#országgyűlési választások

MTI Világ

Az Erdélyi Magyar Néppárt szavazásra buzdít

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) részvételre buzdítja híveit a magyarországi országgyűlési választásokon és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által március tizedikére meghirdetett Székely szabadság napján - közölte Zakariás Zoltán, az EMNP országos választmányának elnöke vasárnap, a testület Székelyudvarhelyen elfogadott határozatait ismertetve.

MTI Itthon

170 egyéni képviselőjelölt már megnyugodhat

Nyolc napjuk maradt a pártoknak, hogy jelölteket állítsanak az áprilisi országgyűlési választásra. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) nyilvántartása szerint eddig 83 jelölőszervezet összesen 170 egyéni jelöltjét vették nyilvántartásba a választási bizottságok.

hvg.hu Itthon

Orbán: Nyergeljetek, mert holnap reggel indulunk!

Idézetekkel teleaggatott évértékelő beszédet, egyben választási kampánynyitót tartott Orbán Viktor vasárnap délután a Millenárison. A kormányfő szerint pártja kétszer is rendszert váltott, de még messze a háború vége. Volt sok posztkommunistázás és múltidézés, és az EU is ismét megkapta a magáét. Olvassa el beszámolónkat!

MTI Itthon

Eltévesztette a választás időpontját a választási iroda

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnézést kér azoktól a külföldön szavazni szándékozó választópolgároktól, akik téves tájékoztatást kaptak az áprilisi országgyűlési választás időpontjáról. Az NVI új értesítőt küld a szavazás pontos helyéről és idejéről.

MTI/hvg.hu Itthon

Itt az új népszavazási törvény, vége a népi kezdeményezésnek

Áder János köztársasági elnök kitűzte a tavaszi országgyűlési választás időpontját, és ezzel egy időben hatályba lépett az új népszavazási törvény. Az új jogszabály több ponton megváltoztatta a korábbi szabályozást, így mostantól legalább húsz támogató aláírás szükséges a kérdés benyújtásakor, a külképviseleteken is lehet szavazni a referendumokon, és megszűnik az országos népi kezdeményezés jogintézménye.

MTI Itthon

Átalakul a választási bizottság a választásokra

Áder János köztársasági elnök április 6-ára tűzte ki a parlamenti választás időpontját. Az országgyűlési és az európai parlamenti választások időszakára a jogszabályok értelmében átalakul a Nemzeti Választási Bizottság (NVB); az országgyűlési frakcióval rendelkező pártok delegáltjai helyére az országos listát állító pártok és nemzetiségi önkormányzatok küldhetnek megbízott tagokat.

MTI Itthon

Innen szavaznának a legtöbben a határon túlról

A Nemzeti Választási Irodához (NVI) eddig csaknem 80 ezer regisztrációs kérelem érkezett a tavaszi országgyűlési választásra, a legtöbben Romániából és Szerbiából kérték felvételüket a választási névjegyzékbe - olvasható az iroda honlapján.

Ember Zoltán Gazdaság

El lehet menni: „Dizájner vagyok Londonban, el se hiszem”

Tari Zsófi egyik karrierálma már teljesült. Londonban dolgozik dizájnerként egy menő reklámügynökségnél úgy, hogy a diplomabuliról repült a brit fővárosba. Emellett saját startupját is igazgatja, egyedi tartalommal szabott ékszereket és figurákat készít Sofita márkanév alatt. Zsófi volt egyetemi évfolyamtársai többsége ki szeretne menni külföldre, a másik része meg már kint van.

hvg.hu/MTI Itthon

Elfogadták a PM képviselőjelöltjeit - íme a lista

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szombati taggyűlése jóváhagyta jelöltjeit abban a 11 választókerületben, ahol az Együtt-PM Szövetség és az MSZP megállapodása alapján a PM felelőssége a közös ellenzéki jelöltek állítása.

MTI Itthon

Önállóan indul a választásokon a 4K!

Önállóan indul a jövő évi országgyűlési választásokon a Negyedik Köztársaság Mozgalom (4K!), miután az LMP elutasította, hogy választási szövetséget hozzanak létre - közölte a 4K! vasárnap az MTI-vel.

MTI Itthon

Bajnai közös listát és közös kormányfőjelöltet javasol

Mind az Együtt 2014-nek, mind az MSZP-nek az az érdeke, hogy a lehető legerősebb, a győzelemre legtöbb esélyt adó együttműködési formát alakítsanak ki – mondta Bajnai Gordon az ATV Szabad szemmel című műsorában vasárnap este annak kapcsán, hogy a jövő pénteken tárgyalások kezdődnek a két párt között.

MTI Itthon

Még 2014 előtt átrajzolnák a választókerületeket

A kormányoldal szerint az Alkotmánybíróság döntése miatt szükséges jogtechnikai módosítás, az ellenzék szerint viszont választási manipulációt szolgál az a törvényjavaslat, amely lehetővé tenné, hogy még a 2014-es országgyűlési választás előtt módosuljon az egyéni választókerületi beosztás. Az indítvány általános vitáját kedden folytatták le a parlamentben.

MTI Itthon

Gondban lehetnek a magyar követségek 2014-ben

A Magyar Nemzet szerint nem lesznek könnyű helyzetben a külképviseletek a 2014-es parlamenti választásokkor, hiszen magyarok százezrei élhetnek majd szavazati jogukkal külföldön.

hvg.hu Itthon

Karácsony: vérlázító a feliratkozás hároméves lezárása

Súlyos alkotmányossági aggályokat vet fel és vérlázító Lázár János azon hétfői felvetése, amely szerint az előzetes regisztráció 2014. tavaszi lezárulta után a következő három évben csak azok vehetnének részt a szavazáson, akik feliratkoztak - mondta a hvg.hu-nak Karácsony Gergely.

Roma Sajtóközpont Itthon

„Mint halottnak a csók” – a nemzetiségeknek nem tetszik a rendszer

Választania kell a nemzetiséginek, hogy a nemzetiségi listára vagy országos pártlistára voksol-e majd – ez áll az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvény tervezetében. A jelenleg regnáló országos kisebbségi önkormányzatok kizárólagos jogot kapnának a jelöltállításra. Kövér László pedig azt szeretné, hogy egyetlen listán induljon az összes nemzetiségi jelölt.

M. László Ferenc Itthon

Kövér váratlan ötletei újraírják a választójog szabályait

Több ponton is módosítaná a pártja által benyújtott választójogi törvénytervezetet Kövér László. A Fidesz jelöltállításért is felelős választmányi elnöke külön választókerületet alakítana a határon túli magyarok számára, akik így egyéni képviselőket is küldhetnének a parlamentbe, nem csak a pártokra voksolhatnának. Kövér javaslata ugyanakkor arra kényszerítené a 13 hazai kisebbséget, hogy egyezzenek ki, és állítsanak közös listát.

M. László Ferenc Itthon

Dupla vagy semmi: mit nyújthat a Fidesz?

Több hamis hiedelem is kötődik az átalakulás előtt álló magyar választási rendszerhez: így soha nem iktatták az alkotmányba a 200 fős parlamentet, ahogy az Alkotmánybíróság sem követeli a parlamenttől a kisebbségek országgyűlési képviseletét. A Fidesz választási koncepciója arra utal, hogy a kormánypárt megkönnyítené a kétharmad újbóli megszerzését, a határon túliaknak adott „félszavazat” pedig nemzetközi egyezményekbe ütközik, ezért dupla vagy semmi alapon járna nekik a szavazati jog – állítja Jakab András, az alkotmánykommentár szerkesztője, a Heidelbergi Egyetemen oktatója a hvg.hu-nak adott interjúban.

MTI Itthon

Választás: egy hét múlva második forduló

Egy hét múlva lesz az országgyűlési képviselő-választás második fordulója: szavazást csak abban az 57 egyéni választókerületben tartanak, ahol az április 11-ei első fordulóban egyik jelölt sem szerezte meg a szavazatok több mint felét.

hvg.hu Itthon

Megrongáltak egy MDF-es kampánybuszt

Megrongálták Vas Istvánnak, az MDF Fejér megyei alelnökének, országgyűlési képviselőjelöltjének a kampánybuszát szerdára virradóra - közölte a párt megyei elnöke szerdán.

1 2 3
Magyarországon a Skoda Enyaq iV villanyautó legolcsóbb változata

Magyarországon a Skoda Enyaq iV villanyautó legolcsóbb változata

Visszavonják a CEU-t elüldöző törvény egy részét

Visszavonják a CEU-t elüldöző törvény egy részét

Az Aegon is valamelyik havernál landolhat, a kérdés csak az, mikor és hogyan

Az Aegon is valamelyik havernál landolhat, a kérdés csak az, mikor és hogyan

Mesterdiploma vagy pénzkeresés? Az informatikusok az utóbbit választják

Mesterdiploma vagy pénzkeresés? Az informatikusok az utóbbit választják

Oroszország kilép a Nemzetközi Űrállomás-projektből

Oroszország kilép a Nemzetközi Űrállomás-projektből

Az ukrán tulaj képviselője legközelebb 600-800 emberrel menne átvenni a Dunaferrt

Az ukrán tulaj képviselője legközelebb 600-800 emberrel menne átvenni a Dunaferrt

A válság elsöpörte Budapest legrosszabb éttermét

A válság elsöpörte Budapest legrosszabb éttermét

Szlávik János: Az elhunytak száma nem csökken kellő mértékben

Szlávik János: Az elhunytak száma nem csökken kellő mértékben

A címlapról ajánljuk