszerváltók30 – Surján László: Az abortusz elítélését nem lehet rákényszeríteni az emberekre

A címlapról ajánljuk