Kult

"Amíg nem lesz ciki Laci bácsi, addig lesz Tankcsapda"

"Pontosan tudom, hogy eljön a halál, ahogy mindenki más számára is. Ezen változtatni nem lehet, minek féljek tőle? A Tankcsapda sem tart örökké. A szó fizikai értelmében semmiféleképpen sem" - mondja Lukács László, a debreceni zenekar énekes-basszusgitárosa, szövegírója. Húsz éve kezdtek zenélni. Hétfőn este, eddigi legnagyobb koncertjükkel ünnepelnek, a Sziget fesztivál mínusz egyedik napján.

hvg.hu Kult

A Fekete Woodstock: miért nem látható a dokumentumfilm?

Negyven évvel az esemény megtörténte után sem sikerül bemutatni azt a dokumentumfilmet, amelyet a Fekete Woodstock néven emlegetett, 1969-es Harlem Festival-ról készítettek. A Guardian zenei újságírója szerint ma sincs tévécsatorna, amely bemutatná.

hvg.hu Kult

Óriási posztumusz eladások Michael Jackson lemezeiből

Az Egyesült Államokban az összesített lemezeladási lista élén álló öt albumból három Michael Jacksoné. Már második hete tart a posztumusz siker. A 2003-as Michael Jackson válogatásból (Number Ones) e héten 339 ezer darab kelt el, a Thrillerből 187 ezer, az Essential Michael Jackson című albumból 125 ezer. De nem Michael Jacksoné lehetne a legjobb eladást produkáló elhunyt előadó bizarr címe.

MTI/hvg.hu Kult

Meghalt Allen Klein, a Beatles és a Stones egykori menedzsere

Elhunyt a magyar származású Allen Klein, aki többek között a Beatles és a Rolling Stones menedzsereként, kiadótulajdonosként írta be a nevét a zenei üzlet világába. Dolgozott mindkét zenekarnka, de jogvitájuk is volt egymással. New York-i otthonában szombaton, 77 éves korában érte a halál, amelynek oka Alzheimer-kór volt – jelentette be az ABKCO lemezcég.

MTI Kult

Megakoncert lesz Michael Jackson emlékére

Michael Jackson emlékére koncertet szeretnének neves sztárok közreműködésével - jelentette be kedden a művész halála miatt elmaradt londoni koncertsorozat szervezője.

hvg.hu Kult

Hét dolog, amit nem hagyhatsz ki a héten

Elég a hosszú szövegekből: megújult a hvg.hu programajánlója! Napi legalább egy tipp, a szerkesztők ajánlásával. Coco Chanel, Parsifal, Ezadivat, Kusturica, Peter Brook Gyulán, Buju Banton, ColorStar, Dream Theatre. Ajánlatok egy hétre!

hvg.hu Kult

MR2-Petőfi: az ORTT nem tudja, ki magyar előadó, ki nem

Az Országos Rádió és Televízió testület (ORTT) munkatársai nem tudják megkülönböztetni a magyar zenét a külfölditől. Ezért állították, hogy rosszabb a magyar zene aránya a közrádión, mint két kereskedelmi adón - mondja most az MR2.

Kult

Green Day: amerikai balegyenes és fejlődésregény

Az anyagcserével foglalkozó szövegektől és a dühödt csapkodástól a Green Day húsz év alatt generációs baloldali megmondózenekarrá nőtte ki magát. Kérdés, hogy van-e összefüggés az amerikai elnöki ciklusok és a kaliforniai punk- fejlődésregény között. A WAN2 szerint van.

hvg.hu Kult

Patton mint keresztapa, avagy a Faith No More csendben zúz

A Sziget egyik nagy visszatérője lehet a Faith No More, amelyről valószínűleg még a legelszántabb híveik sem gondolták, hogy valaha össze fognak állni újra. Mike Patton annyira radikálisan más projektekben érdekelt és annyira nosztalgia-ellenes alkat, hogy ez kizártnak tűnt. És tessék.

MTI Kult

Pete Doherty megint őrizetben, most Svájcban

A brit rocksztárt, a Babyshambles zűrös frontemberét kábítószer-birtoklásért vették őrizetbe a genfi repülőtéren - erősítette meg hétfőn egy rendőrségi szóvivő az újságértesüléseket.

Kult

Nagy lelépők: ki, miért távozik a siker csúcsán?

A popkultúra ismer néhány nagy és rejtélyes kilépőt. A siker csúcsán kiszállnak egy zenekarból, s a rajongók évekig találgathatnak: miért? Mick Taylor 1974-ben otthagyta a Rolling Stonest, mert szerinte a bandának már nem volt sok hátra. Tévedett. Brian Eno 1973-ban kilépett a Roxy Music-ból, mert megunta és igaza lett. A The Guardian a kortárs brit popzene néhány nagy távozóját kérdezte: miért szállt ki a robogó vonatból? És mi lett azután?

hvg.hu Kult

Hogy tetszik a VOLT, a BalatonSound és a Sziget programja?

A nagy zenei fesztiválok évről-évre tömegeket mozgatnak meg Magyarországon is. A recesszió ellenére igyekeznek a szervezők, a három nagy, azaz a VOLT, a BalatonSound és a Sziget is maradandó emlékű nyarat tervez nekünk. De vajon kinek jön be a program? Nem unjuk még a régi hazai arcokat a színpadokon? És a nemzetköziek? A, vagy C-kategória? Beszéljük meg?

hvg.hu Kult

A Depeche Mode Lipcsében folytatja turnéját

A Depeche Mode az utóbbi hetekben több koncertjét is lemondta. Ám most bejelentették, a zenekar folytatja a turnét, június 8-án, Lipcsében. A budapesti koncert sincs veszélyben, megtartják a június 23-i fellépést is.

Kult

Ott voltál? - A 24 legjobb magyarországi koncert

Vannak feledhetetlen pillanatok: a szüzesség elvesztése, az első házasság, a gyermekáldás, miegymás. Ám van, amikor hasonló katarzist jelent egy váratlanul, vagy akár vártan jól sikerült koncert is. A Wan2 összeszedte a 22 legfelejthetetlenebb önálló koncertet, amelyet nemzetközi sztárok nálunk adtak. Íme a lapszerkesztők emlékei, plusz 2 koncerttel, csak itt, a hvg.hu-n!

Gramofon

Tizenöt évig tartó szalagavató

A New Cool Collective azon kevés holland zenekar közé tartozik, amelyeknek több évre visszamenő kapcsolatuk van a magyar közönséggel. Mégis úgy kezdték mostani koncertjüket, mint akik csodálkoznak, hogy egyáltalán van Budapesten akárki, akit érdekel a zenéjük. Miért is van ez? Szerintem talán azért, mert ezek az amszterdami fiúk guineai groove-ot énekelnek öltönyben.

Nagy Gergely (hvg.hu) Kult

„Ez az otthonom, bármilyen is most az ország”

„Ebben a zenében indulat van. De nem gyűlölet” - hangsúlyozza a világ egyik legnépszerűbb trash-, avagy groove-metál zenekara, az Ektomorf roma származású vezetője, Farkas Zoltán, aki riói születésű párja, valamint szabadidejében személyi testőreként szolgáló békés megyei rendőr barátja társaságában adott interjút.

MTI Kult

A mexikói kormány nem piszkálja Manu Chaót

Tagadja a mexikói kormány, hogy vizsgálatot indított volna az ország politikusait bíráló világhírű énekes, Manu Chao kijelentései kapcsán; az eljárás hírére az előadó lemondta guadalajarai koncertjét.

hvg.hu Kult

Elhunyt Gasner János, a Sziámi zenekar gitárosa

Kedden reggel, 54 éves korában meghalt Gasner János gitáros, billentyűs, zeneszerző - adta hírül a Quart.hu zenei weboldal. Gasner a magyar klasszikus underground elmúlt két évtizedének meghatározó egyénisége.

A WAN2 megmondja

Bono, az intézmény; avagy nehéz a világsztárok élete

A U2 új lemezéhez időzítve, a wan2 popkulturális magazin a zenekar (és a mai popzene) két nagy személyiségét, Bonot és The Edge-t veszi górcső alá. És - szokása szerint - megmondja. Íme az első rész, Bonóról, aki ír szabadsághősből cinikus rockerré, majd társadalmi ügyek befolyásos pártfogójává vált. Hogyan is?

1 2 3 4 5 6
Ez történt: az FBI kiadta a figyelmeztetést, vigyázni kell az okostévékkel

Ez történt: az FBI kiadta a figyelmeztetést, vigyázni kell az okostévékkel

Kávéhiány fenyeget jövőre

Kávéhiány fenyeget jövőre

Ötre nőtt az odesszai tűzeset halálos áldozatainak száma

Ötre nőtt az odesszai tűzeset halálos áldozatainak száma

Sosem találná ki, mi lett prioritás a Qualcomm számára: az 5G-s iPhone

Sosem találná ki, mi lett prioritás a Qualcomm számára: az 5G-s iPhone

Kétmilliárd forintos óvadékot tettek le, hogy szabadulhasson az olasz húspápa

Kétmilliárd forintos óvadékot tettek le, hogy szabadulhasson az olasz húspápa

Ügyészségi eljárás indult Matteo Salvini ellen

Ügyészségi eljárás indult Matteo Salvini ellen

Greta Thunberg: A globális klímasztrájk-mozgalom nem ért el semmit

Greta Thunberg: A globális klímasztrájk-mozgalom nem ért el semmit

Két nap kellett a kormánynak, hogy Gothárra húzza a vizes lepedőt

Két nap kellett a kormánynak, hogy Gothárra húzza a vizes lepedőt

A fideszes kultúrharcosoknak kapóra jött a Gothár-ügy

A fideszes kultúrharcosoknak kapóra jött a Gothár-ügy

Gulyás Gergely már válaszolt is Karácsonynak: Nem engednek

Gulyás Gergely már válaszolt is Karácsonynak: Nem engednek

Az idei volt a legmelegebb ősz 1926 óta

Az idei volt a legmelegebb ősz 1926 óta

A címlapról ajánljuk